Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Κρίση στην Ν. Κινεζική Θάλασσα: Μεγάλης κλίμακας ασκήσεις από Ιαπωνία και Κίνα



Επιδεινώνεται και άλλο το κλίμα έντασης ανάμεσα στην Ιαπωνία και την Κίνα με αφορμή τη διένεξη για τις νησίδες του συμπλέγματος Senkaku.
Οι δύο χώρες προχώρησαν σε μαζικά στρατιωτικά γυμνάσια με την Ιαπωνία να πραγματοποιεί επίδειξη δύναμης των ναυτικών της δυνάμεων και με αντικειμενικό σκοπό την προστασία νησιών από εχθρική επέμβαση ενώ η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με ακριβώς αντίθετο σενάριο αυτό της κατάληψης νησιών!

Η Ιαπωνία πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο Σαγκάμι με την συμμετοχή 36 πλοίων, 45 αεροσκαφών και 8.000 ανδρών, ενώ προετοιμάζει και νέα ναυτικά γυμνάσια σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.
Οι ασκήσεις πρόκειται να ξεκινήσουν στις αρχές Νοεμβρίου και θα πραγματοποιηθούν σε ακατοίκητη νησίδα πλησίον της νήσου Okinawa. Αντικείμενο της άσκησης θα είναι η ανακατάληψη νησιού έπειτα από ναυτική εισβολή και αποβίβαση δυνάμεων αλεξιπτωτιστών και πεζοναυτών  με τη χρήση ταχύπλοων μέσων και ελικοπτέρων.
Από την πλευρά της η Κίνα πραγματοποιεί εντατικά στρατιωτικά γυμνάσια με σκοπό την κατάληψη νησιών που βρίσκονται υπό εχθρικό έλεγχο χρησιμοποιώντας μονάδες τόσο αλεξιπτωτιστών όσο και πεζοναυτών. Η συγκεκριμένη άσκηση όπως δείχνει το βίντεο πραγματοποιήθηκε και αυτή την περασμένη εβδομάδα και δείχνει δυνάμεις αλεξιπτωτιστών του κινεζικού Στρατού, να πραγματοποιούν αεροκίνητους ελιγμούς μάχης, σε χώρο που έχει αναγνωριστεί από πριν από ειδικές δυνάμεις αλλά και UAV τα οποία παρέχουν την εικόνα τους σε πραγματικό χρόνο. Μετά την κατάληψη κρίσιμων στη νήσο και την εξασφάλιση της ακτής ακολουθούν δυνάμεις με αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα αλλά και αποβατικά σκάφη με άρματα μάχης.
Ο κινεζικός Στρατός δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα στη διασύνδεση των μονάδων με δίκτυα υπολογιστών όπως φαίνεται και στο βίντεο με τους διοικητές των μονάδων οι οποίοι ελέγχουν την εξέλιξη των επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο.
 Παράλληλα το κινεζικό υπουργείο Αμύνης κατηγόρησε την Κίνα ότι στις 4 Οκτωβρίου επτά κινεζικά πολεμικά σκάφη περνώντας μέσα από τα διεθνή ύδατα μεταξύ της Okinawa και της νήσου Miyako κατευθυνόμενα προς τον Ειρηνικό (εκ των οποίων υπήρχαν και υποβρύχια) παρενοχλήθηκαν από το ιαπωνικό Ναυτικό.
Η υπόθεση του νησιωτικού συμπλέγματος Senkaku –για τους Ιάπωνες- και Diaoyu  -όπως τα ονομάζουν οι Κινέζοι- είναι τον τελευταίο καιρό μόνιμο σημείο τριβής μεταξύ των δύο χωρών.
πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου