Τετάρτη, 27 Ιουνίου 2012

Ο Γ. Στουρνάρας νέος υπουργός Οικονομικών

Η οικονομική ομάδα Σημίτη είναι διαρκώς στα πράγματα!

Είτε με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, είτε με τον Λ. Παπαδήμο είτε τώρα με τον Ι. Στουρνάρα, το οικονομικό επιτελείο του τ. πρωθυπουργού Κ. Σημίτη είναι παρόν στα ελληνικά οικονομικά πράγματα. Και όντως είναι να απορεί κάποιος γνωρίζοντας την κατάσταση και βλέποντας τα ίδια πρόσωπα που σαφώς ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση να ανακυκλώνονται. "Μα δεν υπάρχουν άλλοι ικανοί σ' αυτή τη χώρα;" αναρωτιούνται πολλοί και τα σενάρια συνωμοσίας δίνουν και παίρνουν αλλά το πολιτικό πορσωπικό, προφανώς, δεν νοιάζεται γι' αυτά. 
Τώρα είναι πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς που επέλεξε και πρότεινε στους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη τον καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. 
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον κ. Στουρνάρα και του ανακοίνωσε ότι θα είναι ο επόμενος υπουργός Οικονομικών. Πηγές προσκείμενες στον κ. Βενιζέλο σχολίαζαν ότι τους κάνει εντύπωση πως ο κ. Σαμαράς αποφεύγει την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών σε στέλεχος του κόμματός του και αναζητεί σταθερά πρόσωπο από τον χώρο του... ΠαΣοΚ!

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του πρωθυπουργού ήταν λακωνική σχετικά με την επιλογή: «με απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, υπουργός Οικονομικών ορίζεται ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ, κ. Ιωάννης Στουρνάρας».

Χθες εξ άλλου πραγματοποιήθηκε στην οικία του πρωθυπουργού στην Κηφισιά,  σύσκεψη μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη, παρουσία τόσο του νέου υπουργού ΟΙκονομικών κ. Στουρνάρα όσο και του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρ. Σταϊκούρα. Η σύσκεψη είχε αρχίσει στις 7.30 μμ. 
Πριν από αυτή τη σύσκεψη ο κ. Σαμαράς είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Χρ. Σταϊκούρα.
«Δεν ξέρω πόσο αισιόδοξος είμαι. Θα πρέπει πρώτα να μιλήσω με τους εταίρους μας» δήλωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ι. Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.
Ο κ.Στουρνάρας δήλωσε ότι η εντολή που έλαβε είναι σκληρή δουλειά, ενώ ευχαρίστησε τους αρχηγούς για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν να αναλάβει το κρίσιμο αυτό υπουργείο.

Από την Οξφόρδη στην Αθήνα

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είναι γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) μέχρι και σήμερα, γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. 
Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 

Εχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1986-1989), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (1994-2000) και ήταν στη βασική διαπραγματευτική ομάδα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. 
Στη συνέχεια διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας και εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.

Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. 
Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου