Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Μονογραφή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για επανεισδοχή λαθρομεταναστών

Η ΕΕ και η Τουρκία μονογράφησαν στις Βρυξέλλες συμφωνία για την επανεισδοχή των παράνομων μεταναστών, μία ημέρα μετά τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους για την παροχή διευκολύνσεων στη χορήγηση βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Η συμφωνία πρέπει να υπογραφεί επισήμως, ωστόσο η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή αντανακλά το ενδιαφέρον όλων απέναντι σε μια πιο αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης και έλεγχο των συνόρων. Η εισροή παράνομων μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα και την ΕΕ έχει προκαλέσει την ανησυχία των κρατών-μελών της Συνθήκης Σένγκεν.
Η Αγκυρα ωστόσο είχε αρνηθεί στο παρελθόν να υπογράψει την συμφωνία με την ΕΕ οδηγώντας τη διαδικασία χορήγησης βίζας στους πολίτες της χώρας σε αποτυχία. Βέβαια απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα προτού χαλαρώσουν οι προϋποθέσεις χορήγησε βίζας για όλους τους Τούρκους υπηκόους.
Όπως δήλωσε διαπραγματευτής, θα ζητηθεί από την Τουρκία να συναργαστεί με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ακόμα και με την Κύπρο, να ελέγχει καλύτερα τα σύνορά της καθώς και να υπογράψει την συμφωνία με την ΕΕ για την επανεισδοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου