Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ποιοι κρύβονται πίσω από τις offshore του Κρανιδίου;


Υπεράκτια εταιρεία με φόντο…  αποχαρακτηρισμό εκτάσεων!

Πρόσωπα που διαδραματίζουν οικονομικό και πολιτικό ρόλος στην χώρα φέρονται να είναι οι ιδιοκτήτες των υπερακτίων εταιρειών (offshore) του «ελληνικού Μόντε Κάρλο» δηλαδή του Κρανιδίου Αργολίδος και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίον το κράτος που, στην παρούσα φάση λόγω οικονομικής δυσπραγίας έπρεπε να βγάζει από τη μύγα ξύγκι», δεν έχει κάνει τίποτα, παρά το γεγονός εδώ και έναν χρόνος οι πρώτοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ ξεσκέπασαν όργιο φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας αυτές οι εταιρείες σκέπαζαν φοροδιαφυγή και σε μερικές περιπτώσεις ξέπλεναν χρήμα που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Όπως για παράδειγμα, σε μία περίπτωση, μας διαβεβαιώνουν οι πληροφορίες μας, μια εκ των offshore του Κρανιδίου πρώην κρύβει ανώτατο υπάλληλο που έχει σχέση με δασικές ασχολίες και την διοίκηση. Ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει αποκομίσει από την ενασχόλησή του με αποχαρακτηρισμούς εκτάσεων σημαντικά ποσά τα οποία έκρυψε στην υπεράκτια που δημιούργησε με έδρα του Κρανίδι. Το εντυπωσιακό είναι πως οι διωκτικές αρχές γνωρίζουν το όνομα του ιδιοκτήτη της εταιρείας αλλά δεν έχουν προχωρήσει στα νόμιμα. Κάποιοι μιλούν για την πολιτική φιλία που έχει με το κόμμα της Ν.Δ. και τον πρωθυπουργό ενώ κάποιοι άλλοι διαψεύδουν λέγοντας πως δεν αυτή δεν υφίσταται πλέον από τη στιγμή που ο συγκεκριμένος πολιτικά… χαμαιλεόντιζε, ωστόσο έχει «τις άκρες του» στα δύο κόμματα εξουσίας αφού την εποχή της ενεργού του δράση έβρισκε τρόπους να εξυπηρετεί κομματικές ανάγκες…

Μια άλλη εταιρεία ακούγεται πως ανήκει σε πρώην ανώτατο οικονομικό υπάλληλο του οποίου η δράση μόνο με εντατική έρευνα μπορεί να αποκαλυφθεί καθώς ο πολιτικός προστάτης του είναι πρώην υπουργός που ακόμα «έχει περάσματα» στα δύο στρατόπεδα (μπλε και πράσινο) ενώ διατηρεί καλές σχέσεις με τις ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ… Η έρευνα αυτή ενδέχεται, συνεχίζουν οι πληροφορίες, να αποκαλύψει… μαργαριτάρια και όχι μόνον…

Θα παραγραφούν;     


Το γεγονός ότι υπάρχει κωλυσιεργία στις έρευνες, παρά το γεγονός ότι «υπάρχει ψωμί», αποδεικνύει από μόνο του ότι η υπόθεση καίει πρόσωπα «υπεράνω πάσης υποψίας». Η καθυστέρηση αυτή πολύ απλά σημαίνει ότι πολλές από τις υποθέσεις να κινδυνεύουν να παραγραφούν και ίσως αυτός να είναι ο στόχος! Σύμφωνα με το «Έθνος της Κυρειακής»,  ως διά μαγείας, μια τεράστια υπόθεση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής μέσω ενός δικτύου από εκατοντάδες υπεράκτιες εταιρείες που ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια στο Κρανίδι Αργολίδας «κόλλησε» εδώ και 14 μήνες στις ελεγκτικές υπηρεσίες και μάλιστα τώρα βεβαιωμένες παραβάσεις κινδυνεύουν με παραγραφή και οι επιτήδειοι με απαλλαγή.

Το πρωτοφανές για τα ελληνικά χρονικά κύκλωμα των 187 offshore στο Κρανίδι, που μετέτρεψε τη περιοχή σε «φορολογικό παράδεισο» διεθνούς φήμης, παραμένει για τις αρμόδιες υπηρεσίες ένας «άγνωστος Χ» όσον αφορά στα εμπλεκόμενα πρόσωπα και το εύρος της κομπίνας σε βάρος του Δημοσίου. Ογκώδεις φάκελοι με σκοτεινές διαδρομές χρήματος, πρόσωπα-φαντάσματα και πολλά προς διερεύνηση σκοτεινά σημεία ανατέθηκαν σε δύο υπαλλήλους της… τοπικής εφορίας οι οποίοι εκ των πραγμάτων αδυνατούσαν να τα βγάλουν πέρα, ενώ οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ λόγω της πολυπλοκότητας των υποθέσεων και των μυστικών ή ψευδών παραστατικών και συναλλαγών προχωρούν με ρυθμούς χελώνας. Η ΔΟΥ Ναυπλίου δήλωσε αδυναμία να ολοκληρώσει τους ελέγχους ώστε να βεβαιωθούν οι οφειλές αλλά και να εισπραχθούν τα ποσά, αφού ο τεράστιος φόρτος είχε αφεθεί στις «πλάτες» δύο μόνο υπαλλήλων της Εφορίας Κρανιδίου.                                                                 Και αντί η συγκεκριμένη εφορία να ενισχυθεί με επιπλέον προσωπικό ως «ειδική περίπτωση» αποφασίσθηκε η κατάργησή της! Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι 187 offshore του Κρανιδίου αποτελούν ανεκμετάλλευτη «φλέβα χρυσού» για το Δημόσιο. Για να κατανοηθεί η δυνατότητα είσπραξης φόρων, αλλά και το μέγεθος της πιθανής φοροδιαφυγής στο Κρανίδι, αρκεί να αναφερθεί ότι μόνο από τον έλεγχο τεσσάρων ιδιοκτητών offshore προέκυψε οφειλή 6 εκατ. ευρώ, η οποία και διευθετήθηκε. Το ποσό είναι εξωπραγματικό σε σύγκριση με τις μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ που εισέπραττε η εφορία από το σύνολο των offshore επί σειράν ετών. Το θέμα έφερε στη Βουλή ο πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης και η απάντηση του αρμόδιου υπουργού Γιώργου Μαυραγάνη ήταν ότι ο έλεγχος των συγκεκριμένων offshore θα γίνει τελικά από το Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών, ενώ θα παραταθεί και το περιθώριο παραγραφής κατά έναν χρόνο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου