Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2012

Φορτηγό με 10 τόνους λαθραίο καπνό εντόπισε το ΣΔΟΕ

Δέκα τόνους λαθραίου καπνού, άγνωστης προέλευσης, χωρίς τα νόμιμα παραστατικά στοιχεία διακίνησης και με παραλήπτη του μεταφερόμενου φορτίου εταιρεία που δραστηριοποιείται στο νομό Φωκίδας, εντόπισαν τα «λαγωνικά» του ΣΔΟΕ, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σε φορτηγό όχημα διεθνών μεταφορών.

Ο έλεγχος διενεργήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης επιχειρησιακού σχεδίου, που εκπονήθηκε, κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων της Κ.Υ. του ΣΔΟΕ.

Όπως ανακοινώθηκε, το φορτίο κατασχέθηκε ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, μαζί με το φορτηγό όχημα ως μέσο μεταφοράς, καθόσον σαν αποστολέας αναγραφόταν μία φορολογικά ανύπαρκτη εταιρεία, με έδρα τη Βουλγαρία. Επίσης, συνελήφθη ο οδηγός του φορτηγού. Για τις παραπάνω ενέργειες, ενημερώθηκε σχετικά και ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Κατά το διενεργηθέντα έλεγχο, διαπιστώθηκε η ύπαρξη μίας αποθήκης, εκμισθωμένης στην ελεγχόμενη εταιρεία, όπου, κατά τον έλεγχο των αποθεμάτων ακατέργαστου καπνού, προέκυψαν διαφορές 27.652 κιλών καπνού.

Επίσης, σε δεύτερη αποθήκη, ιδιοκτησίας του πληρεξουσίου και συζύγου της διαχειρίστριας της ελεγχόμενης εταιρείας, ο οποίος είναι αγρότης του ειδικού καθεστώτος, καταμετρήθηκαν 30 τόνοι καπνού, οι οποίοι, κατά δήλωσή του, είναι καπνός γεωργικής παραγωγής του ιδίου και των 2 θυγατέρων του. Ο πληρεξούσιος υπεύθυνος και σύζυγος της διαχειρίστριας της ελεγχόμενης εταιρείας συνελήφθη, στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας. Η δίκη ορίσθηκε για χθες και αναβλήθηκε για την επόμενη Πέμπτη.

Με σχετικό έγγραφο προς τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση του καπνού της δεύτερης αποθήκης και τη σχετική απάντηση, που ελήφθη, προέκυψε η συνολική καλλιέργεια του καπνού.

Με άλλο έγγραφο προς τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης για τη στρεμματική απόδοση ανά είδος καλλιέργειας καπνού, η υπηρεσία προσδιόρισε τη διαφορά των ποσοτήτων, που ανέρχεται σε 90 τόνους και θα καταλογίσει τις σχετικές παραβάσεις.
Η συνολική ποσότητα καπνού, που προέκυψε χωρίς παραστατικά, ανέρχεται σε 127.652 κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου