Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Για το γράμμα "ν"

Προς τους συγγραφείς κάθε προτάσεως στην Ελληνική Γλώσσα. 

Χρόνια τώρα κάποιοι "γλωσσολόγοι" (μερικοί έλαβαν τον τίτλο εκ της επιδεξιότητος που επέδειξαν στο γλείψιμο), καθηγητάδες, δάσκαλοι, δημοσιογράφοι και άλλοι "ειδικοί" προσπαθούσαν να κόψουν από τον Ελληνικό Γραπτό Λόγο το γράμμα "ν" στο άρθρο της αιτιατικής:    
Έτσι ζήσαμε απείρου κάλλους (τρόπος του λέγειν) στιγμές που αποδείκνυαν περιτράνως την παρακμή μας. 

Είδαμε αρσενικά ονόματα να μετατρέπονται σε ουδέτερα (εξ άλλου η παγκοσμιοποίηση προωθεί το... τρίτο "φύλλο").
Είδαμε σε πρωτοσέλιδα να γράφουν "συναντήθηκε με το νομάρχη...", "εναντιώθηκε στο δήμαρχο" και άλλα πολλά ευτράπελα. "Το νομάρχη" και "το δήμαρχο" λοιπόν αντί να αντιδράσουν ως Δημόσιοι Λειτουργοί το ανέχονταν και, το χειρότερο, ανέχονταν τα δικά τους έγγραφα που έφεραν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους να εμπεριέχουν τέτοιες γλωσσικές αθλιότητες. 

Κανένας από τους "ειδικού" δεν εξήγησε από πού προκύπτει αυτός ο "κανόνας" για το "ν". Όμως προωθούσαν την περικοπή του στην αιτιατική και όπου αλλού μπορούσε να γίνει με μοναδικό στόχο να μην προφέρεται, να χαθεί ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο της ελληνικής. Αυτό έχει σχέση με με κάποιους νευρώνες κ.λπ., όπως έχει υποστηρίξει Αμερικανός καθηγητής σε μελέτη τους αλλά δεν είναι της παρούσης. 

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι ότι από πέρυσι άλλαξε στην εγκύκλιο Παιδεία ο κανόνας αυτός και επανήλθε το "ν" στην αιτιατική και στα αρσενικά και στα θηλυκά. 

Ας προσέχουν λοιπόν οι συγγραφείς αράδων. Το "Ν' έπρεπε και πρέπει να γράφεται!     
Πάρις Πέτρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου