Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η κυβέρνηση ασφαλίζει τις ασφαλιστικές εταιρείες χαρατσώνοντας τους πολίτες!

Του Πάρη Πέτρα
Όλα υπέρ των εταιρειών τα δίνει η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση και στον τομέα της ασφάλισης των οχημάτων. Όπως ακριβώς συνέβη και με το πετρέλαιο που οδήγησε στον θάνατο Έλληνες πολίτες που είχαν αδυναμία προμήθειας πετρελαίου θέρμανσης, η ίδια πεπατημένη ακολουθείται και στην περίπτωση της ασφάλισης των οχημάτων. Δηλαδή, επειδή η τρόικα αποψίλωσε τον κρατικό μηχανισμό με τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την μέθοδο της αναγκαστικής συνταξιοδότησης αντί της ορθολογικής οργάνωσης του κράτους για την απρόσκοπτη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ανακαλύφθηκε "ξαφνικά" πως γίνεται λαθρεμπόριο πετρελαίου. Αντί λοιπόν να ξεριζώσει το καρκίνωμα των λαθρεμπόρων με λήψη μέτρων που ήδη έχουν κατατεθεί από τους εμπλεκόμενους (βενζινοπώλες, τελωνειακούς κ.λπ.) βρέθηκε η... λύση: εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης με κίνησης. Αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες που ήδη έχουν υποστεί προκρούστειες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, έσοδα από επιχειρήσεις κ.λπ., αδυνατούν να προμηθευτούν πετρέλαιο με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Στον τομέα της ασφάλισης οχημάτων ακολουθείται η ίδια ακριβώς μέθοδος: επειδή οι αστυνομικές υπηρεσίες που ελέγχουν μέσω της Τροχαίας τα οχήματα και για ασφάλιση έχουν αποψιλωθεί και δεν διαθέτουν ούτε βενζίνη να κινηθούν τα περιπολικά (!) βρέθηκε η λύση της λογικής "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω". Για να μην αδικήσουμε την πραγματικότητα οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όντως κυκλοφορούν πολλά ανασφάλιστα οχήματα που προκαλούν πολλά προβλήματα σε περίπτωση ατυχήματος ή δυστυχήματος. Αυτό όμως είναι δουλειά του κράτους να τα εντοπίσει και να επιβάλλει τις αυστηρές ποινές που οφείλει να διαθέτει το νομικό του οπλοστάσιο. Δεν μπορεί όμως να υποχρεώνει ένα όχημα που έχει καταθέσει πινακίδες και άρα δεν κυκλοφορεί να είναι ασφαλισμένο. Διότι απλούστατα δεν μπορεί να προκαλέσει ατύχημα!
Συγκεκριμένα με το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στην Βουλή προωθούνται αυστηρές ποινές για όσους έχουν ανασφάλιστα οχήματα από τις 14 Απριλίου. Συγκεκριμένα:
α) Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα (10) ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί εμπλοκής ατυχήματος από όχημα επιτόπου αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

β) Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. Το παραπάνω χρηματικό πρόστιμο εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.


Εφ' όσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο στη Βουλή πολλά οχήματα θα μπουν σε περιπέτειες και ιδιαίτερα οι κάτοχοι μοτοσυκλετών που δεν τις κυκλοφορούν τον χειμώνα, οι επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων, ιδιαίτερα στα νησιά μας που περιμένουν την τουριστική περίοδο για να βγάλουν σε κυκλοφορία τα προς ενοικίαση οχήματά τους και πάρα πολλοί άλλοι.

Ουσιαστικά η λογική της κυβέρνησης με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση λειτουργεί υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών. Οι οποίες δεν είναι και ό,τι καλύτερο διαθέτει η χώρα. Πάρα πολλοί πολίτες έχουν εμπειρία από την επαφή τους με μερικές ασφαλιστικές εταιρείες και γνωρίζουν. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι το Επικουρικό Κεφάλαιο που καλύπτει ζημιές από ανασφάλιστα οχήματα, μειώθηκε δραματικά. Ως εκ τούτου και αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την κυβέρνηση.




ΥΓ. Μια συγκεκριμένη ασφαλιστική εταιρεία στην on line διαδικασία ασφάλισης οχήματος, αφού ζητά τα προσωπικά στοιχεία του υποψηφίου ιδιοκτήτη του επιβάλλει να συνεναίσει ότι εκχωρεί το δικαίωμα στην εταιρεία να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα προσωπικά του στοιχεία και για άλλες δραστηριότητες που αφορούν όμως την ίδια! Άλλως δεν γίνονται δεκτά τα επόμενα βήματα της διαδικασίας ασφάλισης. Αυτό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι νόμιμο αφού, ουσιαστικά, πρόκειται περί εξαναγκασμού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου