Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Ο Ψυχάρης «έφαγε» τον Γιώργο


Ταβέρνα «Αρίων», βράδυ Παρασκευής, πρώτη ημέρα διεξαγωγής του Συντακτικού Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Οι παπανδρεϊκοί (του Γιώργου, για να εξηγούμεθα) συνευρίσκονται κατά μόνας στον χώρο που έγραψε ιστορία την περίοδο του Μεσοπολέμου. Ήταν τότε το ξενοδοχείο όπου σύχναζε η αθηναϊκή ελίτ. Τώρα, στην παρακμή του, φιλοξενεί συνεδριάζουσες κομματικές φράξιες.
Ο Φίλιππος Πετσάλνικος, ο εξ απορρήτων του Γιώργου Παπανδρέου (τον είχε προτείνει και για πρωθυπουργό εκείνο το στερνό βράδυ της κυβέρνησής του), απευθύνεται στο πλήθος των 500 περίπου συνοδοιπόρων της ομάδας των 75. Εκεί βρίσκεται ο Παντελής Οικονόμου, ο Νιώτης, η Βάρτζελη, η Άννα Νταλάρα, η Κατερίνα Διαμαντοπούλου και άλλοι - όχι πολλοί, αλλά γνωστοί.

Το μικρόφωνο, στον Μιχάλη Καρχιμάκη. Αυτός, με αργό ρυθμό και έντονη συναισθηματική φόρτιση, εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου. «Τον έριξαν τα ΜΜΕ, η Δικαιοσύνη και οι τράπεζες» δηλώνει και συνεχίζει περιγράφοντας μια συνομιλία του τότε πρωθυπουργού με τραπεζίτη. Θέμα της, η δανειοδότηση με ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ του ΔΟΛ, του οποίου ηγείται ο Σταύρος Ψυχάρης. Ο κ. Καρχιμάκης προχωρεί στο τέλος της ιστορίας. Διηγείται, λοιπόν: «Τότε ο Ψυχάρης είπε, θα τον ρίξω και θα του κάνω ειδικό δικαστήριο». 

Αδιάψευστος μάρτυς της σκηνής στην ταβέρνα «Αρίων» είναι, βεβαίως, το video που ακολουθεί. Το ζήτημα, ωστόσο, επικεντρώνεται στις υπόλοιπες ατάκες του Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος αναζητεί το «φωτεινό μονοπάτι» που οδηγεί στην ανασυγκρότηση του παπανδρεϊκού μπλοκ εν μέσω βενιζελικής κυριαρχίας. «Όλα αυτά θα πρέπει να ειπωθούν στο συνέδριο» λέει. «Σύνθημα μας είναι: Αποφασίζουμε με ποιους συγκρουόμαστε και ποιους υπηρετούμε» συμπληρώνει ο πολιτικός από το Λασίθι. Ακολουθούν χειροκροτήματα.

Σήμερα (κατά πληροφορίες) το «κίνημα των 75» θα συγκεντρωθεί σε κάποιο μπαρ της περιοχής του Νέου Φαλήρου. Προφανώς προκειμένου να δοθεί η τελική γραμμή για τις αρχαιρεσίες της Κυριακής. Άραγε ο Γιώργος Παπανδρέου, όστις επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη, θα συμμετέχει σε αυτήν τη συνεύρεση ή θα αφήσει την ιστορία να γραφτεί ερήμην του; Μάλλον το δεύτερο.


πηγή: zougla.gr

3 σχόλια:

  1. «Σε μάζεψα για να γράφεις τα φαρμακεία»
    “Τι είπε ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στον Σταύρο Ψυχάρη”

    Γενεές δεκατέσσερις τους πέρασε όλους ο Λευτέρης Παπαδόπουλος στον ΔΟΛ. Από τον Σταύρο Ψυχάρη μέχρι τους«διαμεσολαβητές» που ανέλαβαν την αποστολή να τον εξευμενίσουν, με στόχο την... επιστροφή(;) του στον Οργανισμό!

    Ο Παπαδόπουλος φαίνεται πως θύμωσε ακόμη περισσότερο καθώς θεώρησε ότι τον εμπαίζουν: πρώτα τον έδιωξαν -μετά από 54 χρόνια στο συγκρότημα- και κατόπιν έβαλαν διάφορους παρατρεχάμενους του Ψυχάρη να τον παίρνουν τηλέφωνο για να του πουν πως «έγινε λάθος», ότι δεν ήθελαν να τον διώξουν κι άλλα τέτοια τρελά.

    Οπως είναι γνωστό την «ευθύνη» της ανακοίνωσης για την απομάκρυνση του Λ. Παπαδόπουλου από τα Νέα είχε αναλάβει ο Χρήστος Μεμής καθώς ο Ψυχάρης δεν τόλμησε καν να του μιλήσει στο τηλέφωνο.
    Σημειώνεται ότι ο διευθυντής των Νέων σε αυτή τη συνομιλία με τον Παπαδόπουλο είχε την ευκαιρία να εμπλουτίσει.. τις γνώσεις του στα γαλλικά... Μετά από όλα αυτά πολλοί ήταν εκείνοι που εξεπλάγησαν όταν την προπερασμένη Πέμπτη είδαν τον Λ. Παπαδόπουλο στα γραφεία της Μιχαλακοπούλου. Είχε ζητήσει, λέει, να τον δει ο Ψυχάρης.

    «Οταν εσύ περνούσες απ έξω και σε μάζεψαν για
    ===========================
    να γράφεις τα φαρμακεία, εγώ με τον Λαμπράκη βγάζαμε δυό εφημερίδες» ήταν το πνεύμα της συζήτησης που έγινε (αν παραλείψεις κάτι λίγα «γαλλικά» του Λευτέρη) σε πολιτισμένο κλίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στα γραφεία του ΔΟΛ… μετακομίζει η ΝΔ
    Από… επιτυχία σε… επιτυχία πάει τελευταία ο πρόεδρος της ΝΔ. Μετά το βόλε-μα του υιού Ψυχάρη στο γραφείο του, δέχτηκε και τον Π. Καψή του ΔΟΛ, ως κυβερνητικό εκπρόσωπο.
    Δεν είναι και λίγο πράγμα, μέσα σε 3 ημέρες να…
    καταφέρει κάποιος πολιτικός, τόσο ισχυρό πλήγμα στην λεγόμενη διαπλοκή.

    Πάντως, αγαπητέ κύριε Σαμαρά, τόσα λάθη σε τόσο λίγο διάστημα θέλει ταλέντο για να τα πετύχει ένας πολιτικός…

    ΥΓ. Τσάμπα μετακόμισε η ΝΔ από τη Ρηγίλλης στη Συγγρού, που παρεμπιπτόντως κόστισε και κοστίζει ένα σκασμό (δανεικά) λεφτά.

    Στη Μιχαλακοπούλου έπρεπε να πάει στα γραφεία του ΔΟΛ. Έτσι κι αλλιώς μια οικογένεια γίνανε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο ΔΟΛ Ο ΨΥΧΑΡΗΣ ΚΑΙ Η,(ΑΠΟΚΡΥΦΗ),ΑΛΗΘΕΙΑ

    Μετά το προ ημερών, «διάγγελμα» Ψυχάρη, όλα τα μέσα του «Συγκροτήματος»,(Βήμα, Μεγκα, κτλ),επανέρχονται και συντηρούν την «κόντρα» με τον Γ.Παπανδρέου.
    Γιατί αυτή η «σπουδή», αυτή η «πρεμούρα»?

    Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ, και οι έχοντες μνήμη, γνώση ,(και κάποια ηλικία βέβαια),γνωρίζουν τις πρακτικές και το παρελθόν,(π.χ θέση και μεταστροφή στα Ιουλιανά), του ΔΟΛ.
    Τώρα τι συνέβη, σε εκείνη την «μοιραία» συνάντηση μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Ψυχάρη ,ο δεύτερος δεν χρειάζεται, να βάζει όλα τα «Μέσα» του για να μας πείσει ότι έχει δίκιο. Η αξιοπιστία του είναι αδιαμφισβήτητη.
    Για επιβεβαίωση ότι ουδέποτε να ΜΜΕ, πίεσαν ή εκβίασαν πολιτικούς και πολιτικές,

    παραθέτω απόσπασμα από το βιβλίο του καθηγητή Πάνου Καζάκου
    «Μετά το μνημόνιο»,(εκδόσεις Παπαζήζη,2011,σελ.164) :
    «…κατά ενδιαφέροντα τρόπο η έκθεση της ΤτΕ, περιείχε ολόκληρη δέσμη συγκεκριμένων μικροπαρεμβάσεων για την περιστολή των κρατικών δαπανών που προκάλεσαν οξύτατες αντιδράσεις κρατικοδίαιτων ΜΜΕ
    (που τις παρερμήνευσαν σκόπιμα, π.χ το Βήμα) και κυβερνητικών αξιωματούχων….»

    ΑπάντησηΔιαγραφή