Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Οχτώ χρόνια κάθειρξη στον Άκη - Δημεύουν το σπίτι στην Αρεοπαγίτου


Οχτώ χρόνια κάθειρξη στον Άκη - Δημεύουν το σπίτι στην Αρεοπαγίτου
Οχτώ χρόνια κάθειρξη, πρόστιμο 520.000 ευρώ από 900.000 που είχε ζητήσει ο Εισαγγελέας, δήμευση του ακινήτου του στη Διονυσίου Αεροπαγίτου και τέσσερα χρόνια στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, είναι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για τον πρώην υπουργό Άκη Τσοχατζόπουλο, στην υπόθεση ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες».

 Η απόφαση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και ο πρώην υπουργός θα μεταφερθεί στις φυλακές για να εκτίσει την ποινή του.
Ένταση στη δίκη
Με ένταση ξεκίνησε η δίκη του Ακη Τσοχατζόπουλου, με τον πρώην υπουργό να κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου για το αδίκημα της υποβολής ανακριβών δηλώσεων πόθεν έσχες την τριετία 2006-2009 και να προκαλεί τον εκνευρισμό του εισαγγελέα.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος ξεκίνησε να αγορεύει μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου για την υπόθεση του πόθεν έσχες έχοντας το ένα χέρι στην τσέπη και ταυτόχρονα το άλλο έδινε τον τόνο. Οι κινήσεις αυτές έκαναν έξω φρενών τον εισαγγελέα, ο οποίος τον διέκοψε και του είπε:
«Παρακαλώ βγάλτε το χέρι από την τσέπη. Δείξτε λίγο σεβασμό στον χώρο».
Ο πρώην υπουργός όμως δεν έχασε την ψυχραιμία του και απάντησε αμέσως «ο σεβασμός δεν φαίνεται από το αν έχεις το χέρι στην τσέπη».
Ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Εισαγγελέας: Για δικονομικούς λόγους, όχι το χέρι στη τσέπη. Μήπως μπορεί ο κατηγορούμενος να βγάλει το χέρι από την τσέπη;
Τσοχατζόπουλος: Λυπάμαι, αυτό είναι έλλειψη σεβασμού. Με ενοχλεί αυτή η παρέμβασή σας. Δεν καταλαβαίνω το λόγο.
Προεδρεύων: Δεν είσασταν τόσα χρόνια βουλευτής; Δεν σας αφορούσε ο νόμος;
Τσοχατζόπουλος: Κι επειδή; Έχουμε συνεργάτες, λογιστές.
Προεδρεύων: Εσείς δηλώνετε.
Τσοχατζόπουλος: Ναι αλλά αυτή ήταν η πρακτική. Αυτή είναι η αλήθεια.
Προεδρεύων: Σας κάλεσαν από τη Βουλή και αρνηθήκατε.
Τσοχατζόπουλος: Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις ναι έτσι. Πήγα κατόπιν καλέσματος και τους είπα ότι εφαρμόζω αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει λόγος που το 2010 έγινα θέμα. Τόσο ο Βαλυράκης όσο και ο Αργύρης συζητούσαν, λόγω εξεταστικής την κίνηση των λογαριασμών. Στη συνέχεια ζητούσαν λογαριασμούς παλαιότερων ετών και μάλιστα έφτασαν να μου ζητήσουν από το 1981. Ήταν πολύ δύσκολη διαδικασία... Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο. Όλη η διαδικασία ήταν η πίστη μου ότι 30 χρόνια έκανα το ίδιο. Δεν είχα τίποτα να κρύψω. Αυτοί οι κύριοι ήθελαν να με εμπλέξουν με τη δικαιοσύνη. Γιατί δεν τους έβγαιναν οι άλλες υποθέσεις που είχαν στα χέρια τους. Η πρακτική έλεγε ότι έπρεπε να καλέσουν τους συνεργάτες μου ή εμένα. Δεν το έκαναν.
Τον Ιούνιο του 2010 τους τα πήγα όλα. Δεν αγόρασα τριώροφο, αλλά διαμέρισμα σε τριώροφο. Έγινε μια καμπάνια επίθεσης εναντίον μου. Στήθηκε ένα στόρυ που συνεχίζεται έως σήμερα. Ξαφνικά βρέθηκα κατηγορούμενος στην υπόθεση της Siemens ενώ δεν είχα καμία σχέση. Η επιτροπή δεν είχε βρει τίποτα. Μπήκα τελευταίος στο πόρισμα. Μπήκα με εντολή του ΠΑΣΟΚ. Υπήρχε γραμμή, εντολή άνωθεν. Αυτή η εντολή δόθηκε και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη και στους δημοσιογράφους. Δεν υπάρχει κακουργηματική συνέπεια αν δεν δηλώσεις εγκαίρως.
Βεβαίως πρέπει να υπάρχει το πόθεν έσχες. Το έχουμε ανάγκη όλοι. Για διαφάνεια. Κι αυτό γιατί δεν υπήρχε για χρόνια διαφάνεια. Ζούσαμε πάνω σ´ ένα ψεύδος. Ο,τι ήθελε έλεγε ο καθένας. Η δήλωση κάθε βουλευτή, κάθε υπουργού είναι επιβεβλημένη.
Η αλήθεια και η πραγματικότητα που σας παρουσίασαν δείχνει ότι δεν υπήρχε δόλος. Το θέμα χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνιακούς λόγους. Το ακίνητο το αγόρασα μαζί με τη γυναίκα μου. Είναι οικογενειακό. Είναι το σπίτι μας. Είναι στο όνομά της γιατί υπέγραψε για το δάνειο. Εμένα δεν μου έδιναν λόγω ηλικίας.
Προεδρεύων: Έχει εισοδήματα εκείνη να πληρώνει τις δόσεις;
Τσοχατζόπουλος: Όχι, υπέγραψε γιατί ήταν νεότερη. Δεν μου έδιναν δάνειο 25ετίας λόγω ηλικίας.
Εισαγγελέας: Από που το αγοράσετε;
Τσοχατζόπουλος: Από την αμερικανική εταιρία Nobilis.
Προεδρεύων: Που αγόρασε από ποιον;
Τσοχατζόπουλος: Που να ξέρω; Από την Torcaso.
Εισαγγελέας: Η διατύπωση του νομού είναι σαφέστατη. Δεν σας απασχόλησε να κοιτάξετε το νόμο όταν αγοράσετε το ακίνητο;
Τσοχατζόπουλος: Κάναμε μεγάλη συζήτηση με τη γυναίκα μου για να το αγοράσουμε. Υποθήκη, δάνειο, μια σειρά από ενέργειες. Αυτά ήταν τα βασικά. Δεν σκέφτηκα το νόμο. Εγώ ήμουν χρόνια υπουργός. Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ με τα προσωπικά μου θέματα. Ο νόμος είναι σωστός. Αλλά άμα δεν τον ξέρεις;
Εισαγγελέας: Το 2003 ήσασταν βουλευτής. Συμμετείχατε στη διαμόρφωση των διατάξεων.
Τσοχατζόπουλος: Βεβαίως, έχω υπογράψει κιόλας. Γιατί η βουλή παρέπεμψε την υπόθεση στη Δικαιοσύνη; Τους τα έδωσα όλα. Ήθελαν να συνδέσουν την υπόθεσή μου με τη δικαιοσύνη αν και είχαν τα στοιχεία από τον Ιούνιο του 2010.
Εισαγγελέας: Γιατί είχατε ανακρίβειες στις καταθέσεις σας;
Τσοχατζόπουλος: Δεν είχα καμία πρόθεση να αποκρύψω ο,τιδήποτε. Αυτό είναι αυτονόητο για ένα μέλος του κοινοβουλίου επί 28 χρόνια. Να το κάνει μάλιστα το τελευταίο έτος που ήταν υπόχρεο να καταθέσει πόθεν έσχες; Δεν είχα καμία πρόθεση να καλύψω τίποτα. Υπήρχε μια αμέλεια. Ομολογώ ότι δεν ήξερα το νόμο του 2003. Για ακίνητο που αγοράστηκε το 2010 να το δήλωναν το 2009; Μάντισσα ήμουν; Και η λογίστριά μου, Ευφροσύνη Λαμπρόπουλου, πίστευε το ίδιο. Όταν το μάθαμε τα δώσαμε. Με ένα μήνα καθυστέρηση. Όσον αφορά στις καταθέσεις, στο πόθεν έσχες έχουμε μια πρόβλεψη στο περίπου για τις καταθέσεις.
Την ενοχή του πρώην υπουργού πρότεινε ο εισαγγελέας
«Ο ισχυρισμός του κατηγορουμένου είναι η πλάνη. Πίστευε ότι δεν είχε υποχρέωση. Αυτός ο ισχυρισμός καταρρίπτεται από σειρά γεγονότων. Η διατύπωση του νόμου είναι σαφέστατη. Άλλωστε το επόμενο έτος δεν υποχρεούνταν να κάνει δήλωση πόθεν έσχες. Το ακίνητο της Κομνα Τρακα δηλώθηκε όταν αποκτήθηκε. Το 2004. Πολλά δε από τα χρηματικά ποσά δεν δηλώνονταν. Οι αξιόποινες πράξεις έχουν τελεστεί από τον κατηγορούμενο. Οι ενδείξεις έγιναν αποδείξεις. Να κηρυχθεί ένοχος».
Πηγή: newsbomb.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου