Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012

Η χαριστική βολή στον ΓιώργοΚοτζαμπάσηδες και νταβατζήδες «πυροβόλησαν» στο παρά πέντε της αποκάλυψης των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία.

Η ιστορία είναι διδακτική. Πριν από περίπου ένα μήνα, στο Βερολίνο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών, γυρίζοντας το βλέμμα του προς τον αντίστοιχο πρόεδρο του ελληνικού ΣΕΒ, είπε αυτό που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι Έλληνες. Διερωτήθηκε για τον βαθμό πατριωτισμού των επιχειρηματιών στην Ελλάδα, όταν, αντί να επενδύουν στη χώρα τους και στη χειρότερη περίπτωση να διατηρούν τα χρήματά τους σε ελληνικές τράπεζες, αυτοί εξάγουν τα κεφάλαιά τους σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Οι παρόντες Έλληνες επιχειρηματίες έκαναν πως δεν άκουσαν.


Εδώ και περίπου δέκα ημέρες, έγινε γνωστό πως η Ελλάδα και η Ελβετία βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της διακρατικής συμφωνίας, η οποία προβλέπει την άρση του τραπεζικού απορρήτου, προκειμένου να φορολογηθούν τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί στις ελβετικές τράπεζες από Έλληνες ιδιώτες. Η Ελλάδα δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το να μιμηθεί το παράδειγμα των Η.Π.Α. και της Γερμανίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών κατάφεραν να εντοπίσουν τους λογαριασμούς των πολιτών τους, ώστε και να φορολογηθούν αλλά και σε ένα μεγάλο ποσοστό να επαναπατριστούν.

Γιατί, όμως, τα λέμε όλα αυτά. Ένα παλιό αγωνιστικό τραγούδι αρχίζει με τον στίχο «Μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά…». Πολλά χρόνια μετά, φαίνεται πως το τραγούδι αυτό είναι εξαιρετικά επίκαιρο.

Η zougla.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως το τελευταίο διάστημα, τις τελευταίες εβδομάδες για την ακρίβεια, πριν και μετά τη δημοσιοποίηση της επερχόμενης συμφωνίας Ελλάδος - Ελβετίας, πολλοί γνωστοί επιχειρηματίες, οι οποίοι δημόσια κραδαίνουν τη σπάθη του πατριωτισμού, ανέξοδα βέβαια, εξήγαγαν στο εξωτερικό τα χρήματά τους με ρυθμό 150 εκατ. ευρώ την εβδομάδα. Συγκεκριμένος επιχειρηματίας, πασίγνωστος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πολυσχιδή επιχειρηματική δραστηριότητα, έχει τη δυνατότητα να επηρεάζει και να διαμορφώνει καταστάσεις.

Πολύ πρόσφατα, δύο από αυτούς τους επιχειρηματίες, με δραστηριότητες από τα καράβια έως τις εκδόσεις και από τον τραπεζικό τομέα έως τη… διύλιση του καπιταλιστικού κώνωπα, συναντήθηκαν. Στο μενού συμπεριλαμβάνονταν η ανάλυση περί της πολιτικής συγκυρίας, ο εντοπισμός του «εχθρικού στόχου» και στη συνέχεια ο εκμηδενισμός του. Με λίγα λόγια ,οι δύο αυτοί επιχειρηματίες συναποφάσισαν τον πολιτικό θάνατο εκείνου ο οποίος τόλμησε να απειλήσει το απυρόβλητο των τραπεζικών καταθέσεών τους.

Οι δύο αυτοί επιχειρηματίες, όπως επισημάνθηκε, διαθέτουν τη δυνατότητα άσκησης επιρροής στην κοινή γνώμη και άρα στα πολιτικά υποσυστήματα. Μετά τη συνάντηση, δρομολογήθηκε η διαδικασία «αποκαθήλωσης».

Πριν από μία εβδομάδα, ακόμη και οι αναλυτές σε διατεταγμένη υπηρεσία αναγκάστηκαν να ομολογήσουν πώς άρχισε δειλά δειλά ο πόλεμος μεταξύ Πολιτικής και Τραπεζιτών. Δεν μπορούσαν να κάνουν και αλλιώς, αφού στον πυρήνα των αποφάσεων της 26ης-27ης Οκτωβρίου εμπεριέχεται η κήρυξη αυτού του πολέμου. Με διακριτικότητα πάντα και με κομψή ορολογία, το Βερολίνο επί της ουσίας αποφάσισε να προχωρήσει στις πρώτες αψιμαχίες σε επίπεδο εμπροσθοφυλακής. Στην επόμενη φάση, η επίθεση θα αφορά στη φορολογία των χρηματιστηριακών συναλλαγών.


Ο πόλεμος αυτός στην Ελλάδα αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, αφού η αντιπαλότητα ενισχύεται και από το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε, οι Έλληνες τραπεζίτες κατ’ έθιμον κατάφερναν με μία ελάχιστη μετοχική συμμετοχή να απολαμβάνουν τους πλήρους ελέγχους των τραπεζικών ιδρυμάτων, ελέω διαπλοκής.

Οι δύο συνδαιτυμόνες έλαβαν τις αποφάσεις τους. Η κοινή γνώμη δεν εντόπισε αμέσως την αλλαγή. Το Μαξίμου, όμως, την αντελήφθη αμέσως. Οι καταγγελίες του πρωθυπουργού στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου ήταν αόριστες μεν, ακριβείς δε. Οι αναφορές σε «κανάλια που χρηματοδοτούνται από τράπεζες χωρίς να πληρούν τα κριτήρια» δεν ήταν απλώς προειδοποιητικές βολές. Οι δύο επιχειρηματίες εκ των πραγμάτων και εκ των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους αντιπροσωπεύουν όλη την γκάμα των συμφερόντων που θίγονται άμεσα από τη νέα πραγματικότητα σε περίοδο πολυεπίπεδης κρίσης.

Για του μυημένους, ωστόσο, η αλλαγή ήταν εντυπωσιακά ανιχνεύσιμη από τις πρώτες μάλιστα κουβέντες των εκπροσώπων των δύο επιχειρηματιών στον γυάλινο κόσμο του πολιτικού θεάματος. Άναρθρες πολεμικές κραυγές, γυάλινα βλέμματα, ιαχές και στο τέλος... κατάρες, με την ευχή να καταπέσει στο πυρ το εξώτερον ο εχθρός.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η κατάσταση εξελίχθηκε σε παραληρηματική, εν όψει της ψηφοφορίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Διαπιστώθηκε ταύτιση ακόμη και στους τίτλους των πρωτοσέλιδων. Στην πολιτική, κυρίως δε την πολιτική που ασκεί ο θεσμικός υπόκοσμος αυτής της χώρας, αυτή η ταύτιση αποκαλείται... συντονισμός ενεργειών.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το εάν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών γνώριζε λεπτομέρειες από την εξυφαινόμενη ίντριγκα, όταν αναρωτιόταν για τον βαθμό πατριωτισμού της ελίτ των Ελλήνων επιχειρηματιών. Το μόνον σίγουρο είναι πως με τις τελευταίες εξελίξεις θα αναρωτιέται για το πώς κατάφεραν εν μία νυκτί δύο επιχειρηματίες με προφανή αντιπαλότητα να δρομολογήσουν μία τόσο περίπλοκη εκστρατεία, υψώνοντας μάλιστα μία αποτελεσματική… αντένα εκπομπής... μεγάλης εμβέλειας. 
 
Δημοσιεύθηκε 5 Νοεμβρίου 2011, πηγή:http://hellenikathemata.blogspot.gr/2011/11/blog-post_1205.html

3 σχόλια:

 1. ΤΕΛΙΚΑ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΣΤΟΧΟΣ ?...

  Πριν ένα χρόνο τα "μεγαλοστελέχη" της παράταξης ξεκίνησαν μια έντονη πίεση στον τότε Πρωθυπουργό για να αναλάβει "πρωτοβουλίες". Τα μεγαλοστελέχη αυτά στηρίχτηκαν - χωρίς καν να τηρούνται τα προσχήματα - από συγκεκριμένα ΜΜΕ με πρώτο από όλα το ΜEGA.

  Η πίεση αυτή κορυφώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, όταν το ένα μετά το άλλο, τα γνωστά μεγαλοστελέχη, κουνούσαν, με θράσος, το δάχτυλο και ζητούσαν την παραίτηση του Παπανδρέου. Η μια δήλωση διαδεχότανε την άλλη και τα ...δάκρυα που προκαλούσε η κοινωνική ευαισθησία των συγκεκριμένων στελεχών δεν είχαν τελειωμό.

  Δεν δίστασαν να λένε - σε προεκλογική περίοδο (Λοβέρδος) - ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ψηφίσουμε Σαμαρά, αν εκλεγεί πρώτο κόμμα η ΝΔ, (σε ποια χώρα του κόσμου ένα κόμμα λέει εκ των προτέρων τι θα πράξει), έτσι ώστε να αναρωτηθεί, λογικά, ο ψηφοφόρος, "αν είναι να ψηφίσω Σαμαρά μέσω του ΠΑΣΟΚ γιατί να μην ψηφίσω κατευθείαν τη ΝΔ ;". Αντί δηλαδή, να αυξήσει τα ποσοτά του, για να έχει μεγαλύτερο ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης, εκ των προτέρων δήλωνε ότι θα στήριζε ενα δεξιό σχηματισμό.

  Και τέλος, πολλά από τα μεγαλοστελέχη έβλεπαν τον εαυτό τους στην Κυβέρνηση Σαμαρά και έδιναν μάχες, με ότι αυτό σήμαινε για τον εκλογικό αγώνα, που διεξήγαγε το κόμμα τους, το ΠΑΣΟΚ. Είναι άλλη συζήτηση το εάν έπρεπε να συμμετέχουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κυβέρνηση και άλλο ότι θα έπρεπε να συμμετέχουν τα συγκεκριμένα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κύριε Βαγγέλη μας.
  Δηλαδή ο Παπανδρέου...έφυγε; έφυγε μόνος του; Έφυγε γιατί...βαρέθηκε;

  ΡΕΕΕ! Ντροπή. Όλοι εδώ ζούμε και όλοι βλέπουμε την πραγματικότητα, εκτός εάν δεν θέλουμε;

  Πότε πήγε ο Παπανδρέου στην Ευρώπη και όταν γύρισε τα ΜΜΕ και οι "προστατευόμενοι" δεν τον..έθαψαν;

  Πότε μάθαμε την αλήθεια για το έλλειμμα; Ποιος από το ΠΑΣΟΚ του ..Βαγγέλη σήκωσε το ανάστημά του και υπερασπίστηκε την Ελλάδα και το Πασόκ ;

  Ποιος συναντιόταν κρυφά και απόκρυφα με τους ΙΔΙΟΥΣ νταβατζήδες του Καραμανλή;

  Τί έκανε ο Βαγγέλης όταν ο Σαμαράς ..μαμούσε και έδερνε κατά των αποφάσεων του Παπανδρέου και του Πασόκ ;
  Πότε, κύριε Βαγγέλη μας υπερασπίστηκες τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όταν ΟΛΟΙ τους κατηγορούσαν ότι παραποίησαν το έλλειμμα;
  Ποιος τον υπονόμευσε ώστε να παραιτηθεί για να γίνει "αποδεκτός" ο Αντωνάκης;
  Ποιος στις εκλογές βγήκε και ζήτησε ΣΥΓΓΝΩΜ Η ! «αναγνωρίζοντας¨!!! Ότι ο Παπανδρέου έσφαλε και άρα γιατί να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ;
  Αν, έσφαλε ο Παπανδρέου ΕΣΥ!!! Σήμερα τίνος το πρόγραμμα θα πας να υπερασπιστείς; Το δικό σου, όταν ήσουν υπουργός Άμυνας, ή του Σαμαρά που ήταν ..αντιπολίτευση;
  Και τι θέλεις τώρα να αλλάξεις όνομα στο ΠΑΣΟΚ; Αυτό θα ήταν το μεγαλύτερο δώρο που θα μας έκανες. ΝΑ ΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΤΟΥΣ…ΣΥΝ-ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΕΣ ΤΟΥ !!
  'Εγώ"...δεν σε εμπιστεύτηκα ποτέ !

  "Εγώ" ! δεν σε πίστεψα ποτέ !

  "Εγώ" σαν οικονομολόγος δεν σε κατάλαβα ποτέ !

  "Έγώ " σαν απλός πολίτης δεν πίστεψα ποτέ σε όσα έλεγε, πάντα, και καμπύλες και αγκύλες...!

  "Εγώ" από τώρα! αγωνίζομαι ΦΑΝΕΡΑ με όλες μου τις δυνάμεις για την Ελλάδα που ήξερα και όχι αυτή που "εφτιαξες " με τον Αντωνάκη σου !

  "Εγώ" δεν σου αναγνωρίζω το δικαίωμα οποιασδήποτε συμμετοχής σε κυβέρνηση Σαμαρά !

  "Εγώ" σου λέω ανοιχτά και καθαρά: Βαγγέλη δεν ήσουν ποτέ Πασόκ ! ΄Ησουν πάντα ο εαυτός σου.

  ΔΕΝ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙΣ ΠΛΕΟΝ !

  Φύγε να με διευκολύνεις, αλλιώς θα σε "πολεμήσω" με όλα μου τα επιχειρήματα και με όλες μου τις δυνάμεις.

  Έχει δεξιά νοοτροπία και ΑΔΕΞΙΑ συμπεριφορά και αντίληψη .

  ΑΑΑΑ! Η σιωπή ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ …."ΧΡΥΣΟΣ" !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Γιατί ίσως ήταν η τελευταία φορά που ψηφίσαμε ΠΑΣΟΚ

  Είναι δυνατόν μετά από τόση πολεμική και απαξίωση να περίμενε κανείς περισσότερο ποσοστό; Και πάλι καλά..
  Όμως θα πρέπει να ανασυνταχτεί η παράταξη και ο Βενιζέλος να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για το ποσοστό του κινήματος,
  γιατί αυτός ήταν που πριόνισε την καρέκλα του ΓΑΠ και αντί να στηρίξει τις επιλογές του τότε πρωθυπουργού που στην πορεία δικαιώθηκε σε αρκετά σημεία καραδοκούσε πώς θα πάρει την ηγεσία του κόμματος.
  Αυτός ήταν που συνέργησε στο πραξικόπημα κατά του ΓΑΠ και αυτός είναι που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στη συνείδηση των πασόκων.
  Όφειλε να στηρίξει το Γιώργο ως τις εκλογές και μετά να διεκδικούσε την προεδρία,αν το ΠΑΣΟΚ καταποντιζόταν.
  Διώχνοντας το ΓΑΠ από την προεδρία ήταν σα να του επέρριπτε όλες τις ευθύνες για το χάλι στο οποίο βρεθήκαμε.
  Και όλοι ξέρουμε ότι δεν ήταν ο αποκλειστικός υπεύθυνος.
  Ας φροντίσει λοιπόν ο Μπένυ για το καλό της παράταξης να συσπειρώσει το κίνημα και να συστρατευτεί με όλα τα στελέχη νέα και παλιά,
  γιατί ίσως ήταν η τελευταία φορά που ψηφίσαμε αυτό το ΠΑΣΟΚ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή