Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Συνήγορος υπόδικου για βιασμούς η Ζωή Κωνσταντοπούλου




Πώς είναι δυνατόν να συμβιβάσει κάποιος τον αριστερό πολιτικό λόγο και την άτεγκτη στάση ως προς την πολιτική ηθική με την αντιδεοντολογική συμπεριφορά μιας δικηγόρου που υπερασπίζεται έναν βιαστή και με την παρελκυστική-δικανική τακτική να διασφαλίζει την ατιμωρησία του.
Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση του Γ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και δικηγόρου του βιαστή τεσσάρων αλλοδαπών γυναικών, οι οποίες από το 2005 βασανίζονται από τον εφιάλτη της ατιμωρησίας του φερόμενου ως δράστη.

To χρονικό του εφιάλτη



Η συγγραφέας Νάταλι Κάρνιφ
Η συγγραφέας Νάταλι Κάρνιφ
Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από τον Μάρτιο του 2005. Τότε τέσσερις τουρίστριες, η Ντάνα Σέιντ από την Αυστραλία, η Νάταλι Κάρνιφ από τον Καναδά, μια ακόμη Αυστραλή τουρίστρια και μια Βορειοευρωπαία, κατήγγειλαν ότι είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά στη χώρα μας από τον ίδιο άντρα, τον Εμμαν. Αριστ. (σ.σ. η υπόθεση εκκρεμεί στον Άρειο Πάγο).

Οι καταγγελίες τους ωστόσο «έπεσαν» στο κενό, καθώς οι υποθέσεις, μετά από αναρίθμητες αναβολές, καθυστερήσεις και ενστάσεις για τυπικούς λόγους που προέβαλε κατά κύριο λόγο η δικηγόρος του κατηγορούμενου (και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ), κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, δεν έχουν ακόμα δικαστεί, με τις καταγγέλλουσες να έχουν εμπλακεί σε μια δικαστική οδύσσεια.

Αρχικά, το δικαστήριο είχε οριστεί για τις 13 Νοεμβρίου 2006, ωστόσο πήρε αναβολή λόγω παρουσίας της συνηγόρου του κατηγορουμένου σε άλλη δίκη. Τον Φεβρουάριο του 2007 έγινε διαχωρισμός της δίκης για την Βορειοευρωπαία και ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια χωρίς ελαφρυντικά, ενώ η δίκη για τα υπόλοιπα τρία θύματα πήρε αναβολή.

Στις 2 Ιουλίου 2007, η δίκη αναβλήθηκε εκ νέου λόγω απουσίας δύο θυμάτων και τεσσάρων μαρτύρων.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι από την 1η Οκτωβρίου 2008 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2011 (!), η δίκη συνεχώς αναβάλλονταν, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η κυρία Κωνσταντοπούλου ή βρισκόταν εκτός Ελλάδος ή παρίσταντο σε άλλες δίκες.

Τελικά, την 16η Μαΐου 2011 έλαβε χώρα η εκδίκαση της έφεσης σε 30 δικάσιμες οι οποίεςπραγματοποιήθηκαν μέσα σε χρονικό διάστημα 10 μηνών, ενώ στις 26 Μαρτίου 2012 επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ποινή κάθειρξης πέντε ετών και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δύο έτη.

Από εκεί και πέρα, οι αναβολές άρχισαν -και πάλι- να διαδέχονται η μία την άλλη. Αρχής γενομένης από την 26η Ιανουαρίου 2011, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε πάνω από πέντε φορές. Και σε αυτή την περίπτωση, τα περισσότερα εμπόδια έφερε η συνήγορος του κατηγορουμένου, κυρία Κωνσταντοπούλου.

Τελικά, ως ημερομηνία εκδίκασης ορίστηκε η 3η Ιουνίου 2013.

Η Νάταλι Κάρντιφ μιλώντας στην εφ. «Τα Νέα», έκανε λόγο για οδυνηρές εμπειρίες. «Το να πρέπει να κάθομαι στην ίδια σειρά με τον κατηγορούμενο για τον βιασμό μου. Να τον βλέπω να περιπλανάται στην αίθουσα του δικαστηρίου χαμογελώντας, είναι οδυνηρό». Η νεαρή από τον Καναδά ζητεί δικαίωση και την τιμωρία του φερόμενου βιαστή. Το 2010 μάλιστα σε συνέντευξή της στην εφ. VETO είχε εκφράσει τους φόβους της για την ενδεχόμενη «ασυλία» του, οι οποίοι όπως φάνηκε επαληθεύτηκαν.

Καταγγελίες-σοκ από κομματικούς συντρόφους

Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία Γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει: «Η βάρβαρη σεξουαλική κακοποίηση μαζί με φόνο της νέας γυναίκας στην Ξάνθη στις 24-12-2012, καθώς και ο ομαδικός βιασμός με φόνο φοιτήτριας στην Ινδία, συζητήθηκαν έντονα στην κοινωνία μας, πρόκειται όμως για αγανάκτηση και οργή που εκφράζεται κυρίως όταν ο βιασμός συνοδεύεται από φόνο. Ο βιασμός από μόνος του, σε άλλες περιπτώσεις, δεν έχει προκαλέσει την ίδια αντίδραση, παρότι είναι ένα κακούργημα που ξετυλίγεται τακτικότατα πίσω από κλειστές πόρτες και έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στη ζωή των θυμάτων. Επί πλέον, συχνά, τα θύματα κατηγορούνται ότι «τα ήθελαν» πράγμα που τα αποθαρρύνει να καταγγείλουν. Ακόμη όμως και στη περίπτωση καταγγελίας, η δίωξη τελείται πλημμελώς, από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, κάτι που δεν βοηθά ούτε στην αποτροπή ούτε στην τιμωρία αυτού του κακουργήματος.


(Aριστερά η καταγγέλλουσα)

Στις 8 Φεβρουαρίου 2012 εκδικάζεται στον Άρειο Πάγο αναίρεση Έλληνα πολίτη που έχει καταδικασθεί με 5 χρόνια κάθειρξης σε βαθμό Εφετείου, για το βιασμό μιας τουρίστριας το 2005. Έχει επίσης καταγγελθεί από άλλες τρεις στο αστυνομικό τμήμα της Ακρόπολης. Δυστυχώς η δίκη για αυτές τις τρεις δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, λόγω των προβλημάτων του δικαστικού συστήματος και της πρωτοφανούς παρακώλυσης της δικαιοσύνης από τη συνήγορο του βιαστή. Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε αρχικά για κατά συρροήν βιασμό 4 τουριστριών, μιας από βόρεια ευρωπαϊκή χώρα, μιας γυναίκας από τον Καναδά και δύο γυναικών από την Αυστραλία. Η δίκη όμως διαχωρίστηκε λόγω απουσίας των τριών που δεν είχαν κλητευθεί νόμιμα στις μακρινές χώρες τους, οπότε η όλη διαδικασία για αυτές χρονοτριβεί μέχρι σήμερα.

Θυμίζουμε ότι ο κατηγορούμενος για κατά συρροή βιασμούς τριγύριζε στην Πλάκα, πλησίαζε νεαρές τουρίστριες και πρότεινε να τις ξεναγήσει. Τους πρόσφερε μια τυρόπιτα όπου μέσα είχε φροντίσει να βάλει το υπνωτικό και βαρύ χάπι STILNOX, στη συνέχεια τις οδηγούσε να πιουν παραδοσιακό αλκοολούχο ποτό, για να έρθουν στο «πνεύμα των Θεών», (συνδυασμός που προκαλεί παραισθήσεις, παράλυση κλπ), μετά τις οδηγούσε σε παρακείμενο ξενοδοχείο υποβασταζόμενες, τις βίαζε και έφευγε. Η συγκεκριμένη 19χρονη τότε κοπέλα βρέθηκε μετά από ώρες από τον ξενοδόχο στο δωμάτιο αναίσθητη και σε κακή κατάσταση, οπότε κλήθηκε ασθενοφόρο και αστυνομία. Η ίδια περίπου ιστορία έχει αναφερθεί στις καταθέσεις των άλλων τριών γυναικών που έχουν καταγγείλει τον ίδιο για βιασμό.

Ο βιαστής συνελήφθη μετά από έρευνα του τοπικού αστυνομικού τμήματος στην περιοχή, να παρενοχλεί κοπέλες με τον ίδιο σκοπό, χωρίς δηλαδή να έχει διακόψει τη δράση του, και αναγνωρίσθηκε στη συνέχεια από όλες τις καταγγέλλουσες.



Η Φεμινιστική Πρωτοβουλία παρακολούθησε τη δίκη στο Εφετείο, με τις απίστευτα πολλές συνεδριάσεις, καθυστερήσεις και κωλυσιεργία, με αποκορύφωμα τη μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση απόφασης.

Από το Μάιο του 2011 που ολοκληρώθηκε η διαδικασία και προτάθηκε η ενοχή χωρίς ελαφρυντικά, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου ζήτησε τέσσερεις φορές εξαιρέσεις έδρας, εκτός από τις αμέτρητες διακοπές που ζητούσε γιατί «είχε μια άλλη δίκη», η απόφαση εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2012, δηλαδή μετά από 10 μήνες και 30 συνεδριάσεις. Ως συνήθως, και σ’ αυτή τη δίκη, καταγγέλθηκαν οι γυναικείες οργανώσεις που ήμασταν παρούσες.

Ζητούμε την καταδίκη των βιαστών και την επιβολή των προβλεπόμενων αυστηρών ποινών και δεν δεχόμαστε το κακούργημα αυτό να αξιολογείται ως σοβαρό μόνο όταν συνοδεύεται από φόνο. Ο βιασμός είναι βία, παραβίαση του σώματος της γυναίκας (συνήθως συνοδεύεται και από άλλες σωματικές βλάβες), και στη συνέχεια ψυχικό τραύμα, για όλη την υπόλοιπη ζωή της. Παράλληλα είναι πηγή φόβου για τις γυναίκες σε πολλές συνθήκες ζωής, συχνά μέσα στο ίδιο το σπίτι, στο φιλικό περιβάλλον, στο σχολείο, στο δρόμο, και για κάθε ηλικία.

Ζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα βιασμού. Ζητούμε από τα δικαστήρια να μην δείχνουν επιείκεια και να μην αναγνωρίζουν ελαφρυντικά σε αυτού του είδους τα κακουργήματα. Ζητούμε από τον Άρειο Πάγο να εκδικάσει κατά προτεραιότητα την αναίρεση στην υπόθεση αυτή ώστε η καταδίκη να καταστεί αμετάκλητη πριν την εκδίκαση σε πρώτο βαθμό της υπόθεσης για τις καταγγελίες βιασμού από άλλες τρεις γυναίκες, στις 3 Ιουνίου 2013».


Η zougla.gr επικοινώνησε με την Σίσσυ Βωβού, μέλος της Φεμινιστικής Πρωτοβουλίας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ η οποία δήλωσε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για τη δικαίωση των θυμάτων ενώ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8 Φεβρουαρίου, ώρα 9.30 το πρωί έξω από τον Άρειο Πάγο.

Η γραμματέας του τομέα γυναικών του ΠΑΣΟΚ, Ζέφη Δημαδάμα μιλά στη zougla.gr και καταγγέλλει την καθυστέρηση απόδοσης δικαιοσύνης για την εν λόγω υπόθεση ενώ καλεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου να επιδείξει τον ίδιο ζήλο και την ίδια μαχητικότητα που επέδειξε σε άλλες υποθέσεις.

«Πρέπει να δοθεί μια απάντηση από την κ. Κωνσταντοπούλου και να ξεκαθαρίσει τη θέση της στην υπόθεση αυτή όπου ο ένας κατηγορούμενος για βιασμό 4 γυναικών ζει 8 χρόνια χωρίς να μπορεί να δοθεί η ποινή για τα κακουργήματα τα οποία έχει κάνει. Θα πρέπει να έχει μια ευαισθησία στα θέματα της βίας κατά των γυναικών και ως βουλευτής και ως νομικός και ως γυναίκα. Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν νομικά τερτίπια για αυτή την περίπτωση» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Δημαδάμα. 




Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει την Ζωή Κωνσταντοπούλου κάνοντας λόγο για διαρκείς και εντεινόμενες, πολύμορφες επιθέσεις εναντίον της εκ μέρους πολιτικών κέντρων και τηλεοπτικών σταθμών εναντίον της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και με στόχο τη συγκάλυψη της υπόθεσης για τη λίστα Λαγκάρντ. Κατά πληροφορίες πάντως η Κουμουνδούρου εμφανίζεται ενοχλημένη για την υπόθεση.
πηγή:zoygla.gr

1 σχόλιο:

  1. Ντροπή της!
    ΑΝ υπάρχει αυτή η έννοια στον ορίζοντά της και δεν έχει χαθεί τελικά, όπως και για τους περισσότερους από μας, δυστυχώς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή