Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Σκανδαλώδης παρέμβαση υπέρ εταιρείας πετρελαιοειδών

Καταγγελία εφοριακού προς οικονομικό εισαγγελέα "δείχνει" τον πρώην υφυπουργό Δ. Κουσελά

Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός, Παναγιώτης Βλαχουτσάκος
Πρόσωπο από το γραφείο του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά, φωτογραφίζεται από τις καταγγελίες του -συνταξιοδοτημένου πλέον- εφοριακού από τη Θεσσαλονίκη, ως το άτομο που μεσολάβησε ώστε να μειωθούν τα πρόστιμα που είχαν βεβαιωθεί εις βάρος γνωστής εταιρείας που ασχολείται με πετρελαιοειδή.
Τον Νοέμβριο του 2012, προτού συνταξιοδοτηθεί, ο εφοριακός από τη συμπρωτεύουσα απέστειλε αναφορά στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη, στην οποία έκανε λόγο για «άνωθεν παρεμβάσεις» κατά τη διάρκεια ελέγχου επιχείρησης. 

Ο έλεγχος και η εισήγηση

Το 2009, ο εφοριακός ξεκίνησε να πραγματοποιεί φορολογικό έλεγχο σε πετρελαϊκή εταιρεία. Μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου καταλόγισε πρόστιμα, τα οποία ξεπερνούσαν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι εκθέσεις ελέγχου, όμως, λιγότερο από έναν χρόνο μετά ακυρώθηκαν από την ίδια την υπηρεσία του. Προηγήθηκε η εισήγηση ενός υπηρεσιακού παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, ονόματι Α. Ν., με την οποία δινόταν η δυνατότητα να μειωθούν τα πρόστιμα πάνω από 80%.

Στην αναφορά που απέστειλε στον κ. Πεπόνη, ο πρώην εφοριακός ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι κατά τη διάρκεια του ελέγχου δέχθηκε κρούσεις από άλλους εφοριακούς στη ΔΟΥ ανωνύμων εταιρειών Θεσσαλονίκης, όπου υπηρετούσε, προκειμένου να μην καταλογίσει μεγάλα πρόστιμα στην εν λόγω επιχείρηση, για να εγκριθεί άμεσα η επιστροφή φόρου, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Όπως υποστηρίζει, η εταιρεία ευνοήθηκε και μάλιστα το πρόστιμο μειώθηκε στα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στη συνέχεια κατάφερε και πήρε επιστροφές ΦΠΑ.

Όσον αφορά τον καταγγέλλοντα, η άρνησή του να ικανοποιήσει τις… επιθυμίες των προϊσταμένων του προκάλεσε κλυδωνισμούς, με αποτέλεσμα να αρχίσει να δέχεται παρεμβάσεις από «ιδιαίτερο γραφείο υπουργού». Σύμφωνα με το κείμενο της αναφοράς, ο εφοριακός αναζήτησε το πρόσωπο που έδωσε την εντολή και κατέληξε στο γραφείο του κ. Κουσελά. 

Όταν μάλιστα, στην προσπάθειά του να διαφυλάξει τα συμφέροντα του Δημοσίου, ζήτησε έγγραφες εξηγήσεις, αντ' αυτών, «εισέπραξε» μια μετάθεση για τη ΔΟΥ Νεάπολης. Η μετάθεση πραγματοποιήθηκε έπειτα από 25 ημέρες και κρίθηκε ως άκρως δυσμενής και αναιτιολόγητη. 

«Όταν εξέφρασε την αντίθεσή του, μετακινήθηκε και αντικαταστάθηκε από δύο νέους ελεγκτές, οι οποίοι μείωσαν τα πρόστιμα στα 2 εκατ. ευρώ. Είκοσι πέντε ημέρες μετά το αίτημά του για έγγραφες εξηγήσεις σχετικά με την υπόθεση μετατέθηκε στη ΔΟΥ Νεάπολης. Σε μία θέση που ούτε είχε ζητήσει ούτε φυσικά επιθυμούσε» αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, μιλώντας στη zougla.gr.

Παρέμβαση εισαγγελέα

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υπόθεση απασχολεί τα τελευταία 24ωρα τις εισαγγελικές Αρχές, καθώς ο κ. Πεπόνης έδωσε εντολή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης να προβεί σε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και να διερευνηθεί αν προκύπτουν πολιτικές ευθύνες, ώστε ο φάκελος να μεταβιβαστεί στη Βουλή.

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον κ. Κουσελά, ο οποίος ανέφερε ότι δεν θυμάται τίποτα σχετικά με την υπόθεση, χαρακτηρίζοντάς την πρωτάκουστη.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου