Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

«Η Ε.Ε. είναι ο πιο διπρόσωπος οργανισμός του κόσμου»

Οι Τούρκοι ξιφουλκούν κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν, χαρακτηρίζοντάς την «τον πιο υποκριτικό οργανισμό του κόσμου» και κάνοντας μια σειρά από πικρόχολα σχόλια. Μεταξύ άλλων, δήλωσε πως «γέλασε με την ψυχή του» στο άκουσμα της βράβευσης με Νόμπελ Ειρήνης την περασμένη εβδομάδα. «Η Ε.Ε. είναι η πλέον διπρόσωπη ένωση όλων των εποχών. Είναι ο πλέον υποκριτικός οργανισμός στον κόσμο. Αυτή η Ε.Ε. έχει κρατήσει σε αναμονή την Τουρκία στην πόρτα της για 50 χρόνια», είπε ο Τσαγλαγιάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. 

Ο υπουργός ξιφούλκησε κατά της Ε.Ε. για την επιβολή βίζας σε επιχειρηματίες από την Τουρκία και ποσοστώσεων στα εξαγόμενα τουρκικά προϊόντα, χαρακτηρίζοντάς τις «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «βασανιστήριο», ενώ καταδίκασε την βράβευση με Νόμπελ ενός θεσμού που ευθύνεται για έναν τέτοιο άνισο ανταγωνισμό. 
«Εάν επιβραβεύσουν την Ε.Ε. με ένα έπαθλο για τη διπροσωπία, ή την υποκρισία, αντί για την ειρήνη, τότε θα λέγαμε πως είναι πέρα για πέρα δίκαιο, θα το αποδεχόμασταν», είπε ειρωνικά ο τούρκος υπουργός. 

Η Ε.Ε. εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας, όμως τα αντικρουόμενα συμφέροντά τους στο πολιτικό πεδίο, που προκαλούν αντιδράσεις από σημαντικά μέλη της Ένωσης - όπως οι αναφορές που έκανε στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματός του ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εδάφη της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και σε μουσουλμανικές χώρες - , καθώς και το άλυτο ζήτημα της Κύπρου εμποδίζουν το άνοιγμα των υπόλοιπων ενταξιακών κεφαλαίων για την Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου