Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013

Στη φυλακή ο "φτερωτός γιατρός" και πρώην δήμαρχος ΘεσσαλονίκηςΣε ανύποπτο χρόνο ο άλλοτε «φτερωτός γιατρός» και τώρα ισοβίτης πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει με εξομολογητική διάθεση «και τώρα τα ψέματα τελείωσαν».
Το πλήρωμα του χρόνου ήρθε και από σύμβολο του ελληνικού αθλητισμού πέρασε το κατώφλι των φυλακών στα Διαβατά και εισήλθε στο κελί του μετά την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, που τον καταδίκασε για υπεξαίρεση σε ισόβια κάθειρξη.
Προηγουμένως και πριν από τη μεταγωγή του στις φυλακές είχε ζητήσει τον λόγο στο Δικαστήριο, για να δηλώσει πως είναι αθώος και πως πρόκειται για «πολιτική δίκη». Είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που κατά τη διάρκεια της περιόδου της Μεταπολίτευσης Έλληνας πολιτικός καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για διαφθορά. Υπ' αυτήν την έννοια, το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, το οποίο ανακοίνωσε με λεπτομέρειες ο πρόεδρος του δικαστηρίου Γιώργος Αποστολάκης, ενδεχομένως να αποτελεί και αφετηρία αλλαγής στον τρόπο με τον οποίο η Δικαιοσύνη θα αντιμετωπίζει τα φαινόμενα διαφθοράς και υπονόμευσης του δημοσίου συμφέροντος από τούδε και εξής.Πρώτη νύχτα πίσω από τα κάγκελα...

Το απόγευμα της Τετάρτης ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πέρασε το κατώφλι της φυλακής των Διαβατών που μοιράζεται το κελί μαζί με άλλους εννέα κρατουμένους.
«Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ενδόμυχα κανένας Θεσσαλονικιός και κανένας Έλληνας δεν πιστεύει ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τους πρόδωσε. Θα περιμένω την απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου. Κάποιοι θα πεθάνουν με τις τύψεις τους» δήλωνε ο πρώην δήμαρχος λίγο μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Η σύζυγός του κα Ελένη Σωτηριάδου-Παπαγεωργοπούλου, εμφανώς καταβεβλημένη δήλωσε στην ΕΤ3 ότι ο άνδρας της δεν κοιμήθηκε όλο το βράδυ, ενώ τόνιζε διαρκώς πως άδικα καταδικάστηκε και πως ένας ένοχος "συνδικαλιστής του ΠΑΣΟΚ ενώ αρχικά δήλωνε πως ο δήμαρχος δεν γνώριζε τίποτα για την υπεξαίρεση τον πήρε στο λαιμό του την τελευταία ημέρα της δίκης".
Μιλώντας για τον εγκλεισμό του στη φυλακή είπε ότι «του δώσαμε τα απαραίτητα πράγματα. Δεν κοιμηθήκαμε όλο το βράδυ. Πέσαμε στον Καιάδα, δεν το περιμέναμε».

O Μιχάλης Λεμούσιας

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος με τη σύζυγό του
Ο Β. Παπαγεωργόπουλος με τη σύζυγό του
Η κα Παπαγεωργοπούλου, είπε επίσης πως  «είναι η πρώτη φορά που χωρίζουμε ύστερα από 40 χρόνια». Χαρακτήρισε «κατάπτυστη» την κατάθεση του Γιάννη Μπουτάρη στο δικαστήριο, ενώ ερωτηθείσα ποιους εννοούσε ο σύζυγός της στο τέλος της χθεσινής ακροαματικής διαδικασίας λέγοντας «κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις» απάντησε: «Εννοούσε την πολιτική αγωγή και τη διοίκηση Μπουτάρη».Ο Παναγιώτης Σαξώνης οδηγείται σιδηροδέσμιος στην φυλακή
«Δεν συμμετείχε καθόλου σε όσα γίνονταν, ούτε υπέγραφε ποτέ τίποτε. Από πού να το φανταστεί; Ο σύζυγός μου είναι διαμάντι, ο τιμιότερος άνθρωπος. Έπεσε θύμα σκευωρίας» τόνισε με έμφαση στον Alpha η κυρία Παπαγεωργοπούλου.
Όταν ρωτήθηκε για παλαιότερες δηλώσεις του τότε ταμία του δήμου Παν. Σαξώνη, ότι ο ίδιος έδινε χρήματα στον γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια και αυτός με τη σειρά του τα έδινε στον τότε δήμαρχο, η Ελένη Παπαγεωργοπούλου απάντησε: «Ο Σαξώνης μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Δεν έχει φέρει ούτε έναν μάρτυρα».
Η ισόβια καταδίκη του Β. Παπαγεωργόπουλου έχει προκαλέσει σοκ στον πολιτικό κόσμο. Η ΝΔ χθες ανακοίνωσε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος, «η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της σέβονται όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Και είναι αυτονόητο ότι μετά τη σημερινή καταδίκη του κ. Παπαγεωργόπουλου αναστέλλεται, σύμφωνα με το καταστατικό και κατά πάγια τακτική, η κομματική του ιδιότητα μέχρι την τελεσιδικία της σχετικής απόφασης».
Παράλληλα, τονίζει ότι «υποδείξεις σε θέματα πολυετών καθείρξεων ή ισοβίων δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία από τον Σύριζα. Ποιοι μιλάνε; Εκείνοι που υπερασπίζονται δημοσίως ληστές, βιαστές, τρομοκράτες και βαρυποινίτες;».

H απόφαση - βόμβα

Έπειτα από μία απόφαση-βόμβα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για ισόβια καταδίκη, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και οι Μ. Λεμούσιας - Π. Σαξώνης οδηγήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στις φυλακές Διαβατών. 
Με χειροπέδες
Με χειροπέδες που σκεπάζει επιμελώς με την καμπαρντίνα του
Σε ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά ατμόσφαιρα, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου για ισόβια κάθειρξη, δίχως ελαφρυντικά, σχετικά με την υπεξαίρεση-μαμούθ από τα ταμεία του δήμου και υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του βούρκωσε μέσα στην αίθουσα.
Κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια, έκρυψε επιμελώς με την καπαρντίνα του τις χειροπέδες και επιβιβάστηκε στην κλούβα του Τμήματος Μεταγωγών.

Αναλυτικά, ο πρόεδρος του δικαστηρίου υποστήριξε ότι: «Δεν μπορεί ένας δημόσιος άρχοντας να αποφασίσει να κλέψει ξαφνικά το 1999, το αδίκημα δεν είναι πρωτογενές», ενώ πρόσθεσε ότι: «Η εγκληματική δράση Παπαγεωργόπουλου - Λεμούσια αποκλείει ότι έζησαν έντιμο βίο πριν από το αδίκημα της υπεξαίρεσης».


Ο κ. Παπαγεωργόπουλος σίγουρα δεν περίμενε αυτήν την εξέλιξη της δίκης...

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος υποστηρίζει πως οι δύο από τους κατηγορουμένους της υπεξαίρεσης Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας δεν μπορεί να έχουν κανένα ελαφρυντικό, διότι πιστεύει πως και πριν από το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης -σε άλλα αξιώματα που κατείχαν- έκλεβαν και πάλι χρήματα.
Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε το χέρι και ζήτησε τον λόγο, τονίζοντας: «Με όλο τον σεβασμό, επαναλαμβάνω ότι ουδεμία απολύτως σχέση έχω με την υπόθεση. Είμαι βέβαιος ότι κάποιοι θα πεθάνουν με τύψεις».
Απευθυνόμενος στον πρώην δήμαρχο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Γιώργος Αποστολάκης, σημείωσε: «Πάντως, εμείς δεν θα είμαστε αυτοί».
Ο Μ. Λεμούσιας κατά την έξοδό του από το δικαστήριο δήλωσε ότι: «Η διαδικασία έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο, καμία κατηγορία. Δυστυχώς, περάσαμε στη ρωμαϊκή εποχή». 

Οι κατηγορίες

Ο Παναγιώτης Σαξώνης κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση και πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη περί καταχραστών του Δημοσίου και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια κατ' εξακολούθηση στην υπεξαίρεση, ενώ ο Μιχάλης Λεμούσιας για ηθική αυτουργία στην υπεξαίρεση και απλή συνδρομή σε πλαστογραφία.
Αθώοι κρίθηκαν οι πρώην αντιδήμαρχοι Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης, Μιχάλης Ζορπίδης και Θόδωρος Αθανάσαρος. 
Το δικαστήριο επίσης όρισε το συνολικό ποσό της βεβαιωμένης υπεξαίρεσης σε 21,1 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου