Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΠΕΡΙ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΛΕΠΤΟΚΡΑΤΙΑΣ


Η επιβολή κουρέματος στις καταθέσεις Κυπρίων και ξένων που είναι καταθετημένες στις κυπριακές τράπεζες  ήταν κάτι το πρωτοφανές και αναπάντεχο, με αποτέλεσμα να αναστατώσει όχι μόνο την κυπριακή κοινωνία και τους ξένους καταθέτες (κυρίως Ρώσους) αλλά και τους λαούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται σε δανειακή σύμβαση με την Τρόικα η που βρίσκονται στο προθάλαμο ενός Μνημονίου.

Στην περίπτωση της Κύπρου οι Τροϊκανοί εξάντλησαν όλη τους την αυστηρότητα όχι μόνο γιατί θεωρούσαν ανέκαθεν την Κύπρο σαν ένα φορολογικό παράδεισο που ανταγωνίζετο τα συμφέροντα κάποιων ευρωπαϊκών κρατών αλλά όπως ισχυρίζονται γιατί γινόταν επίσης ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κυρίως Ρώσων μεγιστάνων. Οι Γερμανοί κυρίως δικαιολογούν την στάση τους επιρρίπτοντας τις ευθύνες στις πρακτικές που ακολούθησε η Κύπρος στη συγκέντρωση μεγάλης και άγνωστης προέλευσης κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια.
Από την άλλη το γεγονός ότι στην περίπτωση της Ισλανδίας, για παράδειγμα,  η Ε.Ε. προσέτρεξε να αποζημιώσει τους ξένους καταθέτες των χρεοκοπημένων ισλανδικών τραπεζών δείχνει για ακόμα μια φορά ότι οι ταγοί της Ευρώπης και όχι μόνον, χρησιμοποιούν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην κρίση χρέους και δεν μπορούν να κρύψουν τις γεωπολιτικές τους προσεγγίσεις στην περίπτωση της Κύπρου. Μήπως  ο στόχος των κατ’ επίφαση εταίρων μας είναι να διαταραχθούν οι οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Κύπρου- Ρωσίας με ότι αυτό συνεπάγεται;

Σε ότι αφορά το επιχείρημα που προβάλλεται για τον υπερδιογκωμένο τραπεζικό τομέα της Κύπρου και την συστημιτικότητα του, θα μπορούσε κάποιος να αντιπαραβάλει το παράδειγμα της Μάλτας και του Λουξεμβούργου. Η Bank of Valetta, για παράδειγμα που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Μάλτας,  έχει ισολογισμό ύψους 7 με 8 δισ. ευρώ, σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας που δεν ξεπερνά τα 8 με 9 δίς, αποτελεί δε ένα συστημικό πιστωτικό ίδρυμα, με όλες τις συνέπειες που το μέγεθός της μπορεί να έχει για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος της. Στο σύνολό του, ο τραπεζικός κλάδος της Μάλτας ξεπερνά το ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 11 περίπου φορές. Ακόμα πιο τρανό παράδειγμα είναι αυτό του Λουξεμβούργου του οποίου  ο τραπεζικός κλάδος είναι πολύ μεγαλύτερος από το δικό μας(7 φορές το ΑΕΠ)  είναι περίπου 23 φορές το ΑΕΠ, λόγω κυρίως των διασυνδέσων της χώρας αυτής με τις γειτονικές  Γερμανία και τη Γαλλία.

Σε ότι αφορά το επιχείρημα που προβάλλουν οι ξένοι ότι δηλαδή η Κύπρος αποτελεί φορολογικό παράδεισο (10% φόρος εισοδήματος) θα πρέπει να τονισθεί ότι δεν είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που απολαμβάνει το συγκεκριμένο φορολογικό καθεστώς. Πέραν της Κύπρου, οι φορολογικοί  παράδεισοι εντός ευρωπαϊκής επικράτειας  είναι πολλοί για τους οποίους όμως ‘’η δίκαιη ΕΕ’’ δεν δρώνει το αυτί της. Αυτοί είναι η Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ελβετία, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Isle of Man και άλλοι.
Τόσο η Κύπρος όσο και τα πιο πάνω τραπεζικά κέντρα έχουν γίνει στο παρελθόν δέκτες συστάσεων για τις πρακτικές αποδοχής καταθέσεων και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Είναι να απορεί κανείς γιατί οι Γερμανοί και οι άλλοι βόρειοι ‘’σύμμαχοι’’ κυνηγούν μόνο την Κύπρο με τόση αυστηρότητα; Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής δεν αφορά μόνο την Κύπρο είναι κάτι που συμβαίνει εντός της Ευρωπαϊκής επικράτειας και στην Κομισιόν εναπόκειται να διορθώσει το φορολογικό σύστημα για να γίνει πιο δίκαιο.

Το ξήλωμα των φορολογικών παραδείσων, και ιδιαίτερα η αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος στο οποίο εμπλέκονται επίσης και μεγάλες χώρες όπως Γερμανία, Αγγλία κ.λ.π δεν αντιμετωπίζεται με τον πιο δίκαιο τρόπο, αφού η ανοιχτή αντιπαράθεση Γερμανίας, Κύπρου και Ρωσίας είναι έντονα πολιτική και μπορεί να οδηγήσει σε μια ευρύτερη γεωπολιτική σύγκρουση με ανυπολόγιστες συνέπειες  κυρίως για την Ε.Ε.
Τα ρώσικα κεφάλαια μπορεί μέχρις ενός σημείου να βοήθησαν την οικονομία, όμως η ανεξέλεγκτη αυτή ροή κεφαλαίων αποδείχθηκε για την Κύπρο μπούμερανκ για τους εξής λόγους:  Γιατί δεν διοχετεύτηκαν στην πραγματική οικονομία για να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας και φόρους στο κράτος. Η έντονη εισροή κεφαλαίων σε καιρούς ανάπτυξης θα πρέπει να επιβαρύνεται με ένα έστω χαμηλό φόρο εισροής, εκροής για να μην δημιουργεί για το κράτος που την δέχεται προβλήματα υπερβάλλουσας ρευστότητας. Οι Τραπεζίτες, με την ανοχή της Κεντρική Τράπεζας,  δυστυχώς διοχέτευσαν αυτή την υπερβάλλουσα ρευστότητα στην οικονομία και κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα με αποτέλεσμα και η ‘κουτσή Μαρία’’ να κάνει τον Developer και να γεμίζει την χώρα με οικοδομές τερατουργήματα. Ένα μεγάλο επίσης μέρος από τα ρώσικα κεφάλαια επενδύθηκε σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που οδήγησε με την σειρά του στο κούρεμα των 4,8 δίς με όλα τα καταστρεπτικά για τον κυπριακό τραπεζικό κλάδο συνεπακόλουθα
Κλείνοντας θα πρέπει να επισημάνω ότι η Ευρώπη της ‘’αλληλεγγύης’’ τείνει να μετατραπεί σε μια ζούγκλα προώθησης συμφερόντων και αυτό όφειλε να το γνωρίζει καλά το διεφθαρμένο κυπριακό πολιτικοοικονομικό κατεστημένο που μας οδήγησε σε αυτό το απίστευτο χάλι. Το όποιο ξέπλυμα γίνεται στην Κύπρο δεν πρέπει να συγκαλύπτεται από την χειραγωγημένη κυπριακή δικαιοσύνη, επειδή σε αυτό απλά εμπλέκονται και δικηγορικά γραφεία πολιτικών προσώπων. Η απόρριψη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο του κουρέματος των καταθέσεων με πομπώδεις δηλώσεις από τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, μπορεί να είναι επί της αρχής σωστή αλλά δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει τους πολίτες του τόπου από την σκληρή αλήθεια, ότι δηλαδή, ο μεγάλος ένοχος για την πτώχευση της Κύπρου, ο μεγαλύτερος εχθρός μας δεν είναι οι ξένοι, είναι οι πολιτικοί μας και το τραπεζικό κατεστημένο που τους χρηματοδοτεί.  
Όμηρος Αλεξάνδρου
Εγκεκριμένος Λογιστής – Ελεγκτής



3 σχόλια:

  1. ΝΑ ΓΙΑΤΙ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ.....!
    (Ο κ. Καραμανλής είναι...καλά; Πως αισθάνεται; Δεν θα τον ρωτήσει ΚΑΝΕΝΑΣ(;) δημοσιογράφος;)
    Υπεράκτιες (offshore) εταιρίες (ΒΑΤΟΠΕΔΙ)
    ==========================
    Στην υπόθεση εμπλέκονται ως τελικοί αποδέκτες ή διαχειριστές των ακινήτων μια σειρά από υπεράκτιες (offshore) εταιρίες (συνήθως με έδρα στην Κύπρο) που είτε ανήκουν στη Μονή Βατοπεδίου, είτε συνδέονται έμμεσα με αυτή:
    • Rassadel (Κύπρος). Ελέγχεται από τον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο Άθω Κοιρανίδη. Σε αυτήν κατατέθηκε το ποσό αγοράς του Ολυμπιακού Ακινήτου από τη "Noliden".[4]
    • Madeus (Κύπρος). Ελέγχεται από τον εκπρόσωπο της Μονής στην Κύπρο Άθω Κοιρανίδη. Κατέχει το 30% του Ομίλου Πάπιστα.[5]
    • Ανθεμιάς Κατασκευαστική Α.Ε.. Ιδιοκτήτης είναι ο Αθανάσιος Πάπιστας με ποσοστό 70%, ενώ το υπόλοιπο 30% κατέχει η Rassadel.[5] Μέλη στο ΔΣ της "Ανθεμιάς" είναι ο Άθως Κοϊρανίδης και ο Αλέξανδρος Χατζηαλεξάνδρου, δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου.
    • Noliden Ltd (Κύπρος). Του εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη. Σε αυτή κατέληξαν τα ακίνητα του Ολυμπιακού Χωριού. Μαζί με τα €41 εκατομμύρια για την αγορά των ακινήτων, κατέθεσε και "δωρεά" €9 εκατομμυρίων.[6]
    Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δήλωση του κ. Κοϊρανίδη, η Μονή αγόρασε τις offshore Rassadel και Madeus από το δικηγορικό γραφείο του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΤΕ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ … ΣΑΝΙΔΑΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΕ ΤΙΠΟΤΕ;
    =======================
    Συνολικά ανταλάσσονται με 31 συμβόλαια 260 (!) ακίνητα του ελληνικού δημοσίου με εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας,εκτάσεις προστατευόμενες, κάποιες αρχαιολογικές, ενίοτε και με το νερό της λίμνης...
    Τα 260 ακίνητα αποχαρακτηρίζονται (όσα ήταν δασικά) ώστε να μπορούν να μεταπωληθούν έναντι υψηλής αξίας ως οικοδομήσιμα.
    Η μονή κέρδισε από την ιστορία αυτή πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ! Η ακριβής μοιρασιά παραμένει άγνωστη...
    Τα ακίνητα που δόθηκαν στη μονή βρίσκονται στις ακόλουθες περιοχές: Καρδιά Θεσσαλονίκης, Ν. Ραιδεστός, Πανόραμα, Ωραιόκαστρο, Νέοι Επιβάτες,Τριγλία, Ουρανούπολη, Σωζόπολη, Ν. Καλλικράτεια,Ν. Αγχίαλος Θεσ/κης, Τρίλοφος, Γοργορύγι Τρικάλων,Βλαχάβα Τρικάλων,
    Μίκρα Θεσσαλονίκης,Βεγορίτιδα Ν. Πέλλας, Ξηροπόταμος Χαλκιδικής,Αμουλιανή Χαλκιδικής,
    Κάριανη Ουρανούπολης, Ν. Πέραμος Καβάλας,Ν. Ηρακλείτσα Καβάλας, Λαύριο, Κάτω Σούλι Μαραθώνα, Ακροπόταμος Καβάλας, Ολυμπιακό Χωριό, Τρίγλια Χαλκιδικής, Ν. Πλάγια Χαλκιδικής και Νέα Κρήνη Καλαμαριάς-

    πηγή TA NEA.
    Με τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, και κάτω από την κατακραυγή του κόσμου και των δημάρχων των περιοχών όπου βρίσκονταν οικόπεδα που πήρε η μονή, ο Εφραίμ επέστρεψε μια σειρά από οικόπεδα

    (βλ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
    Ο αριθμός ωστόσο των ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στη μονή Βατοπεδίου είναι τόσο μεγάλος που το θέμα δεν κλείνει με λίγες επιστροφές.
    Άλλωστε, σε πολλές περιπτώσεις έγινες αυτόματες και ταχύτατες αλλαγές και αντί των προβλεπόμενων οικοπέδων, η μονή πήρε κάποια άλλα, τα οποία δεν είχαν πάνω τους φορτία όπως διεκδικήσεις από ιδιώτες και δήμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά Σανιδά για τις καταγγελίες Κολιούση
    ===============================================
    Ως εντεταλμένος της παραδικαστικής χούντας και μακρύ χέρι του Μεγάρου Μαξίμου λειτουργούσε ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς. Είχε αναλάβει εργολαβικά την δικαστική συγκάλυψη των μεγάλων σκανδάλων της κυβέρνησης που τον είχε επιλέξει για τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα της χώρας ειδικά γι΄αυτό το σκοπό, τον οποίο εξεπλήρωσε με ιδιαίτερο ζήλο.
    Κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας του, ο πρώην ανώτατος Εισαγγελέας, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, τους νόμους και τον Οργανισμό των Δικαστηρίων , κατέλυσε κάθε έννοια δικαίου, καταρρακώνοντας το κύρος της Δικαιοσύνης,με γνωμοδοτήσεις και αρχειοθετήσεις (πόρισμα Ζορμπά για τα Ομόλογα), με παρεμβάσεις σε εισαγγελείς και δικαστές (σκάνδαλο Βατοπεδίου),
    με χειραγώγηση Ζαγοριανού (σκάνδαλο Siemens) όρθωνε τείχος προστασίας των εμπλεκόμενων υπουργών μέχρι την παραγραφή των πράξεών τους.

    Μεταξύ των ελαχίστων εισαγγελέων που όρθωσαν το δικαστικό τους ανάστημα, ήταν ο αντεισαγγελέας Εφετών Ηλίας Κολιούσης και η συνάδελφός του Ελένη Σωτηροπούλου, που αρνούμενη τη χειραγώγησή τους παραιτήθηκαν.
    Καταθέτοντας χθες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, ο Ηλίας Κολιούσης είπε:
    «Ο Σανιδάς προσπαθούσε να μας πείσει πως δεν υπάρχουν ευθύνες υπουργών για το Βατοπέδι».
    Η ευθεία παρέμβαση Σανιδά στο έργο των συγκεκριμένων εισαγγελέων συνιστά μια δέσμη ποινικών αδικημάτων.
    Είναι στην αρμοδιότητα του οποιουδήποτε εισαγγελέα και ειδικά των προϊσταμένων των Εισαγγελιών Πρωτοδικών και Εφετών να διατάξουν προκαταρκτική εξέταση σε βάρος του.
    http://www.kentri.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1381:2010-04-21-06-51-56&catid=37:2009-05-01-09-41-47&Itemid=69

    ΑπάντησηΔιαγραφή