Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

6.2 δισ. ευρώ κέρδισε το Γαλλικό κράτος από τη αντίστοιχη λίστα «Λαγκάρντ»

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Προϋπολογισμού της Γαλλίας την περίοδο 2007 – 2010, περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ κατάφερε να συγκεντρώσει το γαλλικό κράτος αξιοποιώντας τα ονόματα της περιβόητης λίστας «Φαλτσιάνι» (αντίστοιχη με τη «Λαγκάρντ») που περιελάμβανε τα ονόματα περίπου 3.000 μεγαλοκαταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης.

Ο κ. Βερτ ανέλαβε υπουργός Προϋπολογισμού, Δημοσίας Διοίκησης και Κοινωνικής Μεταρρύθμισης στην κυβέρνηση του Φρασνουά Φιγιόν μετά τη διάσπαση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας. Έπειτα από τον εντοπισμό του Ερβέ Φαλτιάνι στην Νίκαια και την προσαγωγή του από τις γαλλικές αρχές, λόγω του εντάλματος που είχε εκδώσει η Ελβετία, ο κ. Βερτ ανέλαβε να διερευνήσει προς το συμφέρον του γαλλικού κράτους τους μεγαλοκαταθέτες που περιελάμβανε το αρχείο της ελβετικής Τράπεζας.   

Τον Αύγουστο του 2009 ο κ. Βερτ ανακοίνωσε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες της Γαλλίας ερευνούν την υπόθεση με σκοπό να αναγκάσει τους καταθέτες να έλθουν σε συμφωνία με τις φορολογικές αρχές, ενώ παράλληλα ο τότε Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απειλούσε να συμπεριλάβει ο ΟΟΣΑ την Ελβετία στη λίστα των «φορολογικών παραδείσων». Το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες και περίπου 4.200 καταθέτες ήρθαν σε συμφωνία με τις αρμόδιες αρχές και το γαλλικό κράτος κατάφερε να εισπράξει ένα σημαντικό ποσό.  

«Σκοπός μας ήταν να ενθαρρύνουμε όλους τους Γάλλους που διέθεταν παράνομους λογαριασμούς στο εξωτερικό να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.  Οι κατάλογοι που συντάχθηκαν από τις φορολογικές αρχές είχα ως αποτέλεσμα την επιστροφή πέντε περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ και την είσπραξη ενός ακόμα δισεκατομμυρίου ευρώ από ποινές και κυρώσεις» δηλώνει χαρακτηριστικά στο «protothema.gr» ο κ. Βερτ.  

Σύμφωνα με τον κ. Βερτ σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές ζητήσουν έναν αντίγραφο της λίστας με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα θα πρέπει να απευθυνθούν στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας, η οποία είναι η μοναδική αρμόδια υπηρεσία που μπορεί να απαντήσει σε ένα σχετικό αίτημα, ενώ αναφορικά με τα ελληνικά ονόματα που περιλαμβάνονταν στη λίστα «Φαλτσιάνι» ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας υποστηρίζει πως ο φάκελος με τους καταθέτες της Ελβετίας περιείχε πολλά ονόματα αλλοδαπών και πως οι αρμόδιες φορολογικές αρχές της Γαλλίας έδωσαν στις ενδιαφερόμενες χώρες τις σχετικές πληροφορίες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου