Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Η μεγάλη κοπάνα


Σε πλήρη αναστάτωση βρίσκεται από το πρωί της Τρίτης η Τράπεζα της Ελλάδος μετά την ομαδική παραίτηση 40 στελεχών της. 
Μεταξύ αυτών είναι έξι διευθυντές του ελεγκτικού μηχανισμού τους Ιδρύματος.
Τα 40 στελέχη υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους έχοντας θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επίσπευσαν τις διαδικασίες, προκειμένου και βάσει του νέου νομικού καθεστώτος, να κατοχυρώσουν την συνταξιοδότηση τους έως το τέλος του χρόνου. 

Η αιτία βεβαίως που τους ώθησε σε αυτήν την απόφαση έχει να κάνει με το νέο μισθολογικό πλαίσιο που θα ισχύσει και που σύμφωνα με το οποίο επιβάλλεται πλαφόν στους μισθούς. 
Οι μισθοί, λοιπόν, από 5.000 ευρώ μικτά περιορίζονται σε 2.900 ευρώ μηνιαίως. Με λίγα λόγια η νέα μισθολογική κλίμακα ήταν ασύμφορη πλέον για τα 40 αυτά στελέχη.

Παράγων της Τράπεζας της Ελλάδος με τον οποίο συνομίλησε η zougla.gr εξηγεί, ωστόσο, πως η συμπεριφορά των 40 στελεχών μπορεί να είναι απολύτως νόμιμη και νομότυπη ωστόσο προκαλεί μερικά πολύ σοβαρά ερωτήματα. 

« Θα μπορούσαν κάλλιστα να εργασθούν για ορισμένα ακόμη χρόνια κυρίως για να βοηθήσουν με την πείρα και την κατάρτιση τους την χώρα και το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα μπορούσαν λοιπόν και αυτοί να βοηθήσουν σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή έστω και με περικοπές των αμοιβών τους».

Δεν είναι λίγοι στην Τράπεζα της Ελλάδος που μέμφονται τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα. « Φταίει αυτός διότι με τις ρυθμίσεις του ώθησε το σύνολο του ελεγκτικού μηχανισμού της Τραπέζης Ελλάδος σε παραίτηση. Διερωτάται κανείς αν ο κ. Σταϊκούρας επιθυμεί να υπάρχει μία Τράπεζα της Ελλάδος με έναν αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό. Εκτός και εάν δεν επιθυμεί ή …δεν επιθυμούν κάτι τέτοιο» καταλήγουν οι παραπάνω κύκλοι.

Τα έξι διευθυντικά στελέχη που υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους είναι : ο Διευθυντής Εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, Γιάννης Γούσιος, που αντικαθίσταται από τη Βασιλική Ζάκκα, η οποία συμμετέχει και στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ο Διευθυντής Ασφαλιστικής Εποπτείας της Τραπέζης της Ελλάδος, Χαράλαμπος Βογιαντζής, ο Διευθυντής Οικονομικών Μελετών, Ισαάκ Σαμπεθάι, ο οικονομικός Διευθυντής της ΤτΕ, Χ. Παπακωνσταντίνου, ο Διευθυντής Εσωτερικής Επιθεώρησης Β. Κυπρής και ο Διευθυντής Ελέγχων.
Τα υπόλοιπα 34 είναι επίσης υψηλόβαθμα στελέχη, υποδιευθυντές κλπ με μακρόχρονη παρουσία στην Τράπεζα της Ελλάδος οπότε και είχαν συσσωρεύσει διοικητικούς βαθμούς.
πηγή: zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου