Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Αφιέρωμα στου "Εθνικού Κήρυκος" στον Δημ. Ρήτα και στο Καρδιτσιώτικο Θέατρο


 Η μεγαλύτερη ελληνόφωνη εφημερίδα της Αμερικής, ο «ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ» της Νέας Υόρκης, 18/19 περασμένου μήνα, φιλοξενεί, σε μία ολόκληρη σελίδα μεγάλου μεγέθους, με τρεις φωτογραφίες, ένα πολύ τιμητικό αφιέρωμα στον Καρδιτσιώτη Δημήτρη Απ. Ρήτα, φιλόλογο, συγγραφέα, στιχουργό και Διευθυντή του Περιφερειακού Θεάτρου Καρδίτσας, με την ευκαιρία της νέας του ξεκαρδιστικής κωμωδίας «Του χωριού το Κοινοβούλιο», που παρουσιάζεται, φέτος, σε όλη την Ελλάδα, από το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας, σε σκηνοθεσία του συγγραφέα και
μουσική και τραγούδια του καταξιωμένου συνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου.
    Το κείμενο του αφιερώματος το υπογράφει ο άριστος δημοσιογράφος-φιλόλογος κ. Βασίλης Κουτσίλας, ο οποίος είδε την κωμωδία αυτή σε παράσταση του θεάτρου στην Αθήνα και εντυπωσιάστηκε πολύ.
   Μεταξύ των άλλων επαινετικών σχολίων το τιμητικό αυτό αφιέρωμα αναφέρει:
   «Πώς θα σας φαινόταν αν βλέπατε το Κοινοβούλιο της πλατείας Συντάγματος να μεταφέρεται σε ένα χωριό της ελληνικής επαρχίας; Όχι δεν πρόκειται για αληθινή μετεγκατάσταση του Κοινοβουλίου. Και οι πρωταγωνιστές δεν είναι Βουλευτές. Είναι απλοί άνθρωποι του χωριού, που μετατρέπουν το καφενείο της μικρής Κοινότητάς τους σε ένα άτυπο Κοινοβούλιο. Είναι ήρωες της καθημερινότητας, όπως τους έπλασε ο θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Δημήτρης Ρήτας στο πλαίσιο της νέας κωμωδίας του με τίτλο «του χωριού το Κοινοβούλιο», την οποία ανεβάζει το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας. Πρόκειται για μία επίκαιρη κωμωδία με πλούσια στοιχεία πολιτικής σάτιρας και ηθογραφικά. Και αυτό το έργο, όπως και τα προηγούμενα του ίδιου συγγραφέα χαρίζει απλόχερα το γέλιο στους θεατές και αποτελεί κόσμημα για τη σύγχρονη θεατρική παραγωγή της Ελλάδας. Για τον Δημήτρη Ρήτα, ο οποίος διαμένει μόνιμα στη γενέτειρά του, ένα γραφικό ημιορεινό χωριό του Ν. Καρδίτσας, τον Άγιο Γεώργιο, τα όσα παρουσιάζει μέσα από το νέο του έργο, αποτελούν προσωπικά βιώματα. Το καφενείο, εκεί που χτυπά η καρδιά του χωριού, δε είναι ένας χώρος άγνωστος για αυτόν, και έτσι η περιγραφή των χαρακτήρων δεν θα μπορούσε να είναι πιο ζωντανή και πιο παραστατική…»
   Το ανωτέρω αφιέρωμα αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και διαφήμιση για τον γνωστό Καρδιτσιώτη δημιουργό Δημήτρη Απ. Ρήτα και για όλους τους Θεσσαλούς, αφού και αυτή η κωμωδία είναι γραμμένη και παιγμένη στη θεσσαλική διάλεκτο.
   Με την ευκαιρία, το Περιφερειακό Θέατρο Καρδίτσας περιοδεύει, φέτος το καλοκαίρι, παίζοντας την ανωτέρω κωμωδία και την κλασική πλέον κωμωδία «Κύριε Υπουργέ, τι έγινε με το θέμα μ’;», έργο που έχει ως θέμα τα ρουσφέτια που ζητούν οι ψηφοφόροι από τον φίλο τους Υπουργό και έργο που παίχτηκε, ως τώρα, με εκπληκτική επιτυχία, σε 373 πόλεις και χωριά, σε όλη την Ελλάδα.
   Όσοι Δήμαρχοι κ.λ.π. θέλουν να απολαύσουν τις κωμωδίες αυτές, μπορούν να επικοινωνήσουν  με τον Δημήτρη Ρήτα, τηλ. 24410-26757 και κιν. 6976074465.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου