Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Ο Βούδας με τη σβάστικα «μάλλον είναι πλαστός» ισχυρίζονται τώρα ερευνητές

Είναι πάντως από μετεωρίτη...

Υπό αμφισβήτηση τίθεται πλέον η αυθεντικότητα του αγαλματιδίου του Βούδα με τη σβάστικα που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 1.000 χρόνια από ένα κομμάτι μετεωρίτη που έπεσε κάπου στη Σιβηρία.


Νεότερες έρευνες, σημειώνει ο Guardian, έδειξαν ότι το αγαλματίδιο δεν είναι αρχαίο αλλά κατασκευάστηκε τον 20ο αιώνα και είναι αρκετά πιθανόν να μην το άρπαξαν οι ναζί από το Θιβέτ, σύμφωνα με την αρχική εκδοχή των πραγμάτων.

Η ιστορία του ασυνήθιστου αγαλματιδίου τράβηξε την προσοχή των μέσων για όσα περιπετειώδη και ασυνήθιστα περιλάμβανε: αρχαίο έργο τέχνης, λεηλασία από τους ναζί, μυστηριώδης και «διαστημική» προέλευση.

Ωστόσο δύο ερευνητές που εξέτασαν το έργο λένε τώρα ότι το άγαλμα δείχνει ότι έχει χαρακτηριστικά ασύμβατα με τη θιβετιανή τέχνη του 11ου αιώνα και μάλλον κατασκευάστηκε στην Ευρώπη μεταξύ 1910 και 1970.

Τα παπούτσια και τα παντελόνια του Βούδα δεν ταιριάζουν, υποστηρίζουν, ενώ ενδεικτικό πλαστότητας είναι και το ότι έχει μούσι και όχι γενάκι.

Πέρα από την χρονολογία κατασκευής υπό αμφισβήτηση τίθενται και τα περιστατικά ανεύρεσης του Βούδα.

Ο εθνολόγος Ερνστ Σάφερ που ταξίδεψε στο Θιβέτ για λογαριασμό των SS στη δεκαετία του 1930 κατάρτισε λεπτομερέστατο κατάλογο όσων αγόρασε και μετέφερε στη Γερμανία αλλά ο Βούδας με τη σβάστικα λάμπει διά της απουσίας του από τον κατάλογο.

Τουλάχιστον, για να απομείνει και ένα αληθινό κομμάτι σε αυτήν την ιστορία, ο Βούδας φαίνεται αρκετά πιθανό να είναι φτιαγμένος από κομμάτι του μετεωρίτη Chinga που κατέπεσε στη Γη πριν από 15.000 χρόνια.
πηγή: Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου