Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μετά τη δίκη, κέρασαν τσικουδιές τον δημοσιογράφο του «Spiegel»


Το έτος 2010, ο δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» Ραλφ Χόπε είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στην Κρήτη όταν έγραψε ότι στο νησί υπήρχε "βιομηχανία" ψευδών δηλώσεων ιδιοκτησίας κοπαδιών από κτηνοτρόφους, προκειμένου αυτοί να εξασφαλίζουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο τίτλος του δημοσιεύματος ήταν: «Ο πολλαπλασιασμός των προβάτων». Η αντίδραση των κρητικών ήταν άμεση: εναντίον του κατατέθηκε μήνυση από τον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Ηρακλείου Κρήτης και τον Ιούνιο βρέθηκε στο νησί για να δικαστεί από το 2ο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.
Έπειτα από αναμονή επτά ωρών, το δικαστήριο ματαιώθηκε, με το σκεπτικό ότι η μήνυση που υποβλήθηκε δεν ήταν από κάποιο φυσικό πρόσωπο αλλά από τον κτηνοτροφικό σύλλογο. 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο των κτηνοτρόφων Ηρακλείου Κώστα Καράτζη, ο Γερμανός δημοσιογράφος ζήτησε συγγνώμη και δήλωσε ότι δεν είχε πρόθεση να προσβάλει τους κτηνοτρόφους.

Στην έξοδο του δικαστικού μεγάρου τον περίμεναν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι προθυμοποιήθηκαν να τον ξεναγήσουν και να τον φιλοξενήσουν στην Κρήτη.
Έτσι, λοιπόν, ο Κώστας, ο Μανώλης, ο Ευστράτιος και ο Διόνυσος διώχνουν το ταξί που θα τον πήγαινε στο ξενοδοχείο του και τον έβαλαν σε δικό τους αυτοκίνητο με κατεύθυνση τον Ψηλορείτη. Μόλις έφθασαν εκεί άρχισε το γλέντι με τον κρητικό, παραδοσιακό τρόπο. Έσφαξαν μπροστά στα μάτια του ένα αρνί, άρχισαν να το ψήνουν ενώ οι τσικουδιές έδιναν και έπαιρναν.
Έτσι, ο Γερμανός, παρά το γεγονός ότι έγινε ντίρλα, γνώρισε για πρώτη φορά, και θα θυμάται σε όλη του τη ζωή, τι εστί κρητική μεγαλοκαρδία και φιλοξενία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου