Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013

Αποκάλυψη των ψαριών στην Ισλανδία: Εκατομμύρια ρέγγες νεκρές στις ακτές!


Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί την μάζα των ψαριών να πεθαίνουν στην Ισλανδία όπου περίπου 30.000 τόνοι ρέγγας, αξίας £ 18.900.000, βρέθηκαν νεκρές στο Kolgrafafjorour, ένα μικρό φιόρδ, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου Snæfellsnes, δυτικά της χώρας.

Ο βιολόγος Robert Arnar Stefánsson, που έσπευσε στον τόπο της συντριβής, εκτιμά ότι περίπου 7.000 τόνοι ρέγγας υπάρχουν διάσπαρτες στις ακτές, ενώ ο υπόλοιπος αριθμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των υδάτων.
Το ίδιο περιστατικό συνέβη και τον περασμένο Δεκέμβριο με παρόμοιες αναλογίες ενώ πιστεύεται ότι προκλήθηκε από έλλειψη οξυγόνου στα νερά του φιόρδ.
Οι ανησυχίες για την οικονομική ζημία προκάλεσε το Ινστιτούτο Θαλασσίων Ερευνών της Ισλανδίας και και την κυβέρνηση να κατανείμει κονδύλια για την έρευνα, και παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για την μυρωδιά του σάπιου ψαριού, ενώ υπάρχει ο φόβος εξάπλωσης επιδημιών, καθώς η αποσύνθεση της ρέγγας θα μπορούσε να απειλήσει την υγεία των πουλιών κατά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Ο κλάδος της αλιείας είναι ένα σημαντικό μέρος της ισλανδικής οικονομίας, το οποίο αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ του συνόλου των εξαγωγών της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου