Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ποια Ευρώπη, ποια Δύση;

Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στην Κύπρο. Η Ευρώπη παρακολουθούσε απαθής, εκδίδοντας (η εκδιδόμενη) μόνο ρηματικές ανακοινώσεις. Την ίδια στάση εξακολουθεί να έχει και στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. 
Η Κύπρος σήκωσε στην μικρή της πλάτη ολόκληρη την Ευρώπη. Μιαν Ευρώπη που την είχε για πολλές δεκαετίες "με τον σουγιά στο κόκκαλο/ με το λουρί στον σβέρκο". Και χρειάστηκε ο ηρωικός Αγώνας των Κυπρίων κατά των Άγγλων αποικιοκρατών για να ελευθερωθεί η μαρτυρική νήσος. Μιαν Ευρώπη που ανέχθηκε την Προδοσία και την Εισβολή των βαρβαρικών δυνάμεων του "Αττίλα". Ένας κόσμος (ΟΗΕ) που εξακολουθεί να ανέχεται σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα συρματοπλέγματα και κατεχόμενα εδάφη. Μια Ευρώπη που κόπτεται για τα "ανθρώπινα δικαιώματα" και αναμασά την καραμέλα του  "ρατσισμού" (που η ίδια δημιούργησε δια των μέσων ενημέρωσης) ενώ την ίδια στιγμή συζητά με μιαν χώρα που εξακολουθεί να μην δίνει στοιχεία για τους αγνοούμενους της εισβολής, που καλύπτει τους δολοφόνους του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Αυτή την Ευρώπη, την γριά πόρνη της Ιστορίας που ενσωμάτωσε την λογική και πρακτική των πλατσικολόγων Σταυροφόρων,  που ονόμασε "πολιτική" το κλείσιμο των βλεφάρων απέναντι στις Γενοκτονίες Αρμενίων και Ποντίων,  που ξανάφερε τους Ναζί και την λογική τους σε καρέκλες εξουσίας της δήθεν "δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης". Αυτή είναι η Ευρώπη που κόπτεται για την εντιμότητα μα είναι τόσο διεφθαρμένη που μόνο με εκβιαστές μπορεί να συνομιλήσει. Διότι και η ίδια είναι ωμός εκβιαστής, στα όρια της παραφροσύνης. Βλέπετε ξύπνησαν και άλλες δυνάμεις στον κόσμο και διεκδικούν μερίδιο από την παραγωγή και το εμπόριο. Αυτά που η κακομαθημένη Δύση είχε μάθει να μονοπωλεί. Και τώρα, το μόνο που της απέμεινε είναι το οικοδόμημα. Γι' αυτό κοιτάζει να ληστεύει τους λαούς του Νότου που, προφανώς, η βόρεια, "κυρίαρχη φυλή" η Αρία του Χίτλερ, η "εργατική" της Μέρκελ, θεωρεί τεμπέληδες και υποδεέστερους εαυτής. Όμως ξέχασαν πως ο Νότος είναι αυτός που εργάστηκε όσο κανένας για να χάσουν τον πόλεμο. Ή μήπως δεν το ξέχασαν και τώρα τα χιτλερικά υπολείμματα που ήλθαν στην εξουσία θέλουν την ρεβάνς; 
 
Στην Κύπρο που έσωσε την τιμή της Ευρώπης, όχι των αγορών αλλά των ανθρώπων, μόνο ένα ποίημα ταιριάζει τούτες τις ημέρες: 
 
Λαός
Μικρός λαός και πολεμά
δίχως σπαθιά και βόλια
για όλου του κόσμου το ψωμί
το φως και το τραγούδι

Κάτω απ’ τη γλώσσα του κρατεί
τους βόγγους και τα ζήτω
κι αν κάνει πως τα τραγουδεί
ραγίζουν τα λιθάρια
Γιάννης Ρίτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου