Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Πυρετώδεις προετοιμασίες στην Αθήνα εν όψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Παρουσία Αβραμόπουλου αντί Σαμαρά

Με εντατικούς ρυθμούς προετοιμάζεται η ελληνική αντιπροσωπία και ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν πρέπει να ταξιδέψει. Παράλληλα, το ενδεχόμενο να συνοδεύσουν τον κ.
Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες εξετάζουν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φ.Κουβέλης, καθώς κάτι τέτοιο ήταν στα σχέδιά τους το προηγούμενο διάστημα.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται ήδη σε επαφή με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, ενώ σήμερα το πρωί έχει συγκαλέσει σύσκεψη με τα στελέχη που θα μεταβούν στις Βρυξέλλες και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. 

Στο επίσημο δείπνο των αρχηγών κρατών, την Πέμπτη, ο κ. Αβραμόπουλος θα θέσει το ζήτημα της επιμήκυνσης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που προβλέπει η δανειακή σύμβαση, αλλά προεξοφλείται ότι ακόμη και αν υπάρξουν τοποθετήσεις από την πλευρά κάποιων ευρωπαίων ηγετών, δεν θα ληφθεί απόφαση – θετική ή αρνητική.

Η συμμετοχή του Κωστή Χατζηδάκη στην κυβερνητική αποστολή και η παρουσία του στη Σύνοδο το πρωί της Παρασκευής δείχνουν ότι ο υπουργός Ανάπτυξης είναι πρόσωπο-κλειδί στο νέο κυβερνητικό σχήμα, αναλαμβάνοντας ένα υπερενισχυμένο υπουργείο, και θα είναι καθοριστική η συμβολή του στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.
Μαζί και οι Κουβέλης - Βενιζέλος;
Ο προέδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης θα έχουν συνάντηση στις 14:00 για το θέμα της εκπροσώπησης της χώρας στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, μετά τα  προβλήματα ασθενείας που παρουσίασαν ο Αντ.Σαμαράς και ο Β.Ράπανος.


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ.Κουβέλης είχε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό το Σάββατο στον οποίο και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση. Την ίδια ημέρα συνομίλησε και με τον κ. Ράπανο – για τον οποίον υπάρχει η αίσθηση στη ΔΗΜΑΡ ότι τελικά θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών.
Στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα το μεσημέρι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αναμένεται να ξεκαθαριστεί εάν τελικά θα υλοποιηθεί η πρόταση να συνοδεύσουν στις Βρυξέλλες και οι δύο αρχηγοί τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, δηλαδή τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.
Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά ο κ. Κουβέλης είχε προτείνει να συνοδεύσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ – πρόταση που επανέφερε και ο κ. Βενιζέλος ζητώντας να υπάρξει «μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα», χωρίς να μπει σε ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Όπως λένε από τη Δημοκρατική Αριστερά, η πρόταση είχε το νόημα να δοθεί ισχυρό μήνυμα στην τρόικα για τη συνοχή της νέας τρικομματικής κυβέρνησης και της ανάγκης να στηριχθεί ο πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση.
Μετά τη συνάντηση που θα έχουν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, πιθανότατα, θα επισκεφθούν τον Αντώνη Σαμαρά στο Αττικό Νοσοκομείο. Ο κ. Σαμαράς πρόκειται να λάβει εξιτήριο σήμερα 5 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου