Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τότε (2004) και τώρα…


Τότε (2004) και τώρα…
Το 2004, όταν στην Κύπρο προκηρύχτηκε δημοψήφισμα για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στο διχοτομικό, κατοχικό σχέδιο Ανάν, οι υποστηρικτές του ΝΑΙ χρησιμοποίησαν κάθε μέσο που είχαν στη διάθεσή τους για να προπαγανδίσουν το συμβιβασμό, την υποτελή στάση.
Κατ’ αρχήν πολιτικούς. Οι περισσότεροι εξ όσων τάχθηκαν υπέρ του ΝΑΙ δεν περιορίστηκαν σε μια απλή τοποθέτηση.Τα «έδωσαν όλα» προκειμένου να εκφοβίσουν, να εκβιάσουν, να τρομοκρατήσουν. Φτάσανε στο σημείο (ντροπής) να ισχυρίζονται δημόσια ότι τυχόν επικράτηση του ΟΧΙ θα σήμαινε ακόμα και… κίνδυνο ενός νέου «Αττίλα»!
Ιδιαίτερα ο ΓΑΠ, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον Σημίτη στην αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, πρωταγωνίστησε σε μεθοδεύσεις.Όπως εξιστορεί ο αντιστασιακός ιστορικός ηγέτης του Κυπριακού Ελληνισμού, ο Βάσος Λυσσαρίδης, όταν συναντήθηκαν στην Αθήνα του είχε πει:-Γνωρίζω τη θέση σου. Διαφωνώ, αλλά τη σέβομαι. Σε παρακαλώ όμως, μην βγεις και κάνεις δήλωση πριν το διάγγελμα του Τάσσου Παπαδόπουλου.
Ούτε αυτό δεν σεβάστηκε ο ΓΑΠ. Έκανε δήλωση ΠΡΙΝ το διάγγελμα του Προέδρου της Κύπρου! Για να υποστηρίξει το ΝΑΙ. Δεν είχε ούτε καν την υπομονή να αναμένει…

Και ήσαν και άλλοι, πολλοί, πολιτικοί που βγήκαν να στηρίξουν το ΝΑΙ του συμβιβασμού. Απ’ τον Σημίτη και την Ντόρα μέχρι τον τότε ΣΥΝ!

Όπως υπήρξαν και πολιτικοί που τάχθηκαν υπέρ του περήφανου ΟΧΙ. Θυμούμαι ενδεικτικά τον Αν. Πεπονή, τον Λ. Βερυβάκη, τον Γερ. Αρσένη (ο οποίος πήγε και στην Κύπρο και μίλησε υπέρ του ΟΧΙ), τον Κ. Λαλιώτη. Επίσης τον σημερινό πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Βεβαίως υπέρ του ΟΧΙ είχε ταχθεί το ΚΚΕ.

Ενώ ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, πιεσμένος πανταχόθεν, ωστόσο αποενοχοποίησε το ΟΧΙ με τη δήλωσή του και τήρησε μια στάση γενναία, κάτι που εκτιμήθηκε και απ’ τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο
Επίσης οι θιασώτες του ΝΑΙ χρησιμοποίησαν δημοσιογράφους, οι οποίοι καθημερινά ήσαν η ντουντούκα του συμβιβασμού. Ε, τους θυμόμαστε…Και όπως είχε αποκαλύψει στο «ΕΘΝΟΣ» ο πολύ καλός συνάδελφος Μιχ. Ιγνατίου, έπεσαν και πάρα πολλά… ριάλια (μάλλον δολάρια) στους υποστηρικτές του ΝΑΙ. Έτσι, για να μην δουλεύουν τζάμπα οι άνθρωποι!
Χρησιμοποίησαν ακόμα και οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι δούλεψαν στο παρασκήνιο. Πώς δούλεψαν; Ελάτε τώρα…Σας θυμίζουν όλα αυτά τίποτα απ’ τα όσα και σήμερα τεκταίνονται σε βάρος της Κύπρου;  

Δεν έχει και τώρα σχηματιστεί μια παρόμοια «ομάδα», αποτελούμενη από πολιτικούς, δημοσιογράφους, οικονομικούς παράγοντες που όλοι αντάμα προπαγανδίζουν τον συμβιβασμό, την υποτέλεια, την παράδοση άνευ όρων;Θα τους περάσει;Θυμίζουμε, ότι στο ιστορικό δημοψήφισμα τότε, στις 24 Απρίλη, το περήφανο ΟΧΙ είχε ψηφιστεί απ’ το 76% των Κυπρίων, κόντρα σε πιέσεις, εκβιασμούς, «νουθεσίες»…
πηγή: newsbomb.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου