Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Μεγάλο δίκτυο εμπορίας ηρωίνης εξάρθρωσε η γαλλική αστυνομία

Τουλάχιστον 40 άτομα που κατηγορούνται για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών συνελήφθησαν την Τρίτη στα ανατολικά της Γαλλίας και στη Γερμανία, στο πλαίσιο εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο ένα αλβανικό δίκτυο εμπορίας ηρωίνης. Επίσης, στην Ισπανία, η αστυνομία συνέλαβε 60 άτομα κατά τη διάρκεια μαζικής επιχείρησης σε όλη τη χώρα κατά της κινεζικής μαφίας.

Τριάντα εννέα άτομα συνελήφθησαν στη Γαλλία και άλλα τρία σε γερμανικό έδαφος, ενώ ακόμη περισσότεροι ενδέχεται να συλληφθούν στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, όπως ανακοίνωσε ο ανακριτής της πόλης Νανσί, Ρεμί Κουρτέν.

Η έρευνα είχε ξεκινήσει στις αρχές του καλοκαιριού του 2010 από τη γαλλική μεθοριακή αστυνομία με την υποψία, αρχικά, ότι επρόκειτο για παράνομη μεταφορά μεταναστών από οργανωμένη συμμορία. Στις αρχές του 2012 είχε συσταθεί μία κοινή ομάδα δράσης από την Eurojust, την ευρωπαϊκή υπηρεσία δικαστικής συνεργασίας.
«Οι ερευνητές σύντομα αντελήφθησαν ότι επρόκειτο για πολύ σημαντική διακίνηση ηρωίνης μεταξύ αλβανικών και κοσοβάρικων κύκλων, οι οποίοι ήταν εγκατεστημένοι στην περιοχή του Σαν Λουί, στη Μιλούζ, αλλά και στην Ελβετία και τη Γερμανία, διακινώντας πολλές εκατοντάδες κιλά ηρωίνης» δηλώνει ο ανακριτής.

«Πρόκειται αποκλειστικά για ανθρώπους που έρχονται από τα Βαλκάνια, ενώ εμπλέκονται και άτομα άλλων εθνικοτήτων» προσέθεσε ο Τομά Πιζόν, άλλος ανακριτής της ίδιας περιοχής, δηλώνοντας πως αφορά «ένα μεγάλο δίκτυο, με διακλαδώσεις σε όλη την Ευρώπη, και αφορά την ηρωίνη, την κοκαΐνη και άλλα είδη ναρκωτικών».

Στην Ισπανία

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία, η αστυνομία συνέλαβε 60 άτομα κατά τη διάρκεια επιχείρησης 300 αστυνομικών σε όλη τη χώρα κατά της κινεζικής μαφίας, με κύριο άξονα την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι συλλήψεις, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας, μεταξύ των οποίων και η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, είχαν ως στόχο το ξέπλυμα χρήματος και άλλες παράνομες δραστηριότητες που σχετίζονται με τα εγκληματικά δίκτυα κινεζικής προέλευσης, τονίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο, επισημαίνοντας πως οι έρευνες συνεχίζονται.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνεται και ένας δημοτικός σύμβουλος του νοτίου προαστίου Φουενλαμπράδα της Μαδρίτης, το οποίο είναι γνωστό για την εκτεταμένη αγορά χονδρικής κινεζικών προϊόντων, η οποία χαρακτηρίζεται η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν εικόνες με αστυνομικούς να εισβάλουν για έρευνες σε πολλές αποθήκες, οι οποίες χρησιμοποιούνται για εισαγόμενα φθηνά εμπορεύματα από την Κίνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου