Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Στο 36,5% η ανεργία!

Συγκλονίζουν τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα.
Σε έκθεση του Κέντρου που τιτλοφορείται «Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας-2012» σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι καθημερινά χάνονται περί τις 900 θέσεις εργασίας, ενώ η ανασφάλιστη εργασία «καλπάζει» στο 36,5%.
Στην ίδια έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στο πρόβλημα της φτώχειας, με μείωση των εισοδημάτων κατά 26%, μείωση των κατώτατων αποδοχών κατά 22%, δραστική μείωση της αγοραστικής αξίας των μισθών.

Μία εκ των ερευνητών που συνέταξαν την έκθεση η κοινωνιολόγος, Αλίκη Μουρίκη αναφέρει ότι η παρατεταμένη ύφεση της ελληνικής οικονομίας (15% μείωση του ΑΕΠ την περίοδο 2008 - 2011, στην οποία αναμένεται να προστεθεί ένα 5,5 - 6% το 2012) ανέδειξε νέα ή όξυνε προϋπάρχοντα προβλήματα της ελληνικής αγοράς εργασίας όπως «η καλπάζουσα ανεργία, ιδίως των νέων, η δραματική αύξηση των επισφαλών μορφών απασχόλησης και της ανασφάλιστης εργασίας, η μεγάλη καθυστέρηση καταβολής μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η δραστική μείωση των αμοιβών και η κατάρρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων». 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την έκθεση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου