Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

«Κορίτσια, πηγαίνετε στο σχολείο και μορφωθείτε»

Δηλώσεις της 14χρονης πακιστανής που χτυπήθηκε από σφαίρες των Ταλιμπάν
Η 16χρονη συμμαθήτρια της Μαλάλα τραυματίστηκε επίσης από την επίθεση των Πακιστανών Ταλιμπάν και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Μπορεί η 14χρονη Μαλάλα Γιουσουφζάι να παλεύει ακόμη για τη ζωή της, την Εντατική ενός λονδρέζικου νοσοκομείου, χτυπημένη από σφαίρες Ταλιμπάν που θέλησαν να την τιμωρήσουν για την «αναίδειά» της να διεκδικεί μία μόρφωση για την ίδια και τις συνομήλικές της, όμως η συμμαθήτριά της, η 16χρονη Καϊνάτ Ριάζ, που επίσης πυροβολήθηκε την ίδια ημέρα είναι σε θέση να μιλήσει και να στείλει για άλλη μια φορά το φιλεκπαιδευτικό και ανθρώπινο μήνυμα της φίλης της σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Κορίτσια, πηγαίνετε στο σχολείο και μορφωθείτε. Θέλω να πω σε όλα τα κορίτσια να συνεχίσουν την αποστολή τους που είναι η μόρφωση», δήλωσε από το νοσοκομείο του Πακιστάν η Καϊνάτ, που τραυματίστηκε ελαφρά και αναρρώνει.

«Η εκπαίδευση των κοριτσιών εδώ είναι πιο σημαντική από εκείνη των αγοριών, διότι τα αγόρια μπορούν να κάνουν  κάθε είδους δουλειά. Ομως τα κορίτσια δεν μπορούν. Πρέπει να έχουν μια αξιοσέβαστη εργασία για να νιώθουν ασφάλεια», λέει.

Αν και 16 ετών, η Σαϊνάτ πηγαίνει μόλις στην έκτη Δημοτικού. Αντιμετωπίζει την περιπέτειά της με δύναμη. Παρά τα τραύματά της, υποστηρίζει ότι δεν μετανιώνει που αψήφησε εκείνους που δεν θέλουν  να μορφώνονται τα κορίτσια. «Με τη βοήθεια του θεού, θα συνεχίσω την εκπαίδευσή μου», λέει.

Η επίθεση των Ταλιμπάν πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου, με βασικό στόχο την Μαλάλα εξαιτίας του ακτιβισμού της. Η δολοφονική απόπειρα εναντίον κοριτσιών μέσα στο ίδιο τους το σχολείο προκάλεσε μια ασυνήθιστα ισχυρή και καθολική αντίδραση στο Πακιστάν, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Οι πακιστανοί Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη και ανακοίνωσαν μάλιστα ότι θα ξαναπροσπαθήσουν να δολοφονήσουν την Μαλάλα αν το έφηβο κορίτσι καταφέρει να επιβιώσει από τα τραύματά του.
Η Μαλάλα έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο του Λονδίνου όπου της παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, ενώ έχει αρχίσει να επικοινωνεί με το περιβάλλον.
πηγή: tovima.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου