Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Πώς στήθηκε η ληστεία στο Βελβεντό


Δέκα άτομα από την Αθήνα, με τουλάχιστον τέσσερα οχήματα, οπλισμένα με καλάσνικοφ και πιστόλι, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, συμμετείχαν στη θεαματική ληστεία δύο τραπεζικών υποκαταστημάτων στο Βελβεντό Κοζάνης.
Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί τέσσερις από τους δέκα ληστές, έχουν εντοπιστεί τέσσερα οχήματα (σ.σ. δύο εκλάπησαν απο την Αθήνα) και αναζητείται ένα πέμπτο όχημα και οι υπόλοιποι ληστές που διέφυγαν με τη λεία ύψους 205.000 ευρώ.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι τρεις ληστές ήρθαν αντιμέτωποι ξαφνικά με έναν αστυνομικό, ο οποίος τυχαία είχε παρκάρει το περιπολικό του σε κεντρική οδική αρτηρία και ήταν αυτός που επί της ουσίας παρεμπόδισε τη διέλευση του οχήματος των ληστών, με αποτέλεσμα να πέσουν στα χέρια των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ.



(Ντοκουμέντο: Η σύλληψη στη Βέροια, επί της οδού Μητροπόλεως)

Το όχημα που αναζητείται κατά την αστυνομία, είναι ένα λευκό Toyοta στο οποίο επιβαίνουν τέσσερα άτομα.
Το χρονικό της επιχείρησης:

Με ένα βαν που αργότερα διαπιστώθηκε ότι είχε μετατραπεί σε ασθενοφόρο και ένα αυτοκίνητο φτάνουν οι δύο ομάδες των ληστών στην κεντρική πλατεία του Βελβεντού Κοζάνης. Διαχωρίζονται αμέσως σε δύο γκρουπ των πέντε ατόμων έκαστο. Η μία ομάδα εισέρχεται στην Αγροτική Τράπεζα, σπάζοντας με βαριοπούλα την είσοδο. Τα τέσσερα άτομα εισέρχονται στην τράπεζα και το άλλο αναμένει στην πόρτα με παρατεταγμένο το όπλο.


(To υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας)

Το ίδιο συμβαίνει ταυτόχρονα με την άλλη ομάδα που εισέρχεται στο υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ.. Άπαντες φορούν αλεξίσφαιρο γιλέκο και είναι οπλισμένοι με καλάσνικοφ και πιστόλι.

Δύο εκ των συλληφθέντων
Δύο εκ των συλληφθέντων
Στην Αγροτική Τράπεζα συμβαίνει το εξής. Οι ληστές βγάζουν τους πολίτες από την τράπεζα και κρατούν τους υπαλλήλους για να ανοίγουν τα χρηματοκιβώτια, αρπάζοντας 200.000 από την ΑΤΕ. Από τα ΕΛ.ΤΑ. η «σοδειά» είναι μόνο 5.000 ευρώ. 

Η καθυστέρηση που λογικά υπάρχει στην Αγροτική με την έξοδο των πολιτών, δίνει το περιθώριο στην αστυνομία να επέμβει, ενώ ταυτόχρονα ειδοποιείται η αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Αρχίζει η καταδίωξη. Έξω από την Κοζάνη και για άγνωστους λόγους ακινητοποιείται το Ι.Χ. των ληστών, οι οποίοι εξέρχονται του αυτοκινήτου, ακινητοποιούν λευκό όχημα, μάρκας Τoyota, διερχόμενου οδηγού (σ.σ. γνωστός οδοντίατρος της Κοζάνης) επιβιβάζονται σε αυτό, κάνουν αναστροφή και εξαφανίζονται.

Ένα από τα οχήματα κατευθύνεται προς τη Βέροια, το Toyota προς άγνωστη κατεύθυνση, δύο οχήματα 
Το ασθενοφόρο
Το ασθενοφόρο
εντοπίζονται εγκαταλελειμμένα, πλησίον του Βελβεντού, που προφανώς είχαν χρησιμοποιηθεί στην επιχείρηση, ενώ ένα επιπλέον όχημα κατευθύνεται προς την Πτολεμαΐδα.

Στο βαν το οποίο ακινητοποιήθηκε και είχε μετατραπεί σε ασθενοφόρο, η αστυνομία ανακαλύπτει τρία καλάσνικοφ και 2 πιστόλια καθώς και ιατρικό υλικό πρώτης ανάγκης.

Το όχημα προς την Πτολεμαΐδα ακινητοποιείται και η αστυνομία συλλαμβάνει τον οδηγό του και τον συλλαμβάνει την ώρα που προσπαθεί να το πυρπολήσει, εξαφανίζοντας τα ίχνη του. Το τρίτο όχημα καταζητείται.

Ο οδοντίατρος, πάντως, ιδιοκτήτης του λευκού έχει αφεθεί ελεύθερος και χαίρει άκρας υγείας. Οι συλληφθέντες προέρχονται από την Αθήνα. Τρεις εξ αυτών έχουν απασχολήσει τις αρχές στο παρελθόν και έχουν προσαχθεί για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις, ενώ ερευνάται εάν έχουν απασχολήσει την Αντιτρομοκρατική για άλλες υποθέσεις.
Οι τέσσερις συλληφθέντες είναι μεταξύ 18-23 ετών. Αξιωματικοί της ασφάλειας αναφέρουν ότι όταν συνελήφθησαν είπαν: «Δεν έχουμε να σας πούμε τίποτα, δεν αναγνωρίζουμε την εξουσία σας». Επισημαίνεται ότι αυτή η λεπτομέρεια αποτελεί διαρροή της αστυνομίας.

Τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στα οχήματα και τον οπλισμό εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκη προς εξέταση και ενδέχεται αργότερα το βράδυ να υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα και ταυτοποίηση στοιχείων.
Πηγές: zoufla.gr, φωτό Laikoyra.gr/kozan.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου