Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

«Κοινωνική εξέγερση» προ των πυλών, λέει ο Γιούνκερ από τις Βρυξέλλες


Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σούλτς και Νίκος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες
Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, Μάρτιν Σούλτς και Νίκος Αναστασιάδης στις Βρυξέλλες   

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με μία κοινωνική επανάσταση, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, επισημαίνοντας ότι η Ένωση θα πρέπει να προσαρμόσει την πολιτική λιτότητας. «Ανησυχώ πολύ για τις επερχόμενες οικονομικές εξελίξεις» είπε ο τέως επικεφαλής του Eurogroup κατά την άφιξή του για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
«Δεν αποκλείω να διατρέξουμε τον κίνδυνο να δούμε μια κοινωνική επανάσταση, μια κοινωνική εξέγερση [...] Νομίζω ότι θα πρέπει να βρούμε μια τομή μεταξύ των αναπτυξιακών πολιτικών και της δημοσιονομικής εξυγίανσης» προσέθεσε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ επισήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ είναι υπερβολικά «άκαμπτη» και ζήτησε περισσότερη «ελαστικότητα».

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έγιναν «δεκτοί» στις Βρυξέλλες από χιλιάδες πολίτες από πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ύψωσαν φωνή κατά της λιτότητας.

«Habemus austeritas» φώναξαν τα συνδικάτα στις Βρυξέλλες

Η Σύνοδος Κορυφής διεξάγεται στη σκιά του «αντάρτικου» της Ευρωβουλής για τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και χωρίς τον χαρακτήρα επείγουσας συνάντησης για αποφάσεις με φόντο την κρίση στην Ευρωζώνη.

Είναι μία Σύνοδος «ενδιάμεσης αποτίμησης» της μέχρι τώρα διαχείρισης της κρίσης.
Οι «27» καλούνται να αντιμετωπίσουν τις βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει η κρίση ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο, οι οποίες έχουν αναδειχθεί ως βασική απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Από την πλευρά της Κομισιόν, ο Ζοζέ Μπαρόζο πρόκειται να παρουσιάσει την Στρατηγική 2020 με στόχο τις πολιτικές για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η «πρεμιέρα» του Κύπριου προέδρου Ν.Αναστασιάδη στη Σύνοδο. Στην επίσημη ατζέντα της συνάντησης δεν βρίσκεται το ζήτημα της κυπριακής διάσωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου