Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ: ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΣΕ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΤΡΙΒΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΒΛΕΠΕΙ Η CIA!


 ΒΛΕΠΟΥΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ!

Οι εσωτερικές πολιτικές και οι εθνοτικές αναταραχές, θα αποτελέσουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων το 2013,  εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που υποβάλλουν στο Κογκρέσο.

Η έκθεση παρουσιάστηκε χθες από τον διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ James Clapper, κατά τη διάρκεια ακρόασης στην Επιτροπή της Γερουσίας για θέματα πληροφοριών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι αδύναμες χώρες της περιοχής υποφέρουν απότην οικονομική στασιμότητα, την υψηλή ανεργία, την διαφθορά και το αδύναμο κράτος δικαίου.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση ασφαλείας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, που κατοικείται κατά πλειοψηφία από Σέρβους, έχει βελτιωθεί από το 2011, ωστόσο τόσο η διπλωματία όσο και οι οργανισμοί για την ασφάλεια της Δύσης κρίνεται αναγκαίο να  εμπλακούν για την εφαρμογή των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν με τη διαμεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έκθεση αναφέρει ότι με την αύξηση των προσπαθειών για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος της αύξησης της βίας από ομάδες Σέρβων εξτρεμιστών στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Η νέα κυβέρνηση της Σερβίας αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην πορεία της προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων είναι και η εξεύρεση λύσης με το Κοσσυφοπέδιο.

Η εποπτεία της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ολοκληρώθηκε, τονίζεται στην έκθεση, και η κυβέρνηση του Κοσόβου θα έχει ως στόχο να επεκτείνει τα μέσα της κυριαρχίας σε ολόκληρο το έδαφός της.

Στην Αλβανία, σύμφωνα με την έκθεση, τα κυβερνητικά όργανα «υποφέρουν» από τη διαφθορά και την αθέμιτη πολιτική επιρροή που υπάρχει πάνω τους. Στους μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, υπάρχει η ανησυχία της επιστροφής στην άγρια κομματική διαμάχη που ξέσπασε μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2009, όταν η αντιπολίτευση αμφισβήτησε τις εκλογές και μποϊκόταρε το κοινοβούλιο για περίπου 2 χρόνια.

Για τα Σκόπια η έκθεση δεν προβλέπει επιστροφή στον εμφύλιο πόλεμο, αυτόν που την ταλάνισε πριν από μία δεκαετία, αλλά προβλέπει περαιτέρω εμβάθυνση των διαφορών μεταξύ των σλαβικών και των αλβανικών κοινοτήτων.

Αυτά ήταν ένα μέρος από τα όσα κατέθεσαν χθες στο Κογκρέσο ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών  των ΗΠΑ James Clapper μαζί με το νέο διευθυντή της CIA, ο John Brennan και τον διευθυντή του FBI Robert Mueller.

πηγή: AFTONOMI.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου