Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2012

O ήλιος δύει στο πρόγραμμα Desertec για ανεξάντλητη ενέργεια από τη Σαχάρα

Η Siemens είχε επενδύσει στην τεχνολογία «ηλιακής θερμότητας», στην οποία
γιγάντια κάτοπτρα εστιάζουν την ακτινοβολία σε έναν κεντρικό πύργο  
Η απόφαση της Siemens να αποσυρθεί από την αγορά ηλιακής ενέργειαςφαίνεται ότι κατάφερε καίριο πλήγμα στο πρόγραμμα Desertec, ένα φιλόδοξο σχέδιο για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ηλεκτρική ενέργεια από αχανή ηλιακά πάρκα στη Σαχάρα.

Η Siemens είχε επενδύσει στην τεχνολογία των εγκαταστάσεων «ηλιακής θερμότητας», στις οποίες γιγάντια κάτοπτρα εστιάζουν την ηλιακή ακτινοβολία σε πύργους με ατμοηλεκτρικές γεννήτριες. Τα τελευταία χρόνια όμως οι κυβερνήσεις έχουν μειώσει τις επιδοτήσεις και η αγορά δίνει έμφαση σε μια άλλη τεχνολογία, τα φωτοβολταϊκά συστήματα, τα οποία μετατρέπουν την ακτινοβολία απευθείας σε ηλεκτρισμό με όλο και μικρότερο κόστος.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού Νature, η γερμανική εταιρεία αποχωρεί τώρα από την κοινοπραξία Dii που θα υλοποιούσε το Desertec, στην οποία ανήκουν 12 ακόμα εταιρείες.

Το φιλόδοξο πρόγραμμα είχε στόχο να προσφέρει 125 Gigawatt ηλεκτρικής ισχύος έως το 2050 και να μεταφέρει το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη και τη Μέση.

Η αποχώρηση της Siemens θεωρητικά δεν βάζει ταφόπλακα στο σχέδιο, όλα όμως δείχνουν ότι η κλίμακα και το χρονοδιάγραμμα του γιγάντιου έργου θα πρέπει να επανεξεταστεί.

Δεδομένου ότι ο σχεδιασμός του Desertec προέβλεπε και την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις ανεμοδαρμένες ακτές της Βόρειας Αφρικής, η Siemens ίσως ξαναγίνει βασικός παίκτης στο πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου