Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στο λιμάνι Ασντόντ το Estelle μετά το μπλόκο του ισραηλινού ναυτικού

Το Estelle απέπλευσε από τη βόρεια Ευρώπη με προορισμό τη Γάζα   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Στο Ισραήλ, και συγκεκριμένα στο Ασντότ, κατέπλευσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το ιστιοφόρο Estelle, την πορεία του οποίου προς τη Γάζα ανέκοψε λίγες ώρες νωρίτερα το ισραηλινό ναυτικό. Η επιχείρηση έγινε σε διεθνή ύδατα, περίπου 30 μίλια από τη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς τη χρήση βίας, σύμφωνα με το Ισραήλ. 

Το πλοίο με τους 30 επιβαίνοντες -μεταξύ των οποίων και πέντε βουλευτές, από τους οποίους δύο Έλληνες- εξαναγκάστηκε να κινηθεί προς το λιμάνι της Ασντόντ από όπου και αναμένεται ότι θα απελαθούν. Και οι πέντε Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Εξωτερικών.Για προκλητική ενέργεια κατά του Ισραήλ μιλά ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σφοδρές επικρίσεις από τους οργανωτές της πρωτοβουλίας.

Το ιστιοφόρο Estelle, σημαίας Φινλανδίας, περικυκλώθηκε λίγο μετά τις 11 το πρωί και ενώ βρισκόταν 30 μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας από έξι σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία ανέκοψαν την πορεία του. (Στον ένθετο χάρτη του marinetraffic.com η πορεία του από την στιγμή της επέμβασης ως την άφιξη στο Ασντόντ).Η πορεία προς το Ασντόντ

Οι Ισραηλινοί ζήτησαν το πλοίο να κινηθεί προς την Ασντόντ, πράγμα που αρνήθηκαν οι επιβαίνοντες ακτιβιστές. Στα μηνύματα τους στο Twitter οι επιβαίνοντες ανέφεραν ότι το πλοίο «δέχεται επίθεση», ωστόσο αργότερα η επικοινωνία με το πλοίο διακόπηκε και για αρκετές ώρες το χάθηκε το στίγμα του πλοίου.

Μετά την άρνηση του Estelle να κατευθυνθεί στην Ασντόντ αντί της Γάζας, στο πλοίο ανέβηκαν Ισραηλινοί κομάντος. Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, η επιχείρηση έγινε χωρίς τη χρήση βίας και χωρίς να πάθουν κάτι οι 30 επιβαίνοντες.
Στην Ασντόντ οι επιβαίνοντες θα μεταφερθούν σε κέντρο κράτησης, όπου θα μπορέσουν να τους επισκεφθούν οι πρεσβευτές των χωρών τους. Από τους ακτιβιστές θα ζητηθεί να υπογράψουν ότι επιχείρησαν παράνομη είσοδο στο Ισραήλ και στη συνέχεια θα απελαθούν. Το φορτίο του Estelle θα ελεγχθεί πριν μεταφερθεί από την ελεγχόμενη είσοδο στη Λωρίδα, αναφέρει ο στρατός.

Στο Estelle επιβαίνουν πέντε Ευρωπαίοι βουλευτές: ο Ρικάρντο Σίξτο Ιγκλέσιας από την Ισπανία, ο Σβεν Μπρίτον από τη Σουηδία, ο Άξελ Χάγκεν από τη Νορβηγία, ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και ο Δημήτρης Κοντέλας από την Ελλάδα, καθώς και ο Καναδός βουλευτής Τζιμ Μάνλι.
Ακόμη βρίσκονται, πλην των βουλευτών και άλλοι τρεις Έλληνες και δύο Ισραηλινοί.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας από το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο.

Το πλοίο μετέφερε 41 τόνους τσιμέντο, ιατρικό εξοπλισμό, παιδικά βιβλία, μουσικά όργανα και 300 μπάλες ποδοσφαίρου στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας. Αφού απέπλευσε από την Σουηδία με ενδιάμεσους σταθμούς την Φινλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία, στις 4 Οκτωβρίου έφτασε στη Νάπολη της Ιταλίας.

«Προκλητική ενέργεια» λέει ο Νετανιάχου

Τα εύσημα στον ισραηλινό στρατό για το σταμάτημα του Estelle έδωσε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου.
Όπως ισχυρίστηκε, «ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» ενώ κατηγόρησε τους ακτιβιστές «ότι προσπαθούν να προκαλέσουν και να διαβάλλουν το όνομα του Ισραήλ».

«Αν τους ένοιαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είχαν πλεύσει προς τη Συρία», αναφέρει, «εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας».
Αντιθέτως η εκπρόσωπος των ακτιβιστών, Βικτόρια Στραντ, χαρακτήρισε την επέμβαση «επίδειξη ωμότητας».

Καταγγέλθηκε ακόμη ότι η επίσημη ιστοσελίδα του Estelle που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας τέθηκε εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες. Σύμφωνα με τους οργανωτές της αποστολής του πλοίου, η ιστοσελίδα δέχτηκε στοχευμένη επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DOS).

Ακόμη, ο Αμερικανοεβραίος καθηγητής και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος ανέμενε στη Λωρίδα της Γάζας την άφιξη του Estelle, επισήμανε ότι η επίθεση δείχνει ότι «το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και σκοπεύει να συνεχίσει τις αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Ο 83χρονος καθηγητής έφτασε στη Γάζα την Πέμπτη από την Αίγυπτο, με σκοπό να παρακολουθήσει ένα συνέδριο.

Από τη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι δήλωσε ότι «η επίθεση εναντίον του πλοίου Estelle και η απαγωγή των ακτιβιστών που επέβαιναν σε αυτό είναι πράξη πειρατείας και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

* Από την Ελλάδα, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ «δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ» χαρακτήρισε την επίθεση το ΚΚΕ.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου