Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Παραπέμπεται ο Κακλαμάνης για παράβαση καθήκοντος

Σε υπόθεση «περίεργων» και παράνομων μεταθέσεων εμπλέκεται ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων και νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νικήτας Κακλαμάνης.
Υπάλληλοι που εργάζονταν επί θητείας του στον δήμο, με αφορμή κάποιες μεταθέσεις υπαλλήλων που πραγματοποιήθηκαν, προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, κατηγορώντας τόσο τον πρώην δήμαρχο όσο και τον τότε γενικό γραμματέα του δήμου, κ. Ηλία Θεοδώρου, για παράβαση καθήκοντος τον πρώτο και για άμεση συνέργεια σε παράβαση καθήκοντος τον δεύτερο.
Μάλιστα, η προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί ποινική δίωξη στον κ. Κακλαμάνη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Οι… περίεργες μεταθέσεις

Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Οκτώβριο του 2007. Τότε, η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Διαμερισμάτων, κυρία Κυριακούλα Δήμα, πληροφορήθηκε από συναδέλφους της ότι με απόφαση του δημάρχου έγιναν υπηρεσιακές μετακινήσεις προσωπικού και δη προϊσταμένων Διευθύνσεων Οργανικών Μονάδων.

Μεταξύ των ονομάτων των υπαλλήλων που μετακινήθηκαν υπήρχε και αυτό της κυρίας Δήμα, η οποία απομακρύνθηκε από τη θέση της και τοποθετήθηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα του δήμου.

Μετακίνηση η οποία όμως, σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν. 3584/2007, είναι παράνομη και δεν προβλέπεται για διευθυντές Οργανικών Μονάδων. «Μετακίνηση υπαλλήλου από μία οργανική μονάδα του ιδίου Ο.Τ.Α. πραγματοποιείται με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμού οργάνου… Μετακίνηση προϊσταμένου οργανικής μονάδας γίνεται μόνο σε θέση προϊσταμένου οργανικής μονάδας αντίστοιχου επιπέδου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο νόμος.

Από τη στιγμή που στο γραφείο του γενικού γραμματέα του δήμου δεν προβλέπεται οργανική θέση προϊσταμένου διευθύνσεως, αλλά στελέχωσή της μόνο με διάθεση υπαλλήλων όλων των βαθμών και κλάδων, ήταν φανερό ότι η μετακίνηση ήταν παράνομη, με αποτέλεσμα η υπάλληλος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να δικαιωθεί.

Εντύπωση, ωστόσο, προκαλεί το γεγονός ότι η κυρία Δήμα δεν είναι η μόνη υπάλληλος η οποία μετακινήθηκε παράνομα. Το ίδιο είχε συμβεί και στην περίπτωση ενός προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας, ονόματι Σ. Κ., ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του και κλήθηκε, επίσης, να υπηρετήσει στο γραφείο του γενικού γραμματέα.

Μετά όμως την προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, ο υπάλληλος δικαιώθηκε, καθώς το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε την απόφαση του τότε δημάρχου, κρίνοντάς την παράνομη.

Υπάρχει δόλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συντάχθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές, στον κ. Κακλαμάνη αλλά και στον συγκατηγορούμενό του αποδίδεται δόλος. Παρότι η κυρία Δήμα ζήτησε την ανάκληση της απόφασης τόσο από τον δήμο όσο και από τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας, εκείνη δεν ακυρώθηκε αλλά παρέμεινε ενεργή.

Τελικώς, οι εισαγγελικές Αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για παράβαση καθήκοντος και άσκησε ποινική δίωξη τόσο κατά του κ. Κακλαμάνη όσο και του κ. Θεοδώρου.

«Υπό τα πραγματικά αυτά περιστατικά και δεδομένα υφίστανται επαρκείς ενδείξεις για την άσκηση ποινικής διώξεως για την καταγγελθείσα πράξη της παράβασης καθήκοντος εις βάρος του δημάρχου Αθηναίων και για άμεση συνέργεια εις βάρος του γενικού γραμματέα του Δήμου Αθηναίων. Δεχόμαστε την προσφυγή και παραγγέλλουμε την άσκηση ποινικής διώξεως» καταλήγει ο εισαγγελέας. 

Δείτε τα έγγραφα.....
...

Άξιον αναφοράς είναι επίσης το γεγονός ότι, μολονότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από τη διαφαινόμενη διάπραξη του αδικήματος, η δίκη του πρώην δημάρχου δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. 

Η δικάσιμος είχε ορισθεί να πραγματοποιηθεί πέρυσι, ωστόσο αναβλήθηκε. Πριν από λίγες ημέρες αναμενόταν να γίνει η εκδίκασή της, όμως δόθηκε εκ νέου αναβολή, καθώς ο κ. Κακλαμάνης καλύπτεται πλέον από τη βουλευτική ασυλία.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου