Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Υπό διεθνή έλεγχο ο προϋπολογισμός

Οι δανειστές πήραν από τους πολιτικούς μας το Δημόσιο Ταμείο!



Ασφυκτικές πιέσεις για υποχρεωτική πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών, οι οποίοι θα συνδράμουν στην είσπραξη φόρων, στην πάταξη της διαφθοράς και στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας, φέρεται να δέχεται η ελληνική κυβέρνηση από τη Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Τimes», που φέρει τίτλο «Ζητούν από την Ελλάδα να προσλάβει ξένους τεχνοκράτες».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα μέτρα «θα ξεπερνούν τον μέχρι τώρα διεθνή έλεγχο» στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού. Το αντάλλαγμα για την Αθήνα θα είναι τα δύο χρόνια επιμήκυνσης, η μείωση των επιτοκίων δανεισμού, ένα νέο πακέτο ύψους μέχρι 20 δισ. ευρώ και η παραμονή στο ευρώ, σύμφωνα με τους «Financial Times».



Κατά τους «FT», που επικαλούνται αξιωματούχους της Ε.Ε., οι προτάσεις χαίρουν υποστήριξης σε Γαλλία και Κομισιόν. Οι προτάσεις φέρεται να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και ρήτρα για οριζόντια μέτρα, εάν δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι, ανάλογη της «ρήτρας απόκλισης» για την οποία είχε κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. 

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι, αν και ήταν κοντά, η τελική συμφωνία για την επιμήκυνση του προγράμματος έως το 2016 δεν είχε ολοκληρωθεί έως το απόγευμα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, το αναθεωρημένο πρόγραμμα θα απαιτούσε πρόσθετη χρηματοδοτική βοήθεια στην Ελλάδα ύψους 16 έως 18 δισ. ευρώ. Στα προσχέδια των μνημονίων, που θα υπογραφούν από την Αθήνα και είναι σε γνώση των «Financial Times», σημειώνεται ότι η επιμήκυνση των δύο ετών θα δοθεί για να επιβραδυνθεί ο ρυθμός των μέτρων λιτότητας εν μέσω μίας βαθύτερης οικονομικής ύφεσης.

Αντί για μειώσεις ύψους 3% του ΑΕΠ κάθε χρόνο, το αναθεωρημένο σχέδιο απαιτεί μέτρα λιτότητας που ανέρχονται σε 1,5% του ΑΕΠ. «Η βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση απαιτεί την αναθεώρηση του ρυθμού δημοσιονομικής προσαρμογής και τη χρονική επέκταση των δημοσιονομικών μέτρων» αναφέρεται στο 40σέλιδο σχέδιο του μνημονίου.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού δεν έχουν, ωστόσο, συμπληρωθεί στο προσχέδιο.

Με ένα ξεχωριστό σχέδιο μνημονίου περιορίζονται περισσότερο από το μισό οι προβλέψεις για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Με το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, προβλέπονταν έσοδα 19 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις έως το τέλος του 2015. Με το νέο πρόγραμμα, η εκτίμηση αυτή περιορίζεται στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ γίνεται πρόβλεψη για έσοδα 11,1 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016.

Μόλις υπογραφούν οι όροι της συμφωνίας, η συζήτηση θα επιστρέψει και πάλι στις Βρυξέλλες, αναφέρει το δημοσίευμα, όπου οι αξιωματούχοι πρέπει να αποφασίσουν για την πρόσθετη χρηματοδότηση του αναθεωρημένου προγράμματος.

Αξιωματούχος που μετέχει στις διαβουλεύσεις δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα αυτό θα ξεκινήσουν σήμερα. «Το όλο θέμα της χρηματοδότησης μόλις ξεκίνησε» είπε. Αν και οι αξιωματούχοι έχουν εξετάσει ένα σχέδιο επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλές τιμές και ακύρωσής τους, πολλοί πιστεύουν τώρα ότι αυτό θα κάνει μόνο μία «κοιλιά» στις ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας. Αντίθετα, επικεντρώνουν την προσοχή τους στη μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης της Ελλάδας ως τον τρόπο για την εξεύρεση πρόσθετης χρηματοδότησης.

Εκτός από την πρόσληψη ξένων τεχνοκρατών, στη σελίδα που έχει επικεφαλίδα «Αυξημένοι μηχανισμοί διακυβέρνησης και ελέγχου», η οποία θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων στις Βρυξέλλες, αναφέρεται επίσης η μεταφορά των όποιων πλεονασμάτων (σ.σ.: πρωτογενών) του ελληνικού προϋπολογισμού σε έναν «λογαριασμό διαχείρισης» (trust account) που θα ελέγχεται διεθνώς και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Αυτά τα μέτρα φαίνονται στο Βερολίνο ως απαραίτητα όχι μόνο για να καθησυχασθεί το γερμανικό Κοινοβούλιο, αλλά και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ιδιωτών επενδυτών που θα ενδιαφέρονταν για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας.

Ωστόσο, προσθέτει το δημοσίευμα, άλλοι συμμετέχοντες στις συζητήσεις δήλωσαν ότι θεωρούν πως η πρόταση έχει πολιτικά κίνητρα. «Όλα αυτά αφορούν στην πολιτική» δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος, συμπληρώνοντας ότι: «Δεν υπάρχουν καλοί οικονομικοί λόγοι για αυτό. Όλα αυτά τα χρειάζεται (το Βερολίνο) πολιτικά».

Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν την πιο προχωρημένη μέχρι σήμερα επιβολή διεθνούς ελέγχου στη λήψη των αποφάσεων για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
με πληροφορίες από το Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου