Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Πού πήγε η "Διαύγεια";


Η αποκάλυψη του enikos.gr στη Βουλή

«Που πήγε η "Διαύγεια";» ήταν ο τίτλος στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του enikos.gr για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει εδώ και πολλούς μήνες το διαδικτυακό πρόγραμμα. Το δημοσίευμα αποτέλεσε αφορμή για να καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Βασίλης Καπερνάρος.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Ο Ν.3861/2010 θεσπίστηκε ως μια δυναμική και νεωτεριστική παρέμβαση, προς διασφάλιση της διαφάνειας και της δημοσιοποίησης πρωτίστως, των νόμων, των προεδρικών διαταγμάτων, καθώς και πάσης φύσεως κανονιστικών πράξεων δημοσίων οργάνων που διέπουν τον δημόσιο βίο. Ο ιστότοπος «Διαύγεια» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής του ως άνω νόμου, ώστε σε αυτόν να δημοσιεύονται όλες οι διοικητικές πράξεις προσώπων ή φορέων, όχι προαιρετικά αλλά υποχρεωτικά.
Τόσο η λειτουργία όσο και η προσβασιμότητα της «Διαύγειας» εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα τους τελευταίους 6 μήνες. Χρήστες και επισκέπτες αδυνατούν να κάνουν χρήση του συστήματος. Το Υπουργείο σας επικαλέστηκε τόσο δημόσια όσο στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας τεχνικά «κολλήματα» του διαδικτυακού μηχανισμού αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει δώσει λύση στο ζήτημα, το οποίο πέραν όλων των άλλων δυσλειτουργιών που προκαλεί, ευτελίζει τον ίδιο το Νομοθέτη, καθότι τελεί εν συνεχή αδράνεια ο Ν. 3861/10.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας enikos.gr, υπάρχουν φορείς, οι οποίοι επικαλούμενοι τις δεδομένες δυσλειτουργίες δεν αναρτούν καμία από τις αποφάσεις τους. Στο ίδιο ρεπορτάζ ο επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, σε δημόσια δήλωσή του, ανέφερε ότι δεν του έχει ζητηθεί ποτέ να ελέγξει τέτοιου είδους έκνομες ενέργειες.     
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε:
- Στο πλαίσιο των προσπαθειών που ισχυρίζεστε ότι καταβάλετε για την επίλυση των προβλημάτων της «Διαύγειας» και την αποκατάσταση της διαφάνειας, έχετε διενεργήσει ελέγχους σχετικά με τους φορείς που συστηματικά αποφεύγουν να δημοσιεύουν τις αποφάσεις τους; Αν ναι, με ποιόν τρόπο διενεργήθηκαν οι έλεγχοι; Ποιοι φορείς αντιληφθήκατε ότι λειτουργούν έκνομα; Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ακύρωση των μη δημοδιευμένων στην «Διαύγεια» αποφάσεων, τηρώντας τις διατάξεις του ως άνω νόμου;
- Σκοπεύετε να ακυρώσετε αποφάσεις που έχουν αναρτηθεί αλλά οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν για αυτές μέσω του προγράμματος «Διαύγεια», λόγω των τεχνικών προβλημάτων του συστήματος;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου