Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Επαγγελματίας στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο Άκης


Ένα καλοστημένο σχέδιο μέσα από πλήθος off shore εταιρειών και τραπεζικών λογαριασμών, όπως αποκαλύπτει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, είχε καταστρώσει ο ΆκηςΤσοχατζόπουλος με τους συγκατηγορουμένους του προκειμένου να σβήνουν τα ίχνη από τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών προγραμμάτων. 

Ο προφυλακισμένος πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ο οποίος καλείται να λογοδοτήσει μαζί με άλλα 18 άτομα στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με το βούλευμα, ήταν ο άνθρωπος που διηύθυνε την οργάνωση και κατένειμε τους ρόλους, μαζί με τον εξάδελφό του Ν. Ζήγρα. Τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου δεν έχουν καμία αμφιβολία πως πίσω από το δίκτυο των off shore εταιρειών βρισκόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος. 

Ο Νικόλαος Ζήγρας
Ο Νικόλαος Ζήγρας
«Από αρχές του έτους 1998 και έως τον Απρίλιο του έτους 2010 τουλάχιστον, από κοινού με άλλους, συμμετείχε σε οργάνωση που είχε σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων, προερχόμενων από το έγκλημα της κατ΄ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας, τελεσθείσας σε βάρος του Δημοσίου... Στα πλαίσια αυτής της οργάνωσης και για την πραγμάτωση του σκοπού της από κοινού με τους άλλους κατηγορούμενους, συστήσανε τις εταιρίες μέσω των οποίων προβήκανε σε μια σειρά πράξεων νομιμοποίησης παράνομων εσόδων. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο εκ των συγκατηγορουμένων του Νικόλαος Ζήγρας διηύθυναν την οργάνωση και κατένειμαν τους ρόλους, ο Νικόλαος Ζήγρας ήταν ο δικαιούχος των άνω εταιριών, στις οποίες διοχετεύονταν τα χρήματα της δωροδοκίας και ο ίδιος(ο Άκης Τσοχατζόπουλος) πραγματικός ιδιοκτήτης...».

Σύμφωνα με το βούλευμα, τόσο ο πρώην υπουργός όσο και οι συγκατηγορούμενοί του χαρακτηρίζονται από «σταθερή ροπή προς το έγκλημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος». Αυτό το στοιχείο αποτελεί τον κοινό παρονομαστή για τον καθένα από τους κατηγορουμένους. 

«Τις ανωτέρω πράξεις διέπραξε ενεργώντας κατ' επάγγελμα διότι από την επανειλημμένη τέλεση της πράξης και την υποδομή που είχε διαμορφώσει προκύπτει σκοπός του για πορισμό εισοδήματος και σταθερή ροπή του προς τη διάπραξη του εγκλήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Τέλεσε τις ως άνω πράξεις βάσει σχεδίου, αλλά συμμετέχοντας σε οργάνωση δια της οποίας τοποθετήθηκαν και απεκρύβησαν σημαντικότατου ύψους παράνομα έσοδα μέσω ενός καλοστημένου και πολύπλοκου δικτύου εγχώριων και εξωχώριων εταιρειών και της χρησιμοποίησης πλήθους τραπεζικών λογαριασμών για την εξαφάνιση των ιχνών των χρημάτων μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές έχοντας διαμορφώσει οργανωμένη ετοιμότητα τέλεσης νομιμοποίησης εσόδων», επισημαίνει το βούλευμα το οποίο καταλογίζει άμεσο δόλο στους κατηγορουμένους παρά την άρνηση πολλών εξ αυτών.

«Το στοιχείο του άμεσου δόλου, με βάση όσα προέκυψαν, δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από τις μεθοδεύσεις, στις οποίες κατέφυγαν στις περισσότερες των περιπτώσεων, προκειμένου να συγκαλυφθεί η προέλευση της περιουσίας» αναφέρεται ακόμα. Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, όλοι συμμετείχαν «στην ιδρυθείσα στις αρχές του έτους 1998 οργάνωση που είχαν συστήσει (πλην του Παντελή Ζαχαριάδη και της Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου) χωρίς να σταματήσουν την έλευση του παράνομου αποτελέσματος».

Η Βίκυ Σταμάτη
Η Βίκυ Σταμάτη
Αναφερόμενοι στον κ. Τσοχατζόπουλο σε σχέση με τη σύζυγό του, οι δικαστές επισημαίνουν πως «κατά το χρονικό διάστημα από τον 02/2009 ενεργώντας από κοινού με τους Α. Οικονομίδη, Π. Σταμάτη και Βασιλική (σ.σ. Βίκυ) Σταμάτη μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της δια της τοποθετήσεως τουλάχιστον 1,3 εκατ. ευρώ προερχόμενων από παθητική δωροδοκία σε εργασίες ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου». 

Ειδικά για τη Βίκυ Σταμάτη υπογραμμίζεται πως «ο αδελφός της, Π. Σταμάτης προέβη σε εργασίες αποσκευές και ανακαίνισης της οικίας στη Δ. Αρεοπαγίτου εμφανιζόμενος ως ιδιοκτήτης της εταιρίας NOBILIS με το ψευδές επώνυμο Παπαλιάκος. Προέβαινε δε, σε συμφωνίες με διάφορους εργολάβους και υπεργολάβους πραγματοποιώντας εργασίες συνολικού ύψους περίπου 710.000 ευρώ… Στις 16/4/10 απέκτησε το ακίνητο (σ.σ. Αρεοπαγίτου) με σκοπό την απόκρυψη της προέλευσης χρημάτων που προέρχονταν από την τέλεση του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας που διέπραξε ο σύζυγός της». 

Η Αρετή Τσοχατζοπούλου
Η Αρετή Τσοχατζοπούλου
Για την κόρη του προφυλακισμένου πρώην υπουργού, Αρετή Τσοχατζοπούλου, αναφέρεται πως «κατά τα έτη 2004-06 μετέτρεψε περιουσία με σκοπό τη συγκάλυψη της παράνομης προέλευσης της γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παθητικής δωροδοκίας του Άκη Τσοχατζόπουλου δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 150.000 ευρώ σε κατασκευαστικές εργασίες».

Αναφερόμενοι στον πρώην γενικό γραμματέα εξοπλισμών Γιάννη Σμπώκο, οι δικαστές υπογραμμίζουν: «Ενεργώντας από κοινού με τον Ιωάννη Σμπώκο, εξακολουθητικά, με πρόθεση απέκρυψε περιουσία, με σκοπό να συγκαλύψει την παράνομη προέλευσή της. Συγκεκριμένα α) κατά το χρονικό διάστημα από περίπου αρχές του έτους 2000, έως 16-4-2010, του παρέδωσε το ποσό του 1.000.000 ευρώ, με σκοπό την απόκρυψη του ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του ως πρώην υπουργού και β) με τον ίδιο σκοπό, το χρονικό διάστημα από αρχές 1998 έως 16-4-2010, του ανέθεσε τη διαχείριση μέρους του ποσού της παράνομης περιουσίας εκ δωροδοκίας, ποσού τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ».

Αναφορά κάνει το δικαστικό συμβούλιο και στην αγοραπωλησία ακινήτων μεταξύ της εταιρίας TORCASO και της Μονής Βατοπεδίου στην Λεωφόρο Κηφισίας, τονίζοντας πως ο πρώην υπουργός «κατά το χρονικό διάστημα από 24/1/07 μέχρι το 2010 ενεργώντας από κοινού με Ν. Ζήγρα και Γ. Σαχπατζίδη με πρόθεση μετέτρεψε περιουσία και απέκρυψε την αλήθεια όσων αφορά την προέλευση της και συγκεκριμένα δια τις μεταβιβάσεως αντί τιμήματος 6 εκατ. ευρώ με συμβόλαιο από την TORCASO δικαιούχος της οποίας ήταν ο Ζήγρας και αληθινός ιδιοκτήτης ο ίδιος, στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου τριών ακινήτων η αγορά των οποίων είχε γίνει μέσω της TORCASO δια της τοποθετήσεως περιουσίας τουλάχιστον 1,4 εκατ. προερχόμενης από παθητική δωροδοκία. Επίσης μέσω τηςoffshore TORCASO μεταβιβάστηκε αντί 3,7 εκατ. ευρώ το χρονικό διάστημα από 07-10, στην ΙΜΒ ακίνητο επί των οδών Κόμμα Τράκα και Κεφαλληνίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου