Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Η Ελλάδα σήμερα απεργεί!


Σε απεργιακό κλοιό βρίσκονται η πρωτεύουσα και οι μεγάλες πόλεις της χώρας, με τους εργαζομένους να διαδηλώνουν κατά των μέτρων που απαιτούν οι δανειστές. Συγκεντρώσεις έχουν διοργανωθεί στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, μετά το κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αλλά και του ΠΑΜΕ, ενώ στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν πρωτοβάθμια σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.
Στην Αθήνα οι συγκεντρώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από τις 10.30 το πρωί σχεδόν παράλληλα στο Πεδίον του Άρεως και την Ομόνοια και στη συνέχεια οι πορείες θα συγκλίνουν προς το Σύνταγμα.

Λόγω της πανεργατικής απεργίας αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στη λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, σχολείων, νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΔΕΚΟ, στα λιμάνια και στα αεροδρόμια.

Έμποροι - βιοτέχνες

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες, κλείνοντας τα καταστήματά τους σε όλη τη χώρα, με αποφάσεις των τριτοβάθμιων οργανώσεων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ) και των κατά τόπους ομοσπονδιών τους. Με αποφάσεις των ομοσπονδιών τους κλειστά θα είναι και τα περίπτερα. Η συγκέντρωση των περιπτερούχων στην Αθήνα θα γίνει στις 12.00 στην πλατεία Κοραή.

Δικαστικός κλάδος - γιατροί - μηχανικοί
 

Όσον αφορά στον δικηγορικό κλάδο, τη Δευτέρα η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας αποφάσισε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη αποχή να διαρκέσει τελικά τρεις ημέρες, έως και την Παρασκευή, 19 του μηνός.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί κήρυξαν 48ωρη απεργία (Τετάρτη και Πέμπτη), εκφράζοντας με τη σειρά τους την αντίθεσή τους στα νέα μέτρα. Έτσι, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας λειτουργούν από χθες με προσωπικό ασφαλείας, ενώ στην απεργία συμμετέχουν επίσης εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ, αλλά και οι οδοντίατροι.

Στις κινητοποιήσεις μετάσχουν ακόμη οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι ιδιοκτήτες Φορτηγών Εμπορευματικών Μεταφορών, διαμαρτυρόμενοι για την απελευθέρωση του κλάδου τους, αλλά και οι φαρμακοποιοί.

ΜΜΕ


Στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι θα κάνουν οι δημοσιογράφοι. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις, ωστόσο, θα καλύπτονται δημοσιογραφικά. 

Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

• Στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09.00 το πρωί πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στο μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ, τα οποία πλέον κυκλοφορούν κανονικά μέχρι και τη λήξη της βάρδιας.
Να σημειωθεί ότι οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι το τέλος των διαδηλώσεων.
• Από τις 09.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ θα κινηθούν τα λεωφορεία, ενώ
• 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ.
• Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τα τρένα του ΟΣΕ, καθώς η ΠΟΣ συμμετέχει με 24ωρη απεργία. Αποτέλεσμα είναι να μην εξυπηρετηθούν ούτε τα δρομολόγια του μετρό από τον σταθμό «Δουκ. Πλακεντίας» έως το αεροδρόμιο καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.
• Καμία πτήση δεν θα πραγματοποιηθεί από και προς το ελληνικό αεροδρόμιο από τις 10.00 έως τις 13.00 λόγω της στάσης εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.
• Δεμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια, λόγω της συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση των ναυτεργατών (ΠΝΟ).
• Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στη Θεσσαλονίκη θα κυκλοφορήσουν από τις 09.00 έως τις 20.00.

Χειρόφρενο τραβούν οι οδηγοί ταξί

Με δυσκολία πραγματοποιείται και η μεταφορά των επιβατών με ταξί, καθώς οι οδηγοί στην πρωτεύουσα έχουν προβεί σε στάση εργασίας από τις 08.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα. Στη Θεσσαλονίκη τα ταξί δεν θα κυκλοφορήσουν καθόλου.

Απεργιακές συγκεντρώσεις στη Θεσσαλονίκη

Απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί έξω από το κτήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ). Την ίδια ώρα, το ΠΑΜΕ οργανώνει ξεχωριστή απεργιακή συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (ΟΒΣΘ) καλεί τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 09.30 το πρωί στην πλατεία της ΧΑΝΘ.

Στον χορό των κινητοποιήσεων οι Πατρινοί

Με βασικό σύνθημα «Ξεσηκωθείτε! Δεν πάει άλλο!», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας καλεί όλους τους Πατρινούς σε συγκέντρωση έξω από το κτήριο όπου στεγάζεται, στις 10.30 το πρωί.

Απεργεί Καλαμάτα - Κυπαρισσία

Κάλεσμα για καθολική συμμετοχή του εμπορικού κόσμου της Τριφυλίας στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης απευθύνουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι Καλαμάτας, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, καλώντας τους επαγγελματίες να κλείσουν τα καταστήματά τους την ημέρα αυτή. Παράλληλα οργανώνουν μετακίνηση τους στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας τους. Επίσης, από τις 11 το πρωί σήμερα στην πλατεία 23ης Μαρτίου στην Καλαμάτα θα πραγματοποιηθεί η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί όλους να συμμετάσχουν για "να νεκρώσουν τα πάντα και να βουλιάξει η πόλη από τη λαϊκή διαμαρτυρία", ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας. 

Δύο απεργιακές κινητοποιήσεις στα Χανιά

Στα Χανιά θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις: από το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο της πόλης στις 11.00 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, και από το ΠΑΜΕ στις 10.00 το πρωί στην πλατεία 1866.

«Καλούμε τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, ενώ ο πρόεδρος του νομαρχιακού παραρτήματος της ΑΔΕΔΥ, Νεκτάριος Πετράκης, κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση και στο συλλαλητήριο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Όλα τα εμπορικά καταστήματα των Χανίων θα παραμείνουν κλειστά, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ στη συγκέντρωση στην πλατεία της αγοράς θα παραστούν με τα οχήματα και μηχανήματά τους ιδιοκτήτες φορτηγών και εργολήπτες δημοσίων έργων.

Τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις ανακοίνωσαν και επιστημονικοί φορείς της πόλης, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Δικηγορικός Σύλλογος και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

Λάρισα

Σε μαζική απεργία αλλά με ξεχωριστές συγκεντρώσεις προχωρούν οι Λαρισαίοι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, στο πλαίσιο κινητοποιήσεων του ΕΚΛ- ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ. Η συγκέντρωση του ΕΚΛ θα γίνει στις 10.00 στην κεντρική πλατεία, ενώ της ΑΔΕΔΥ στις 10.30 στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Αλεξανδρούπολη

Σε κινητοποίηση προχωρά η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Έβρου συμμετέχοντας σε αυτή της Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε..

Η Ομοσπονδία καλεί όλα τα μέλη της, σωματεία, ενώσεις, συλλόγους, συνδέσμους να συμμετάσχουν στη σημερινή πανελλαδική απεργία με κλείσιμο των επιχειρήσεων και μαζική παρουσία στις συγκεντρώσεις.

Η δραστική μείωση εισοδημάτων, η παράλογη υπερφορολόγηση, η μεγάλη πτώση της ζήτησης καταστρέφουν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, συμπληρώνοντας ότι «υποβαθμίζεται έτσι και η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για κοινωνικά επικίνδυνες συνέπειες από την υποβάθμιση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος και των δικτύων κοινωνικής προστασίας, ενώ η παντελής έλλειψη αναπτυξιακών μέτρων, ελπίδας και προοπτικής αποτρέπει κάθε σκέψη για επένδυση και διογκώνει την ανεργία, με αποτέλεσμα η χώρα να οπισθοδρομεί επικίνδυνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου