Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Φώφη Γεννηματά: πάει για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ!

Η σταδιακή αποστασιοποίησή της από την "γραμμή" Βενιζέλου

Φώφη Γεννηματά: πάει για αρχηγός του ΠΑΣΟΚ!
Τo ΠΑΣΟΚ λειτουργούσε ανέκαθεν με όρους συναισθηματικούς και συμβολικούς. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που όπως ο Σημίτης τότε, έτσι και ο Βενιζέλος σήμερα αδυνατεί να συσπειρώσει την κομματική του βάση.

Ήδη πολλές είναι οι συζητήσεις που γίνονται σε πράσινα πηγαδάκια για το πρόσωπο που θα μπορούσε να ενώσει στην μετά-Βενιζέλου εποχή, που εκτιμάται ότι δεν θα αργήσει πολύ... Ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που σήμερα έχει αποσυρθεί από τα κομματικά αξιώματα αλλά το όνομά του είναι άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία του κόμματος, έλεγε πρόσφατα ότι "χρειάζεται μία γυναίκα που το όνομά της για τους ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ είναι βαρύ σαν ιστορία". Δείχνοντας- πια άλλη;- την Φώφη Γεννηματά!
Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν τις εσωτερικές ισορροπίες στο ΠΑΣΟΚ λένε ότι οι σχέσεις Βενιζέλου-Γεννηματά κρέμονται σε μία κλωστή. Θυμίζουν μάλιστα ότι το 2007, όταν ο Βενιζέλος προσπάθησε να πάρει από τον Παπανδρέου την ηγεσία του κόμματος, η Φώφη είχε βγει ανοιχτά κατά του σημερινού Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας το Βενιζέλο ότι συναίνεση στην τοποθέτηση της Γεννηματά στην θέση του επικεφαλής του τότε ψηφοδελτίου της επικρατείας ενώ ως συνταγματολόγος ήξερε ότι θα υπήρχε συνταγματικό κώλυμα, όπως κι έγινε. Η Γεννηματά κατηγόρησε τότε τον Βενιζέλο ότι ήθελε επί της ουσίας να δημιουργήσει πρόβλημα...
Όταν ο Βενιζέλος ανέλαβε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έχρισε την Φώφη Γεννηματά ως εκπρόσωπο τύπου του κόμματος ως ένα βήμα για κλείσει της πληγές του παρελθόντος... Όχι όμως αρκετό για να μετατραπεί η Γεννηματά σε μέλος του συστήματος των Βενιζελικών στο ΠΑΣΟΚ... Αντίθετα, η Φώφη άρχισε να κρατά όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις, και συνεχίζει να κάνει το ίδιο μέχρι και σήμερα. Η στάση της δεν συνδέεται μόνο με το γεγονός ότι και η ίδια έχει το βλέμμα της στην μετά Βενιζέλου εποχή. Αλλά γιατί σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες έχει αρχίσει να οργανώνει τον μηχανισμό που θα την φέρει σε θέση διαδοχής του Βενιζέλου όταν έρθει αυτή η ώρα.
Όπως λένε συνομιλητές της, "η Φώφη είναι πολύ προσεχτική στις κινήσεις της". Φέρονται όμως να την έχουν πείσει ότι το όνομα "Γεννηματάς" μπορεί να αποτελέσει το "όχημα" που θα την φέρει υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας του κόμματος. Το βασικό επιχείρημα που επικαλούνται όσοι μετέχουν σε ομάδες υποστήριξής της είναι ότι "η Φώφη είναι η μόνη που έχει ιστορική σύνδεση στην συνείδηση του μέσου Πασόκου λόγω του αείμνηστου πατέρα της" καθώς επίσης ότι "μπορεί να συσπειρώσει τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, κάτι που ο Βενιζέλος αδυνατεί".
Εκτιμάται ότι η Γεννηματά μπορεί να δημιουργήσει τη νέα κεντροαριστερά με συνεργασία ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ αλλά και να επαναφέρει στους κόλπους του κόμματος στελέχη που έχουν αποχωρήσει, όπως ο Α. Λοβέρδος. Το ενδεχόμενο να ηγηθεί η Φώφη Γεννηματά το ΠΑΣΟΚ, δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι οι Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Άννα Διαμαντόπουλου. Με την τελευταία μάλιστα οι σχέσεις της Γεννηματά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως "ανταγωνιστικές".
Το ρεπορτάζ λέει ότι η Φώφη έχει ήδη την υπόγεια υποστήριξη στελεχών του ΠΑΣΟΚ που σήμερα δηλώνουν πιστοί στο Βενιζέλο, αλλά περιμένουν το πράσινο φως για να αρχίσουν να αποσκιρτίζουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου