Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013

Σμήνος μετεωριτών έπληξε τα Ουράλια


Ένα μοναδικό φαινόμενο σημειώθηκε πάνω από τα Ουράλια στην Κεντρική Ρωσία, όταν βροχή μετεωριτών προκάλεσε εκρήξεις στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περισσότεροι από 100 άνθρωποι και
να προκληθούν υλικές ζημιές (σπασμένα τζάμια) σε πολλά κτήρια, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα τοπικές Αρχές και κατοίκους των περιοχών. 
«Σημειώθηκε βροχή μετεωριτών, χωρίς να πέσουν κομμάτια τους στη Γη. Ένας μετεωρίτης εξερράγη πάνω από την περιοχή του Chelyabinsk, σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το διοικητικό κέντρο της Satka. Από το ωστικό κύμα έσπασαν τα τζάμια σε πολλές περιοχές» δήλωσε εκπρόσωπος του τοπικού Υπουργείου Αντιμετώπισης Καταστροφών στο πρακτορείο Ιντερφάξ. 

Η πτώση του μετεωρίτη στη ρωσική επαρχία Sverdlovsk προκάλεσε καταστροφές τόσο από το ωστικό κύμα όσο και από την πρόσκρουση στο έδαφος. Το ρωσικό Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σε σχολείο του Chelyabinsk από σπασμένα τζάμια. Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εσωτερικών, τουλάχιστον 150 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία, προκειμένου να τους παρασχεθεί ιατρική βοήθεια, χωρίς όμως κανείς τους να έχει τραυματιστεί σοβαρά. Το ρωσικό RT αναφέρει, επικαλούμενο ανώνυμη στρατιωτική πηγή, ότι ο μετεωρίτης επλήγη από τα συστήματα ρωσικής αεράμυνας και έσπασε σε κομμάτια κατά την πτώση του.Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που έμοιαζε σαν μία δυνατή βροντή και ένας σεισμός να «χτυπούν» την ίδια στιγμή. Ανέφεραν, μάλιστα, ότι είδαν καπνό στον ουρανό, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι είδαν καμένα αντικείμενα να πέφτουν στη Γη. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν σταματήσει και το Υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι 20.000 διασώστες δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου