Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

H S&B σχεδιάζει να καταστρέψει και τους Δελφούς


Η εταιρεία αρνείται να δεσμευθεί εγγράφως για το “περιορισμένο της εξόρυξης! Στα «κάγκελα» οι κάτοικοι που χαρακτηρίζουν την S&B αναξιόπιστη


H S&B σχεδιάζει να καταστρέψει και τους Δελφούς
Τα όρια του παράλογου αγγίζουν οι απαιτήσεις της S&B σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επιφανειακή εξόρυξη στη θέση «Αλεφάντω». Οι κάτοικοι των Καστελλιών είναι σε αναβρασμό και ξεκαθαρίζουν πως δεν θα επιτρέψουν στην S&B να μετατρέψει την περιοχή τους σε «κρανίου τόπο».

Παρά την έντονη αντίθεσή τους δέχτηκαν να μιλήσουν με τον εκπρόσωπο της S&B Γιάννη Σανούδο ο οποίος επισκέφθηκε το χωρίο με σκοπό να πείσει τους κατοίκους ότι η εξόρυξη που βρίσκεται στα 350 μέτρα από το πλησιέστερο σπίτι του χωριού ( σ.σ. η εξόρυξη είναι σχεδιασμένη να γίνει στην κορυφή του λόφου και στην πλαγιά ακριβώς από κάτω είναι σπίτια που κινδυνεύουν) όχι μόνο δεν θα τους βλάψει αλλά θα είναι και προς το συμφέρον τους, αν είναι δυνατόν!
Η εξόρυξη, η οποία έχει πάρει την έγκριση της πολιτείας με ΚΥΑ του ΥΠΕΚΑ –ΥΓ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ από το 2010 , αν τελικά πραγματοποιηθεί θα απλωθεί σε έκταση δέκα συνολικά στρεμμάτων μετατρέποντας την περιοχή σε κρανίου τόπο , θυμίζοντας «τα στολίδια του πεθαμένου» όπως εύστοχα παρατήρησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του δήμου Δελφών Γιώργος Ιωσηφίδης που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.
Ορισμένοι κάτοικοι της περιοχής, σε μια ύστατη επίδειξη καλής θέλησης, πρότειναν στον κ. Σανούδο να δεσμευτεί εγγράφως και με συμφωνητικό η εταιρία ότι θα παραμείνει μόνο σε αυτήν την εξόρυξη και δεν θα επεκταθεί όπως στην περίπτωση του Αι Βασίλη.
Η απάντηση του κ. Σανούδου ήταν σαφέστατη και προκλητική:
«Δεν μπορούμε να σας το διαβεβαιώσουμε εγγράφως γιατί ο ορυκτός πλούτος είναι Δημόσιος και απλά η εταιρία μας έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης. Δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Εγώ πάντως σας ορκίζομαι και σας δίνω το λόγο μου ότι αυτό που θα συμφωνήσουμε θα τηρηθεί» είπε ο κ. Σανούδος προκαλώντας την οργή και την αγανάκτηση της πλειοψηφίας των κατοίκων οι οποίοι του τόνισαν ότι και αυτός είναι ένας υπάλληλος του Κυριακόπουλου, έστω και διευθυντής, και ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να απολυθεί ή να μετατεθεί και τότε οι υποσχέσεις θα μείνουν έωλες.
Τις αγωνιώδεις προσπάθειες του κ. Σανούδου αποκαλύπτουν και οι επισημάνσεις του κ. Σανούδου ότι ήδη υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι στη χώρα, απειλώντας εμμέσως με απολύσεις όσων ήδη εργάζονται στην εταιρεία στην περίπτωση που δεν τους γίνει το χατίρι.
Χαρακτηριστική ήταν και η επισήμανση ενός κατοίκου του χωριού ο οποίος απευθυνόμενος στο κ. Διευθυντή του είπε ότι είναι απαράδεκτο να κουβαλά τους εργαζόμενους της εταιρίας που είναι συγχωριανοί με σκοπό να δημιουργήσει «εμφυλιοπολεμικές» καταστάσεις.
«Μου κουβαλήσατε εδώ εργαζόμενους οι οποίοι μένουν δίπλα στο σπίτι μου. Το κάνετε για να μας βάλετε να τσακωθούμε, να «σκοτωθούμε», Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνετε και πρέπει να αναλάβετε τις ευθύνες σας.
Σοβαρές αιχμές και υπονοούμενα για το ρόλο της Διεύθυνσης Δασών Φωκίδας άφησε ο τοπικός σύμβουλος Παναγιώτης Μακρής αναρωτώμενος «πως είναι δυνατόν να δίνεται άδεια όταν υπάρχει το ΦΕΚ 29/12/79 «περί Δασών», άρθρο 4 –παράγραφος β που αναφέρει ότι δεν δίνεται άδεια για αποψίλωση προστατευτικών δασών υπερκείμενα χωριών και σε απόσταση 500μ».
Οι κάτοικοι των Καστελλίων έστειλαν σαφές μήνυμα στην S&B ότι είναι αναξιόπιστοί και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν να μετατραπεί η περιοχή του σε τόπο «φάντασμα» και να θυσιαστεί στο βωμό των σχεδίων του κ. Οδ. Κυριακόπουλου.
Πηγή: newsbomb.gr, με πληροφορίες από orafok.gr και olympia.gr 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου