Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Γεμάτος νερό ο κρατήρας Σάκλετον στη Σελήνη

Ένας από τους μεγαλύτερους κρατήρες στη Σελήνη που αποτελεί εδώ και καιρό αντικείμενο μελέτης διαθέτει σύμφωνα με την τελευταία έρευνα που έγινε σε αυτόν μεγάλα αποθέματα παγωμένου νερού.

Η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αφού ο κρατήρας Σάκλετον που βρίσκεται στον Νότιο Πόλο του δορυφόρου μας αποτελούσε έτσι και αλλιώς ένα από τα πιθανά σημεία προσεδάφισης μιας επανδρωμένης αποστολής αλλά και της δημιουργίας μιας βάσης εκεί. Η ύπαρξη νερού εκεί δείχνει ότι ο Σάκλετον αποτελεί πλέον ιδανικό σημείο προσεδάφισης και δημιουργίας βάσης.

Ο κρατήρας-ωκεανός

Ο Σάκλετον έχει διάμετρο 19 χλμ και βάθος 3 χλμ, το βάθος του είναι παρόμοιο με εκείνο των ωκεανών στη Γη. Οι κρατήρες των πόλων της Σελήνης είναι σχεδόν μόνιμα σε πλήρες σκότος κάτι που τους μετατρέπει σε «παγίδες ψύχους» όπως αναφέρουν οι ειδικοί που εκτιμούν ότι πολλοί εξ αυτών διαθέτουνμεγάλα αποθέματα πάγωμένου νερού στο υπέδαφος τους.
Η αποστολή LCROSS αποκάλυψε ότι το 5% της μάζας του κρατήρα Cabeus αποτελείται από παγωμένο νερό. Ομως μέχρι σήμερα δεν είχε καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί κάτι ανάλογο στον κρατήρα Σάκλετον. Μάλιστα η ιαπωνική αποστολή Kaguya που τον επισκέφτηκε δεν εντόπισε ίχνη πάγου σε αυτόν.

Η ανακάλυψη

Ο δορυφόρος LRO που εξερευνά και χαρτογραφεί τη Σελήνη έστρεψε τα όργανα του στο εσωτερικό του κρατήρα και η έρευνα υπέδειξε την παρουσία παγωμένου νερού.Ο δορυφόρος έριξε μέσα στον κρατήρα δέσμες υπέρυθρου φωτός και μέτρησε στη συνέχεια την αντανάκλαση που υπήρξε. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι ο Σάκλετον έχει μεγαλύτερη αντανάκλαση από όλους τους γειτονικούς του κρατήρες φαινόμενο που υποδεικνύει την ύπαρξη πάγου.

«Πιθανολογούμε ότι η ποσότητα του παγωμένου νερού στον κρατήρα αντιστοιχεί στο 20% της μάζας του αλλά θα πρέπει να μην βιαστούμε ακόμη να πανυγηρίσουμε μέχρι να επιβεβαιωθεί η ανακάλυψη αφού τελικά η ποσότητα του νερού μπορεί να είναι σημαντικά μικρότερη» αναφέρει η γεοφυσικός Μαρία Ζούμπερ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature.
πηγή:.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου