Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Στο δόκανο 130 εφοριακοί


Σφίγγει ο κλοιός γύρω από 130 μέλη των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, τα οποία μπήκαν στο μικροσκόπιο της τρόικας για αποστολή εμβασμάτων στο εξωτερικό, βάσει της έκθεσης του ΔΝΤ και της Κομισιόν. Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπαλλήλων οι οποίοι περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων που φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε ξένη τράπεζα. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων τους.
Οι έλεγχοι των δηλώσεων πόθεν έσχες των εν λόγω υπαλλήλων έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, ενώ σύμφωνα με την τρόικα, «για να είναι οι ανωτέρω έλεγχοι αποτελεσματικοί, απαιτείται η συνακόλουθη επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, οι οποίες θα φθάνουν έως και την ποινή της απόλυσης».

Από ελεγκτές οι 130 υπάλληλοι μετατρέπονται σε ελεγχόμενους, ενώ η έρευνα των αρμόδιων Αρχών αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ σύντομα.




Στην έκθεση αναλύονται όλα τα προβλήματα του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, γίνεται αναφορά στην έλλειψη αυτονομίας της Γενικής Γραμματείας Δημόσιων Εσόδων και στον κίνδυνο να συνεχίζουν να υφίστανται πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά.

Οι εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ και της Κομισιόν συστήνουν αυστηροποίηση των ποινικών διώξεων, με χαρακτηριστική την πρόταση να ασκείται ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή ανεξάρτητα από το εάν ο φορολογούμενος καταβάλλει τον φόρο που βεβαιώνεται, εισηγούνται τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων οφειλών που θεωρούνται ανείσπρακτες, προτείνουν την άμεση πρόσληψη έως το τέλος Μαρτίου 200 ελεγκτών από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την υπαγωγή του ΣΔΟΕ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη νέα Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου