Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Ελβετικό μπλόκο στη λίστα Λαγκάρντ


Φράγμα στην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ με τα ονόματα των 1.991 ελλήνων καταθετών στην HSBC Γενεύης υψώνουν οι Ελβετοί, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις εκπροσώπου του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών στην ελβετική εφημερίδα «Χάντελτσαϊτουνγκ» σχετικά με τη μη παροχή βοήθειας υπό οποιαδήποτε μορφή στις ελληνικές έρευνες.
Όπως αναφέρεται στο ελβετικό δημοσίευμα, η λίστα Λαγκάρντ αναμένεται να επηρεάσει και τις διαπραγματεύσεις για τη σύναψη φορολογικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ελβετικού υπουργείου Οικονομικών Μάριο Τούορ, ο τρόπος χειρισμού των κλεμμένων στοιχείων θα συζητηθεί κατά τις διαπραγματεύσεις της χώρας του με την Ελλάδα σχετικά με το φορολογικό σύμφωνο, για το οποίο θα χρησιμεύσει ως πρότυπο η ανάλογη συμφωνία της Ελβετίας με τη Γερμανία.

Σε αυτήν προβλέπεται ρητά η απαγόρευση της «ενεργού εξαγοράς» τέτοιων στοιχείων, δεν υπάρχει όμως περιορισμός όσον αφορά την «παθητική αξιοποίηση τους».

Η εφημερίδα "τα Νέα" ήρθε σε επαφή με πηγές από την ελβετική πλευρά που γνωρίζουν καλά το θέμα, οι οποίες διαμήνυσαν πως άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες χρησιμοποίησαν τα στοιχεία της λίστας Φαλσιανί, δεν βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με την Ελβετία για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τη φορολόγηση των αδήλωτων καταθέσεων.

Μάλιστα, άνθρωποι στην Ελβετία που έχουν ασχοληθεί με τα δεδομένα Φαλσιανί επιχειρούν να υποβαθμίσουν την αξία τους, αναφέροντας πως δεν πρόκειται για καινούργια στοιχεία, καθώς και ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες ότι η λίστα κρύβει «φορολογικούς θησαυρούς».

Το δημοσίευμα προδικάζει ότι σύντομα θα κινηθούν στην Ελλάδα οι πρώτες νομικές διαδικασίες εναντίον πελατών της ελβετικής τράπεζας HSBC, θεωρεί όμως αμφίβολο αν θα προκύψει νέα πηγή εσόδων για τα κρατικά ταμεία της χώρας μας, ενώ αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα των συγκεκριμένων καταθετών. 

 

1 σχόλιο:

 1. ΟΛΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ..ΓΑΛΛΩΝ ΣΤΙΣ…ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!...
  Η λίστα λένε μερικοί, έπρεπε να ανοίξει για να μάθουμε τι συμβαίνει. Αν και έχω τις απόψεις μου, θα συμφωνήσω ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερη προσοχή, ώστε να μην έχουν να λένε αυτοί που ούτως ΄η άλλως θα..έλεγαν.
  Όμως ο Αντωνάκης που σίγουρα θα ήξερε, δεν είναι τυχαίος πολιτικός. Εδώ «έφαγε» ολόκληρο Μητσοτάκη, στη λίστα θα ..κόλλαγε;
  Έτσι με την σύμφωνη γνώμη των οικονομικών, δικαστικών και ΣΔΟΕ..αρχών αποφάσισε να υπερβεί την προσωρινή δυσκολία(έχει τη λίστα στα χέρια του), και να την παραπέμψει –αποπέμψει στις καλένδες, ώστε κανείς να μη του ζητά ευθύνες..αδράνειας; ΄Ετσι βρήκαν έτοιμο σενάριο και το έθεσαν σε εφαρμογή.
  Πολύ ΤΕΛΕΙΟ το ..σενάριο! Ζητάμε επίσημα, ένα έγγραφο που μας έδωσαν ανεπίσημα, γιατί ήταν προϊόν..υποκλοπής στη Γαλλία. Ο Γάλλος υπουργός "δεν ...το ξέρει" ! άρα θα πρέπει να ..ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του. Δηλαδή πόσο χρόνο θα πάρει η ενημέρωση του για την παρανομία που έχει διαπραχτεί;( Δηλαδή που εισέρευσε στις τράπεζές τους ,,χρήμα;) Θα ενημερωθεί ο Γάλλος εισαγγελέας; Αν ναί , θα ασκήσει δίωξη; Πιθανόν. Πόσο χρόνο θέλουμε για μια τέτοια διαδικασία η οποία εκ..προοιμίου ΦΩΝΑΖΕΙ ότι ΔΕΝ θέλουμε να την ξέρουμε; ΄Αρα μέχρι οι εκεί , να "συνεννοηθούν’’..μεταξύ τους και εν συνεχεία οι..δικοί μας …μεταξύ τους, θα έχουν περάσει αρκετά..χρόνια; Και γιατί ενεργούν έτσι;
  Πρώτον: Γιατί ΟΛΟΙ γνώριζαν την ύπαρξη της λίστας.
  Έτσι, λογικά, είναι όλες οι κυβερνήσεις "συμμέτοχες" στην..αδράνεια, η οποία βασικά προέρχεται από ΕΥΘΥΝΟΦΟΒΙΑ και λιγότερο από ..σκοπιμότητα. Άρα κανένας δεν θέλει να καεί από ‘’άγνωστη’’ φωτιά τυλιγμένη στο..χαρτί, οπότε αποκλείεται να ..αλληλοκαούν . Δηλαδή..απλά: κανείς δεν θέλει να ανοίξουν οι λογαριασμοί(όσοι..υπάρχουν) κάτω από συνθήκες άγνωστες και πιθανόν επικίνδυνες δεδομένου ότι σε τελικά ανάλυση , ο υπάλληλος θα φέρει το βάρος της ‘’απόδειξης’’.
  Κανείς δεν θέλει να εμπλακεί σε προσωπικές και κρατικές διαδικασίες που ..καίνε ! Κανείς δεν επιθυμεί να γίνει «μαύρο πρόβατο» για μια λίστα που δόθηκε όπως «δόθηκε» και για του ΛΟΓΟΥΣ που δόθηκε. Λογικά λοιπόν αφού κανείς δεν θέλει λόγου ΦΟΒΟΥ, άρα και ΚΑΝΕΙΣ δεν τολμάει να ανοίξει τον "ασκό της διαπλοκής" επίσημα και μάλιστα όταν είναι και εισαγόμενος και..παράνομος !
  Βέβαια τώρα υπάρχει και ένας ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ λόγος για ορισμένους πολιτικούς να μην επιθυμούν και σε προσωπικό επίπεδο το άνοιγμα της λίστας. Είναι αυτοί που με το Νόμο Καστανίδη τιμωρούνται για την διακίνηση και ξέπλυμα ΜΑΥΡΟΥ χρήματος.
  Άρα "σε καλή μεριά " τα… χρήματα που θέλουμε να υπάρχουν(;) και δεν ..θέλουμε να τα βρούμε με τον τρόπο που μας τα ..έδωσαν(;)!
  Επί πλέον, τυχαίως το..βάρος από το μη άνοιγμα των με ΠΑΡΑΝΟΜΟ τρόπο συλλεχθέντων στοιχείων- λίστας λογαριασμών, ‘’επιβαρύνει την Ελλάδα’’ που φαίνεται σαν να μην επιθυμεί το άνοιγμά τους ; Άρα ποιος ‘’εκμεταλλεύεται’’ εις βάρος μας αυτή την ..φαινομενικά άρνησή μας σε μια επικείμενη διαπραγμάτευση βελτίωσης των όρων και των συνθηκών των μνημονίων ;

  Δηλαδή πάπαλαααααα !
  Πολύ ψιλό το γαζί για τους οπαδούς της ψήφου...
  ΥΓ.
  Σε πόσα χρόνια ξεχνά ο Έλληνας;
  ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ..σχεδόν αμέσως άμα «θέλει» !
  Ν.Β
  Σύμφωνα με τον κ. Βερτ σε περίπτωση που οι ελληνικές αρχές ζητήσουν έναν αντίγραφο της λίστας με τους καταθέτες στην ελβετική τράπεζα θα πρέπει να απευθυνθούν στη Γενική Διεύθυνση Δημοσίων Οικονομικών Υποθέσεων της Γαλλίας, η οποία είναι η μοναδική αρμόδια υπηρεσία που μπορεί να απαντήσει σε ένα σχετικό αίτημα, ενώ αναφορικά με τα ελληνικά ονόματα που περιλαμβάνονταν στη λίστα «Φαλτσιάνι» ο πρώην υπουργός Προϋπολογισμού της Γαλλίας υποστηρίζει πως ο φάκελος με τους καταθέτες της Ελβετίας περιείχε πολλά ονόματα αλλοδαπών και πως οι αρμόδιες φορολογικές αρχές της Γαλλίας έδωσαν στις ενδιαφερόμενες χώρες τις σχετικές πληροφορίες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή