Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Για ένα φιλότιμο...


Τι είναι ακριβώς το φιλότιμο; Βασίζεται σε μία απλή συνταγή. Τα υλικά της δεν είναι δυσεύρετα, αλλά χρειάζεται υπομονή για να τα αποκτήσεις.
Ο σύγχρονος Γερμανός φιλέλληνας Andreas Deffner μέσω του βιβλίου του «Filotimo» που κυκλοφορεί στη Γερμανία και φιγουράρει στα ράφια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Φραγκφούρτης, αποκαλύπτει τα μυστικά της μαγικής συνταγής: Δυο τρεις θετικές σκέψεις, ένα λίτρο αίσθηση για τη ζωή, 500 γραμμάρια φιλοξενία, μια ολόκληρη ώριμη φιλία χωρίς τη φλούδα, δέκα σταγόνες εξυπηρέτησης, λίγη υπερηφάνεια, αξιοπρέπεια και αίσθηση καθήκοντος. 
Για τη σάλτσα του, το φιλότιμο χρειάζεται 5 κουτάλια της σούπας αυτοθυσία, 5 κουτάλια στέρηση και φρεσκοτριμμένο σεβασμό. Δεν γνωρίζουμε αν στη γερμανική κατσαρόλα τα υλικά αυτά θα δώσουν το γνωστό ελληνικό αποτέλεσμα, αλλά εν πάση περιπτώσει ο Deffner προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει ελληνικές αρετές και συνταγές με σπάνια καλοκαγαθία.

Σύμφωνα με την Deutche Welle, το βιβλίο φέρει τον υπότιτλο «Περιπέτειες, καθημερινότητα και κρίση στην Ελλάδα» και φέρει την υπογραφή του ελληνολάτρη Andreas Deffner, ανώτερου στελέχους του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για μια περιήγηση στην Ελλάδα, αλλά και την ελληνική καθημερινότητα και νοοτροπία.

Για όποιον έχει περιδιαβεί από την Οδό Δέφνερ στην Αθήνα, ο Andreas είναι μακρινός συγγενής εκείνου του γλωσσολόγου Μιχαήλ Δέφνερ που δίδαξε στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ού αιώνα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μελέτησε τα τσακώνικα και έμαθε γερμανικά στον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Ωστόσο η καίρια ελληνική εμπειρία του Andreas Deffner δεν έχει σχέση με την ιστορία της οικογένειας, αλλά της νεότητάς του. Μόλις τέλειωσε το λύκειο το 1993 πήγε εκδρομή μετά από συμβουλή ενός καθηγητή του στο Τολό. Ένοιωσε αυθόρμητα μια απρόσμενη οικειότητα με τον ελληνικό περίγυρο. Από τότε επιστρέφει τακτικά στο Τολό, σαν εκεί να είναι η δεύτερη οικογένεια και η δεύτερη πατρίδα του, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Πρόπερσι κυκλοφόρησε το βιβλίο του «Το ελληνικό καφεμαντείο», μια πρώτη περιήγηση στην ελληνική καθημερινότητα και νοοτροπία. Πλέον κυκλοφορεί ο δεύτερος τόμος με τίτλο «Φιλότιμο!» από τον οίκο της Φραγκφούρτης Grössenwahn. Είτε ο συγγραφέας μιλά για το ψάρεμα είτε για το μάζεμα της ελιάς, είτε πάει στα Μέθανα είτε στο Σιδηρόκαστρο, είτε επισκέπτεται τα Πομακοχώρια είτε τον Γερμανό συνάδελφο Roberto Vardez στον Αφιώνα της Κέρκυρας, ξεναγεί με γλαφυρότητα τον Γερμανό αναγνώστη στα μυστήρια της ελληνικής ζωής.

Αποτυπώνει την ελληνική πραγματικότητα. Την δύσκολη συγκυρία που βιώνει ο Έλληνας, αλλά οι ηλιαχτίδες αισιοδοξίας ξεπροβάλλουν χάρις στο φιλότιμο και τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ο πολίτης γνωρίζει να ξεπερνά τις κακουχίες…

Μία ελληνική φωνή ακούγεται στα βάθη της άκαμπτης γερμανικής λογικής. Θα ακουστεί;
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου