Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Συμφώνησαν Κύπρος - τρόικα για το Μνημόνιο

Η κυπριακή κυβέρνηση και η τρόικα, η οποία είχε αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης από την Λευκωσία, κατέληξαν σε οριστική συμφωνία για το κυπριακό μνημόνιο. 

"Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πολύ σκληρά», ήταν η απάντηση του προέδρου Χριστόφια, σύμφωνα με το ΡΙΚ, όταν ρωτήθηκε τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, αν υπάρχει συμφωνία. Δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την κυβέρνηση μέχρι να επιβεβαιώσουν τη συμφωνία οι Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έκλεισαν όλα τα ακανθώδη ζητήματα, ενώ μοναδική εκκρεμότητα είναι το ποσό που θα χρειαστούν για ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες, κάτι που αναμένεται να κλείσει με το διαγνωστικό έλεγχο της Pimco. Για τη διαχείριση των εσόδων από το φυσικό αέριο, η συμβιβαστική φόρμουλα που βρήκαν κυβέρνηση και νομική υπηρεσία, διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Επίσης, συμφωνήθηκε να μην ιδιωτικοποιηθεί η Αρχή Τηλεπικοινωνιών, κάτι το οποίο θα γίνει μόνο εάν το χρέος καταστεί μη βιώσιμο. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων θα είναι κλιμακωτές από 9,5% ως 15%. Επίσης, από το 2014, θα υπάρξει επιπλέον οριζόντια μείωση μισθών 3%.
Όσον αφορά το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα γίνει η αναλογιστική μελέτη το 2014 και όπως φαίνεται έχει συμφωνηθεί ότι δεν θα περιλαμβάνονται τα 7,2 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει το κράτος στο ταμείο. Συνεπώς το ταμείο θα έχει έλλειμμα το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση των εισφορών, είτε με μείωση των συντάξεων, ίσως και με αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου