Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

Το τουρκικό ερευνητικό - πειρατικό σκάφος στο Αιγαίο

Σεισμικές υποθαλάσσιες έρευνες στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ αρχίζει πολύ σύντομα το αποκτηθέν ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, υψηλής τεχνολογίας, που μετονομάστηκε σε «Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα», στο όνομα του γνωστού ναυάρχου του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς και αρχιπειρατή της Μεσογείου. Προφανώς οι Τούρκοι ετοιμάζονται για τη σύγχρονη πειρατεία εις βάρος του υποθαλάσσιου πλούτου των γειτονικών χωρών που, δυστυχώς, είμαστε εμείς. 

Πρόκειται για τον νέο «πονοκέφαλο» που απασχολεί τις ελληνικές και κυπριακές Αρχές, δεδομένου ότι το σκάφος αυτό αντικατέστησε τα ξεπερασμένα μικρά σκαριά που έως και πρόσφατα «παρενοχλούσαν» συστηματικά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο λόγος για το «Σισμίκ» και το «Πίρι Ρέις», τα οποία έχουν ταυτίσει τη ναυτική τους ιστορία με στιγμές έντασης, ακόμη και πολεμικής, όπως το 1987 στο Αιγαίο.

Όπως γράφει σε σημερινή της έκδοση η «Hurriyet», ο «Μπαρμπαρόσα» πρόκειται σύντομα να εμφανιστεί στις περιοχές βορείως και ανατολικά της Κύπρου, ενδεχομένως δε και νοτίως του Καστελόριζου και της Καρπάθου, όπου εφάπτονται οι ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας, με στόχο -όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα- τη δημιουργία νέων τετελεσμένων.

Υπερσύγχρονο σκάφος


Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο και ιδιαιτέρως εντυπωσιακό ερευνητικό σκάφος που ήδη πέρασε την Προποντίδα και βρίσκεται στον Βόσπορο. Το σκάφος αυτό είναι ο διάδοχος των παλαιοτέρων ακατάλληλων για μακροχρόνιες αποστολές αλλά και επιστημονικής αρτιότητας σκαφών (Πίρι Ρέις κ.λπ.), που κατά καιρούς έβγαζαν οι Tούρκοι στο Αιγαίο.

Το εν λόγω πλοίο έχει δυνατότητες δισδιάστατων και τρισδιάστατων ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ενώ, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, χρειάστηκαν έξι με επτά μήνες προετοιμασίας για να φτάσουν στο στάδιο των τελικών δοκιμών και της αγοράς του εν λόγω σκάφους.
Το σκάφος που είναι παραγγελία της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) κόστισε συνολικά 130 εκατ. δολάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου