Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Υπήρχε ζωή στον Άρη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA είναι πολύ πιθανό να υπήρχε μικροβιακή ζωή στο παρελθόν στον πλανήτη Άρη, σύμφωνα με μια ανάλυση των ορυκτών που περιέχονται στο πρώτο δείγμα από ένα βράχο η οποία έγινε από τα όργανα του αμερικανικού ρομποτικού διαστημικού οχήματος Curiosity.

 "Ένα θεμελιώδες ερώτημα στο οποίο η αποστολή του Curiosity έπρεπε να απαντήσει είναι αν οι συνθήκες στον Άρη θα μπορούσαν να ήταν κατάλληλες για την ύπαρξη ζωής: με βάση όσα γνωρίζουμε σήμερα, η απάντηση είναι θετική", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Μάγερ, ο επικεφαλής επιστήμονας της αποστολής του Curiosity.
Τα όργανα του Curiosity ανέλυσαν το πρώτο δείγμα που ελήφθη από το εσωτερικό ενός βράχου στον Άρη. Αυτός βρισκόταν στο τέλος ενός αρχαίου δικτύου ποταμών που θα μπορούσαν να προσφέρουν τα χημικά συστατικά και άλλες ευνοϊκές συνθήκες για τη ζωή των μικροβίων, εξήγησαν οι ερευνητές.
Το πέτρωμα περιέχει άργιλο, που σχηματίστηκε στο νερό, ορυκτά όπως θειικό άλας και άλλες χημικές ουσίες.
"Τα αργιλώδη ορυκτά αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 20% της σύνθεσης του δείγματος", διευκρίνισε ο Ντέιβιντ Μπλέικ της NASA, που εργάζεται με το όργανο "Chemi", το οποίο πραγματοποίησε τις αναλύσεις.
Επιπλέον, αυτό το αρχαίο υγρό περιβάλλον, σε αντίθεση με άλλα που έχουν ήδη παρατηρηθεί στον Άρη, δεν ήταν σε μεγάλο βαθμό οξειδωμένο, όξινο ή πολύ αλμυρό, εξήγησαν οι ερευνητές.
"Θα μπορούσαμε να το πιούμε αυτό το νερό" είπε ο Τζον Γκρότζινγκερ, ένας άλλος επιστήμονας της αποστολής Curiosity, διευκρινίζοντας επίσης ότι τα όργανα του ρομποτικού διαστημικού οχήματος δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τον τύπο της μικροβιακής ζωής.
πηγή: newsbomb.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου