Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Συνήγορος εφοριακού με 40ετή κάθειρξη


Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Στο πλευρό της καταδικασμένης εφοριακού, πάλαι ποτέ προϊσταμένης της Α` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, Αντωνίας Καρακουλάκη, βρέθηκε ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης.

Παρά τον θόρυβο που ξέσπασε μετά την αποκάλυψη για την είδηση της ανάληψης της υπεράσπισης της επίορκης εφοριακού, ο κ. Μαρκογιαννάκης έδωσε την Τετάρτη κανονικά το «παρών» στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Εκεί συζητήθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που είχε καταθέσει η πρώην προϊσταμένη της Α` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, η οποία βάσει των δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί αποτελεί μέλος ομάδας επίορκων δημόσιων υπαλλήλων που σε συνεργασία με επιχειρηματίες και λογιστές έκλεβαν το κράτος.

Δείτε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που εξασφάλισε η zougla.gr από τη σημερινή παρουσία του κ. Μαρκογιαννάκη στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.
Τις ημέρες και τα έργα των συγκεκριμένων υπαλλήλων είχε αποκαλύψει με συνεχόμενα δημοσιεύματα η zougla.gr, στο πλαίσιο της έρευνας του «φακέλου Κασιμάτη», ο οποίος εκτίει πολυετείς καθείρξεις στη φυλακή ως ο εγκέφαλος του κυκλώματος του παράνομου Φ.Π.Α.
Η ανάληψη της υπεράσπισης της κυρίας Καρακουλάκη από τον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ ανήγειρε τεράστιο ηθικό ζήτημα, όταν αποκαλύφθηκε από την κατάθεση του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Ντάσκα. Μέλη της Επιτροπής διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν ο προεδρεύων της εισαγγελικής έρευνας μιας τόσο σημαντικής υπόθεσης φοροδιαφυγής να υπερασπίζεται μια δημόσια λειτουργό, η οποία έχει πολυετείς καταδίκες για πράξεις κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Μάλιστα, συνάδελφοι της κας Καρακουλάκη αλλά και συγκατηγορούμενοί της «φιλοξενούνται» επίσης στη λίστα Λαγκάρντ, όπως είχε αποκαλύψει άλλωστε η zougla.  
Τότε, ο κ. Μαρκογιαννάκης υπεραμύνθηκε της επιλογής του λέγοντας ότι «δεν υπερασπίζομαι πράξεις αλλά πρόσωπα».
Σήμερα, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής παρέστη στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, όπου συζητήθηκε η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της 15ετούς κάθειρξης που επιβλήθηκε στην κυρία Καρακουλάκη τον Νοέμβριο του 2012 από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή.  
Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του, ο πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής υπεραμύνθηκε της αθωότητας της εντολέως του. Στη συνέχεια αποχώρησε για την Αθήνα.  
Το προφίλ της κας Καρακουλάκη
Η δημοσιογραφική έρευνα της zougla.gr είχε εστιάσει επάνω στον ρόλο που -σύμφωνα με τα κατηγορητήρια και τις καταδικαστικές αποφάσεις- είχε διαδραματίσει η πρώην προϊσταμένη της Α` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, η οποία έχει συνολικές καταδίκες 40 ετών κάθειρξης.
Ενδεικτική είναι η περίπτωση της εταιρείας-φάντασμα «ΑΡΤΖΑΝΙΔΗΣ ΣΟΛΩΝ», η οποία -επί ημερών Καρακουλάκη- φέρεται να έκανε λήψη και αποδοχή εικονικών τιμολογίων για δήθεν εξαγωγές, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο με εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμές.
Από τις 4 Φεβρουαρίου του 1998 έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2000, μέσω παράνομης επιστροφής Φ.Π.Α., υπεξαίρεσε από τα δημόσια ταμεία ποσό που ξεπερνά τις 510.000.000 δραχμές. Δηλαδή, περίπου 1.500.000 ευρώ, μέσα σε δύο χρόνια!
Η «αμαρτωλή» Α` Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης
Από τα κατηγορητήρια προκύπτει ότι εκτός από την Καρακουλάκη συμμετοχή στο «σκάνδαλο» του παράνομου Φ.Π.Α. είχαν αρκετοί ακόμη υπάλληλοι της συγκεκριμένης Δ.Ο.Υ..
Εντυπωσιακή, όμως, ήταν και η κάλυψη την οποία παρείχαν οι οικονομικοί επιθεωρητές οι οποίοι επισκέπτονταν επιχειρήσεις-φαντάσματα, βεβαίωναν τις παραβάσεις των επιχειρηματιών, διαπίστωναν ότι χρησιμοποιούσαν εικονικά φορολογικά στοιχεία και κατέληγαν -σχεδόν όλοι- στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει η… αμέλεια των υπαλλήλων.
Οι αντιθέσεις που είχαν παρατηρηθεί μεταξύ των πορισμάτων των οικονομικών επιθεωρητών και των δικαστικών αποφάσεων είναι δυσεξήγητες. Οι πορισματικές αναφορές των οικονομικών επιθεωρητών κατέληγαν ότι η μοναδική ευθύνη των εμπλεκόμενων κρατικών υπαλλήλων ήταν η αμέλεια που υπέδειξαν, καθώς έκριναν ότι δεν υπήρχε δόλος!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου