Παρασκευή, 12 Οκτωβρίου 2012

Πέθανε ο.. πρίγκιπας της εξέδρας

Το "βασίλειο" του Μπέιτς, η εγκαταλελειμμένη εξέδρα άντλησης πετρελαίου. 


Ο Ρόι Μπέιτς (Roy Bates), πρώην ταγματάρχης του βρετανικού στρατού που αυτοανακηρύχθηκε «πρίγκιπας του Sealand» και ίδρυσε ένα αυτόνομο πριγκιπάτο σε μια εγκαταλελειμμένη εξέδρα στα ανοιχτά των βρετανικών ακτών, πέθανε σε ηλικία 91 ετών. Ο Μπέιτς έπασχε από Αλτσχάιμερ και νοσηλευόταν σε βρετανική κλινική. Η ιστορία του μοιάζει λίγο με αυτήν του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη, αρχηγού του Ο.Ε.Μ. (Ελληνικού Ουδετερόφιλου Μετώπου), ο οποίος δολοφονήθηκε στο σπίτι του, στο Παλαιό Φάληρο από δυνάμεις της Αστυνομίας που το είχαν πολιορκήσει (υπουργός Δημ. Τάξεως ο Μπάλκος) διότι ο γιατρός το είχε ανακηρύξει "αυτόνομο κράτος".  

Ο Μπέιτς το 1966 κατέλαβε το Φορτ Ραφς, μια εγκαταλειμμένη εξέδρα 550 τετραγωνικών μέτρων στη Βόρεια Θάλασσα, όπου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχε αντιαεροπορική συστοιχία.

Επωφελούμενος από το γεγονός ότι η εξέδρα ήταν στα διεθνή ύδατα, κήρυξε την ανεξαρτησία του «κράτους» του στις 2 Σεπτεμβρίου 1967 και το βάφτισε Πριγκιπάτο του Sealand. Εγκαταστάθηκε εκεί με τη σύζυγό του, την αποκαλούμενη και πριγκίπισσα Τζόαν, τα παιδιά του και μια ομάδα υποστηρικτών του.

Το πριγκιπάτο άρχισε να εκδίδει γραμματόσημα και δικά του διαβατήρια. Είχε επίσης νόμισμα, το δολάριο Sealand, σύνταγμα, δική του σημαία και τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα. Ωστόσο, δεν αναγνωρίστηκε από κανένα κράτος. Σύνθημά του ήταν "Από τη θάλασσα, Ελευθερία".

Το 1968 ο Μπέιτς οδηγήθηκε στα βρετανικά δικαστήρια επειδή πυροβόλησε μια ομάδα τουριστών που παραβίασαν τα χωρικά ύδατα του κράτους του. Όμως, το δικαστήριο έκρινε ότι δεν είχε δικαιοδοσία γιατί η εξέδρα βρισκόταν έξω από τα χωρικά ύδατα της Βρετανίας. Βεβαίως αργότερα η Βρετανία προχώρησε στην επέκταση των χωρικών της υδάτων αλλά αγνόησε την εξέδρα του Μπέιτς. 
Ο Ρόι Μπέιτς
Δέκα χρόνια αργότερα, ομάδα Γερμανών και Ολλανδών πολιόρκησε το Sealand και έδιωξε τον πρίγκιπα στην Ολλανδία. Αργότερα όμως ο Μπέιτς κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο του πριγκιπάτου του. «Ήμασταν και οι δύο οπλισμένοι και ήταν πραγματικά μια από τις πιο αξιομνημόνευτες ημέρες που περάσαμε μαζί», αφηγήθηκε ο γιος του, Μάικλ, μιλώντας στο BBC. Πριν από μερικά χρόνια ο Μπέιτς, γερασμένος πια, αποχώρησε και έζησε στην Αγγλία αφήνοντας στο πόδι του τον γιό του Μάικλ, τον οποίο έχρισε "αντιβαιλέα".

Ο Ρόι Μπέιτς «γνώρισε εποχές μεγαλοπρέπειας και δύσκολους καιρούς, αλλά δεν υποχώρησε ποτέ», σημειώνεται στη νεκρολογία του. Ο ίδιος είχε πει κάποτε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση: «Μπορεί να πεθάνω νέος, μπορεί να πεθάνω και γέρος, αλλά δεν θα πεθάνω ποτέ από τη στενοχώρια μου». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου