Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Οι ΗΠΑ έστειλαν το αεροπλανοφόρο "Τζ. Ουάσινγκτον" με όλα τα πλοία συνοδείας στη θάλασσα της Ν. Κίνα


Το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ George Washington (CVN-73) κλάσης Nimitz με 96 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα με ολόκληρο το batlle group των πολεμικών πλοίων της συνοδείας του, ξαφνικά εμφανίστηκαν σήμερα στα νερά της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, όπου βρίσκονται τα ιαπωνικά νησιά Σενκάκου, τα οποία διεκδικεί και η Κίνα, αλλά το κυριότερο, εκεί όπου ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια το κινεζικό Ναυτικό.

Δεν συνηθίζεται η παρουσία σκαφών του 7oυ αμερικανικού Στόλου σε περιοχές που ασκείται το κινεζικό Ναυτικό, καθώς οι Κινέζοι είναι κάπως ... νευρικοί σε τέτοιες συμπεριφορές και δημιουργούν μια τεράστια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων και κίνησης σκαφών επιφανείας όχι μόνο στις περιοχές που ασκούνται, αλλά και στις όλη περιοχή περιμετρικά της.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι μέσω της Νότιας Σινικής Θάλασσας, διέρχεται έως και το ένα τρίτο των παγκόσμιων θαλάσσιων εμπορικών μεταφορών, ενώ η υφαλοκρηπίδα των νησιών της περιοχής, είτε ιαπωνικών είτε κινεζικών, είναι πλούσια σε πετρέλαιο.

Διάφορες περιοχές της θάλασσας αυτής διεκδικούν ταυτοχρόνως με την Κίνα οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι, ακόμη και η Ταϊβάν.
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Associated Press, η εμφάνιση της αμερικανικής αεροπλανοφόρας μοίρας ενισχύει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες υπάρχει η διαμάχη για τα νησιά Σπάρλτι, τα οποία ανήκουν στις Φιλιππίνες.
Αναμένεται η αντίδραση της Κίνας, καθώς δεν είναι συνηθισμένη να έχει τον 7ο αμερικανικό Στόλο μέσα "στα πόδια της". 
Οι στρατιωτικοί παρατηρητές της περιοχής αναμένουν κρίσεις του τύπου αναχαίτιση αμερικανικών ή αντίστοιχα κινεζικών αεροσκαφών κλπ και όλοι ελπίζουν να μείνει εκεί η όλη αντιπαράθεση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου